Oniáš Beny
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 09.11.2020, 15:15 » |
|
V uplynulých 2 měsících realizuji rekonstrukci bytu, jejíž součástí byla i výměna elektroinstala ce.
Firma, která mi elektroinstala ci měnila (velmi rychle a za relativně rozumnou cenu), nabídla zajistit i revizi s vystavením revizní zprávy za 3000 Kč, což mi přišlo za 2kk až dost vzhledem k tomu, že na internetu jsem viděl, že to většinou stojí 1000-2000 Kč, ale vzhledem k množství věcí, které jsem musel řešit, jsem to vzal, abych to měl z krku.
Nyní po dokončení prací přišli s tím, že jejich revizní technik byl nyní na přeškolení a dle nových vyhlášek platí od tohoto června, že je potřeba k jističům přilepit také nějaký revizní štítek, který mi vystaví za dalších 2500 Kč navíc.
Je skutečně nově povinnost mít nově kromě zprávy o revizi i nějaký další štítek, který má stát tolik peněz? Zaplatit celkem za revizi 5500 Kč, když donedávna to bylo dle internetových zdrojů cca do 2000 Kč mi zavání šmelem.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #1 kdy: 09.11.2020, 16:54 » |
|
Žádná cena uvedená na internetu není cenou obvyklou. Štítek na rozvaděči musí být součástí dodávky elektroinstala ce. Vyžadujte oštítkování rozvaděče po prováděcí firmě. Bez něj není dílo kompletní.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #3 kdy: 09.11.2020, 17:11 » |
|
Ovšem s výjimkou úplného krytu, kam se naopak umísťovat štítek nedoporučuje.
Ano, to je pravda. Pak by ho ale přece revizní technik nevyžadoval, takže v tomto případě zřejmě o úplný kryt nejde, že?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #4 kdy: 09.11.2020, 17:12 » |
|
vzhledem k tomu, že na internetu jsem viděl, že to většinou stojí 1000-2000 Kč, Internet není cena obvyklá jak píše kol. Horský! Cena může být od 500-10000.-Kč a je to cena obvyklá mezi odběratelem a dodavatelem! (Jsou to ceny, co jsem viděl na vlastní oči!! ) Za byt 2kk že je potřeba k jističům přilepit také nějaký revizní štítek To jste si asi nějak popletl pojmy!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #5 kdy: 09.11.2020, 17:31 » |
|
Nyní po dokončení prací přišli s tím, že jejich revizní technik byl nyní na přeškolení a dle nových vyhlášek platí od tohoto června, že je potřeba k jističům přilepit také nějaký revizní štítek, který mi vystaví za dalších 2500 Kč navíc.
Asi bych po firmě chtěl vědět, jaká legislativa se změnila mezi nabídkou a plánovaným předáním díla a revizí, která by měla tento vliv na cenu. Pokud by nějaká taková byla a byla to vyloženě věc legislativní, se kterou nemohl realizátor v době CN počítat, asi by na toto měl nárok. Já o žádné takové ale nevím. Vy teď jen můžete zpytovat svědomí, jestli ta levná firma nebyla, kromě revize, zase až podezřele levná.
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
Jaroslav Jonáš
|
|
« Odpověď #6 kdy: 09.11.2020, 17:47 » |
|
Z mého pohledu je cena revize 2+KK za 3000,- Kč nadsazená. Otázkou je, zda vám tu elektroinstala ci dělali skuteční elektrikáři. Ti by rozhodně měli vědět, jestli v bytě osadili bytový rozvaděč nebo "úplný kryt". Věřím, že touto otázkou uvedete ony "elektrikáře" do rozpaků a možná ani nebudou vědět, na co se jich ptáte. Na pohled to nemusí poznat ani odborník. rozvaděč pozná podle výrobního štítku a uvedené normy. Pokud výrobní štítek není, může to být také rozvaděč, ale bez výrobního štítku nebo to může být "úplný kryt". Od sebe se na pohled nijak neliší. Ti elektrikáři vám ještě dluží zmíněný předpis - vyhlášku, podle níž platí od tohoto června přilepit k jističům nějaký revizní štítek. Za sebe říkám: nevěřte jim něco, co neumějí doložit.
|
|
|
|
Jan Bocek
|
|
« Odpověď #7 kdy: 09.11.2020, 17:54 » |
|
Firma, která mi elektroinstala ci měnila (velmi rychle a za relativně rozumnou cenu), nabídla zajistit i revizi s vystavením revizní zprávy .....
