|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #1 kdy: 09.05.2022, 21:45 » |
|
Spotřebiče NIKDY nebyly VTZ. To, že někdo zrušil přílohu normy a vznikl tak E4 "revizák", je jiná věc. Nový zákon E4 zrušil a tak se můžeme vrátit do původního stavu, kde kontroly a "revize" spotřebičů může provádět i osoba poučená, která nám zůstane i od července.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #2 kdy: 10.05.2022, 06:09 » |
|
Přečtěte si nové normy a doplňky stávající 33 1600,ed.2....... Jak píše kolega i nadále se musí dělat kontroly a revize.... Např. na revize je u některých spotřebičů prodloužena až 8 roků, což už ani nemusí fyzicky existovat! Ale jsem rád, že alespoň toto prošlo v rozumné míře úpravou! Bylo to do teď mírně řečeno na hlavu postaveno!!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #5 kdy: 10.05.2022, 10:45 » |
|
Nepochopil jsem, k čemu jsou revize, když provedu opakovanou zkoušku ve stejném termínu, v jakém byly dřív revize, přičemž opakovanou zkouškou plnohodnotně splním požadavky na BOZP.
Jenže MP na revize neodpovídá MP na opakzkoušku, takže nahradit spíše naopak.
|
|
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #9 kdy: 10.05.2022, 13:38 » |
|
Nerozumím. Použiju MP, který je určený na opakovanou zkoušku a mám splněno. Proč bych měl ještě dělat za 8 let revizi, když přitom udělám stejné úkony jako při opakované zkoušce?
A máš měřák pro opakovanou zkoušku? Starý pro revize totiž nesplňuje část 16 souboru pro měřáky.
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #12 kdy: 10.05.2022, 14:04 » |
|
Nemám to samozřejmě ze své hlavy, ale na dotaz na VÚBP (Výzkumný ústav bezpečnosti práce) byla odpověď: Elektrické spotřebiče jsou vyhrazeným elektrickým technickým zařízením. S tím, že od července asi nebudou. Byl to dotaz z letošního roku. K revizím el.spotřebičů: Orgán SOD že by nikdy nedozoroval a nedozoruje el.spotřebiče? Tak proč dosud vyžaduje po firmách jejich revize? Proč TIČR dosud nabízí proškolení a zkoušky RT kategorie E4?
To se mi nechce věřit, že by státní výzkumák něco takového vypustil z klávesnice. Orgán SOD bude řešit spotřebič v případě, že způsobí úraz. Nepostupuje podle zákona o VTZ, ale podle zákona o BOZP nebo podle zákoníku práce (povinnosti zaměstnavatele ...). TIČR zkoušel E4, protože na celou věc měl jiný názor, než SÚIP (a dost na tom vydělal).
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #13 kdy: 12.05.2022, 06:12 » |
|
A máš měřák pro opakovanou zkoušku? Starý pro revize totiž nesplňuje část 16 souboru pro měřáky.
Většina má jakou-si nálepku že odpovídá novým normám a z nich plynoucího měření..... Mám to na měřáku nalepeno!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #14 kdy: 12.05.2022, 06:29 » |
|
Většina má jakou-si nálepku že odpovídá novým normám a z nich plynoucího měření..... Mám to na měřáku nalepeno!
To jste si musel měřák ovšem nechat upravit (parametry filtru). Jenže přísně vzato, s ním zas nemůžete vykonat revizi Normalizace v tomto případě naprosto překonala sama sebe, na rozbor 3ks předmětných norem + 5jestli dobře počítám oprav a změn potřebujete právníka, na měření dva měřáky+poněkud ne zrovna jednoduchou úvahu o tom, kdo ověření bezpečnosti může dělat a v jakých termínech. Poněkud žertovná je také poznámka v normě, že revize nahrazuje opakovanou zkoušku, což ovšem znamená nedodržení základní myšlenky, tj.konání dle nejbližšího předpisu.
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #15 kdy: 12.05.2022, 08:04 » |
|
To jste si musel měřák ovšem nechat upravit (parametry filtru). On je novější...
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #16 kdy: 12.05.2022, 19:34 » |
|
On je novější... Můžete postnout typ? Zatím nevím o žádném, který splňuje jak normu na revize, tak na opakované zkoušky.
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #17 kdy: 13.05.2022, 06:24 » |
|
Můžete postnout typ? Zatím nevím o žádném, který splňuje jak normu na revize, tak na opakované zkoušky.
není to nic tajného....nor mální nový REVEXmax... Po konzultaci s výrobcem prý vyhovuje...jin ak jsem to nezkoumal, neřeším prkotiny!
|
|
|
|