|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 03.03.2021, 16:55 » |
|
Proto se do revize píše její vymezení. Jinak by to přece logicky nemělo smysl 
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 03.03.2021, 17:27 » |
|
A co je na tom tak těžké, napsat do revize odtud-potud byla prováděna revize?? Tak se to běžně dělá! Vždy nejde dělat celou instalaci. 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 03.03.2021, 17:30 » |
|
Zdroj nepřerušovanéh o napájení, často označovaný zkratkou UPS (z anglického Uninterruptibl e Power Supply/Source) je elektrické zařízení, které zajišťuje souvislou dodávku elektrické energie pro spotřebiče, které nesmějí být neočekávaně vypnuty. Termín „zdroj nepřerušovanéh o napájení“ odpovídá české normě ČSN EN 62040.
UPS je elektrické zařízení v mnoha podobách. Někde to elektrické zařízení začíná a někde končí. Provozovatel jej vede pod nějakou identifikační položkou jako celek elektrického zařízení, které v revizi máte v závěrečném zhodnocení bezpečnosti uvést.
Myslím, že takovéto vymezování není v souladu ani se zákonem ani s normami. Navíc sám píšete, že to nemá logiku a pro provozovatele to nemá žádnou cenu. Můj právník mi obvykle připomíná zákon 89/2012 Sb. § 1914, kdy RT má povinnost plnit řádně a bez vad.
Ke každé UPS dodává výrobce Návod pro údržbu. Obvykle tam nalézám hodně bodů ke kontrole i měření a k revizi. Některé UPS jsou velké jako tiskárna, ale jiné velké jako garáž.
Nakonec Velký Bobeš to napsal stručně a výstižně: studujte více normu živitelku 33 1500
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 03.03.2021, 18:02 » |
|
Pro tazatele. To jako že do revize napíšeš změřený izolační odpor toho přívodního kabelu a nic víc? No to je sakra málo.  Osobně to dělám tak, že si najdu příslušný jistič v tom rozvaděči, způsob připojení daného kabelu, dále trasu toho kabelu, odpojím kabel na obou koncích, změřím izolační odpor, kabel připojím, změřím impedanci na svorkách té UPS, a je hotovo.  Nechápu, co je na tom tak těžký. 
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 03.03.2021, 18:11 » |
|
Pokud je UPS nová, měl by být tlačítko pro její vypnutí u vstupu do budovy pro případ požáru! Pokud je instalováno, vyzkouším a napíši to do RZ.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 03.03.2021, 18:33 » |
|
Nechápu, co je na tom tak těžký.
Někdy jsem musel nastudovat i ČSN EN 50091-1-2 (36 9065): 1999 Zdroje nepřerušovanéh o napájení (UPS) – Část 1-2: Všeobecné a bezpečnostní požadavky pro UPS používané v prostorách s omezeným přístupem. Někdy jsme dělali servis i revizi na velkých UPSkách dohromady po výměně akumulátorů. U některých UPS je nastavení režimu skoro jako nastavení frekvenčního měniče..... pokud má UPS instalovamnou diagnostiku, tak to při revizi hodně pomůže.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 03.03.2021, 18:48 » |
|
Páni kolegové, nedělejte z toho takovou vědu.  Nemyslím UPS 300W ale třeba 20,50,100 kW....  (Jen poznatek od vysoce kvalifikované práce servisních pracovníků , kteří jezdí na nastavení po výměně baterií...SW za tisíce euro)
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 03.03.2021, 20:57 » |
|
Za mne je potřeba jednoznačně určit ve smlouvě, že vaše zařízení musí být připojeno na revidovaný přívod. Tedy dokud nedostanete do ruky revizi, nebude vaše zařízení připojeno. Tím si zajistíte že UPSku vždy připojíte do vyhovujícího přívodu. Pokud jsem správně pochopil, toto vás trápilo.
Jestli-že řešíte pouze pravidelné revize a nacházíte nevyhovující stav přívodů, vzniká několik dalších otázek. Na co přesně máte smlouvu, co se kontrol a revizí týká? Na systém jako celek, nebo jen na tu UPSku? Nebudu nyní řešit velikost UPSky a její typ, který může velmi zahýbat s konkrétním postupem, ale spíš rozsah prováděné kontroly a revize. Dokola se zde píše o zcela jasném vymezení v revizní zprávě a já vám v tomto neporadím nic jiného. Pokud se na přívod nevztahuje smlouva a vás trápí jeho stav, není nic jednoduššího než na to v revizní zprávě upozornit. Klidně s tím, že pokud odjde k poškození UPS díky špatnému přívodu, který navíc není pravidelně revidován, přichází o záruky a tak podobně. Na to většina investorů docela dá, obzvlášť pokud hrozí díky výpadku UPS velké škody. Podepsáním kopie revizní zprávy dává najevo, že se s touto zprávou seznámil a bere její výsledek, včetně doporučení, na vědomí.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 03.03.2021, 21:46 » |
|
Zajímá mne často diskutované "vymezení rozsahu revize"
Mám za úkol zrevidovat připojení zařízení (např. UPS). Chci tedy v revizi uvést pouze a jenom kontrolu připojení na svorkách na straně zařízení. Nechci mít nic společného s "rozvaděčem", který je bez dokumentace atd. Je možné se takto v revizi vymezit? Pak bych totiž vlastně vyloučil z revize i jištění kabelu atd... v revizi bych potom mohl uvést jenom kontrolu dotažení svorek a měření izolačního odporu.
Jenže z toho prvního dotazu to vypadalo, že předmětem revize je "Mám za úkol zrevidovat připojení zařízení (např. UPS)" ( rozdíl by byl zrevidovat připojené zařízení...)Teď jste to doplnil, že revidujete UPS a problém máte s přívodem. Často ten přívod je součásti elektrického rozvodu, elektrické instalace. Pak s vymezením, že revize začíná na připojovacích svorkách UPS ....podobně to děláme u strojního zařízení. Jen uvedu místo napájení a měřím Zs a Ik. Napájecí rozvaděč není součást revidovaného elektrického zařízení.
|
|
|
|