Vy jste se s tou firmou dohodnul, že to udělá bez dokumentace, bez výchozí revize a bez faktury? Proto je dosti divné, že vám firma nabídla něco zajistit, když to bylo v její povinnosti a součást cenové nabídky. Každá elektrická instalace se ukončuje předáním dokumentace skutečného stavu a výchozí revizní zprávou a následně fakturaci. Revizní technik pravděpodobně vyžaduje k elektroinstala ci "náležitosti" po výrobní firmě. To minimum je schéma zapojení skutečného stavu, výrobní dokumentaci rozvaděče s výrobním štítkem. Obvykle to dodavatelská firma nepředloží a odvážný revizní technik to chce suplovat a také si to chce nechat zaplatit. To je ten šum s revizním štítkem. Jenže výrobní štítek rozvaděče představuje i výrobní dokumentaci rozvaděče. Pak je to možné teprve "certifikovat". Ale to všechno by měla slušná elektro firma znát a vědět. Já osobně bych nezaplatil fakturu až do doby, kdy mi předají "záruční list", to je dokumentace a výchozí revizní zpráva. Píši to schválně takto polopaticky. Firma může zkoušet na vás ledaco, ale můj právník je jiného názoru.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #9 kdy: 09.11.2020, 19:06 » |
|
Z mého pohledu je cena revize 2+KK za 3000,- Kč nadsazená.
Proč myslíte? Podle mého se cena revize u malých instalací neodvíjí od hodinové náročnosti výkonu, ale od míry odpovědnosti, kterou je revizní technik za tuto instalaci ochoten převzít.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #11 kdy: 09.11.2020, 19:23 » |
|
Z mého pohledu je cena revize 2+KK za 3000,- Kč nadsazená. ...
Ono je to tak trochu obráceně. Když nějaká firma má jako součást dodávky elektroinstala ce i revizi v ceně do 500Kč, není to cena reálná, ale dumpingová a tak nějak to naznačuje, že firma si tu revizi "zaplatí" úpravou jiných nákladů a nestojí o to, aby se jí v tom hrabal jiný, nezávislý revizák, aby náhodou neměl nějaké požadavky, které by "nebylo levné vyřešit"
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Jan Bocek
|
|
« Odpověď #12 kdy: 10.11.2020, 09:53 » |
|
Již 60 let platí norma pro nová elektrická zařízení, která je možné uvést do užívání jen tehdy, byl-li jejich stav z hlediska bezpečnosti ověřen výchozí revizí. Proto dodat elektrickou instalaci bez výchozí revize je protiprávní. Každé Oprávnění k činnosti na VTZ je vazáno na zkoušky z §9, anebo smlouvu s RT.
( ČSN 331500 od roku 1990 a ČSN 343810 od roku 1960)
Pokud dodávající firma nedodá náležitosti to je dokumentace skutečného provedení a výchozí revizní zprávu, tak externě provedená státní zkouška (VRZ) je vždy mnohem dražší. Je to snad pochopitelné
1. již zvláštní výjezd je čas a cesťák 2. orientace v cizí elektroinstala ci bez dokumentace, anebo i porovnání s dokumentaci 3. vždy jsou závady a zase čas k odstranění, komunikace a další výjezd 4. necertifikovan ý rozvaděč a jeho řešení je zase spousta času a peněz
Pak cena 3-5 tisíc není vůbec přehnaná.
A proto z těchto důvodu zásadně neděláme mnoho roků VRZ pro cizí neznáme firmy. Děláme jen pro firmy, které známe a jsou kladné zkušenosti. Pak se vejdeme do poměrně nízké ceny.
Ideálně je, když seženu zakázku, dohodneme cenovou nabídku, vypracujeme dokumentaci a pak nabídnu realizační firmě jako subdodávku. Provádím technický dozor, případné změny řešíme na místě a následně předávám zákazníkovi s náležitostmi ve smyslu zákona 90/2016 a NV 118/2016 Sb s fakturou. Po fakturaci vyplatím realizační firmu.
Realizační firmu je třeba ale vytrénovat, aby to dělala tak, jak se to dělat má. Chvíli to trvá, než si montéři zvyknou na příklad na to, že každý vodič má návlečku a je označený podle dokumentace. Prostě, že dělají bez závad....
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|