|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 08.10.2022, 06:10 » |
|
Bylo /je/ to v doporučení co má revize obsahovat -příloha - vzor revize. Jelikož celkem dost revizí mě za rok projde rukama /nové instalace různého zaměření od dodavatelů/ ,zatím jen u cca 2 to bylo vyplněno. Jinak jsou stávající VZR bez této kolonky.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 08.10.2022, 08:18 » |
|
Veškeré jasně dané podklady pro provedení revize el. zařízení jsou uvedeny v Nařízení vlády č. 190/2022 ze dne 22. července 2022. Hledejte v příloze č.2, část A, odstavec "h". Ostatně, jsem zvědavý na plnění všech odstavců.....n utnost protokolu VV, nutnost protokolu řízení rizik, nutnos předložení dokumentace skutečného provedení..... Pane Řehořko, ano, je nutnost uvedení IČ a čísla oprávnění. Melouchářům nastalo období, kdy si svoji práci budou muset nechat zastřešit nějakým IČařem a ten to nikomu zadarmo dělat nebude. Oléééééé. 
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 08.10.2022, 14:22 » |
|
Pavle, kéž by bylo vše tak černobílé... Příklady. 1. Strojírenská firma má zaměstnance elektrikáře, který má veškeré vzdělání i zkoušky pro svou práci potřebné. Ten v rámci svého zaměstnání zřídí novou instalaci v rekonstruované dílně. Ani firma, ani zaměstnanec nemá s TIČR co do činění. Dá se instalace zrevidovat bez uvedení čísla oprávnění? 2. Ten samý údržbář si staví dům. Instalaci si samozřejmě dělal sám, projekt nemá, ale na konci si udělá dokumentaci skutečného provedení stavby. Nemá oprávnění, ale nemá ani IČO. Dá se tato instalace zrevidovat bez IČ a bez uvedení čísla oprávnění? 3. Soused tohoto údržbáře ho požádá, aby mu instalaci za nějaký obnos z ruky do ruky taky udělal.
Co s tím? Není schopné bezpečného provozu? Nedá se udělat revize? Řekl bych, že autoři legislativy to mysleli dobře, ale dopadlo to jako vždycky...
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 08.10.2022, 15:32 » |
|
Podle toho, jak chápu NV 190, tak 1. NE 2. NE 3. NE
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 08.10.2022, 17:22 » |
|
Podle toho, jak chápu NV 190, tak 1. NE 2. NE 3. NE
Teď jde o to, nakolik se držet pouze litery zákona a zdá je to v souladu i s jeho duchem. Z mého úhlu pohledu to není takhle jednoduché.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 08.10.2022, 20:59 » |
|
Pavle, kéž by bylo vše tak černobílé... Příklady. 1. Strojírenská firma má zaměstnance elektrikáře, který má veškeré vzdělání i zkoušky pro svou práci potřebné. Ten v rámci svého zaměstnání zřídí novou instalaci v rekonstruované dílně. Ani firma, ani zaměstnanec nemá s TIČR co do činění. Dá se instalace zrevidovat bez uvedení čísla oprávnění? 2. Ten samý údržbář si staví dům. Instalaci si samozřejmě dělal sám, projekt nemá, ale na konci si udělá dokumentaci skutečného provedení stavby. Nemá oprávnění, ale nemá ani IČO. Dá se tato instalace zrevidovat bez IČ a bez uvedení čísla oprávnění? 3. Soused tohoto údržbáře ho požádá, aby mu instalaci za nějaký obnos z ruky do ruky taky udělal.
Co s tím? Není schopné bezpečného provozu? Nedá se udělat revize? Řekl bych, že autoři legislativy to mysleli dobře, ale dopadlo to jako vždycky...
1.fa bude/měla by mít oprávnění k takové činnosti, jedná se jak uvádíš o jejího zaměstnance. 2 a 3. RD dle mého názoru nespadají pod 250tku
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 08.10.2022, 21:29 » |
|
1.fa bude/měla by mít oprávnění k takové činnosti, jedná se jak uvádíš o jejího zaměstnance.
Nemyslím, že by firma, která nepodniká v elektro oboru a má jen vlastní údržbu měla oprávnění od TIČRu.
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 09.10.2022, 10:25 » |
|
Mě stále nepřestává udivovat, jací že to jsme ale blbci, když si sami pod sebou dokážeme podříznout větev a tento jev sleduji v našem oboru stále častěji. Již jsem to tu několikrát psal a teď to napíši už ale naposled. Vždy nás učili a je v tom i 100% dávka logiky.....kaž dá nová elektroinstala ce nesmí být uvedena do provozu bez jejího výchozího zrevidování. Teď se mě jistě jistí hnidopiši začnou ptát, kde je to napsané....  Najděte si to  Jakmile toto začneme rozporovat semi mezi sebou, pak je někde něco hodně špatně. Místo toho, aby jsme se snažili do našeho řemesla zanést nějaký řád a jednotu, neustále si pliveme do obličejů a mě kolikrát připadá, že to některým kolegům dělá snad i dobře. Je mi z toho tak trochu smutno :-(
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 09.10.2022, 10:39 » |
|
O povinnosti výchozí revize se tu ale nebavíme Téma je jiné.
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 09.10.2022, 14:10 » |
|
I když firma má jen vlastní údržbu, pokud bude nějaký její zaměstnanec provádět i revize zařízení nebo rozvodů, které provozuje firma, buď musí mít oprávnění ten pracovník, nebo firma, a podle toho to musí být správně legislativně nastaveno a ošetřeno
Jen pro upřesnění z webu TIČR.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 09.10.2022, 16:33 » |
|
U výchozí revize je to samé... Pracovník /zaměstnanec/ firmy zhotové nový zásuvkové vedení, zapojí do rozvaděče na "volný" jistič, nezasahuje do rozvaděče a udělá třeba do 10ks zásuvek? Běžně údržba dělá větší rekonstrukce velké i s rozvaděčem. Koho tam napsat jako zhotovitele s IČEM?? Nikoho, zůstane kolonka bez! A RT jako zaměstnanec nemá také oprávnění z TIČRu -nemusí ho mít!Je pouze zaměstnanec. To by žádný elektrikář a RT v zaměstnaneckém poměru nemohl nic udělat ....To není plivání na řemeslo! Tak to je podle TIČRu! Musíme se s tím vžít! U budov bydlení to také považuji tak, jak píše kol.Hudec! To aby si zhotovil elektrikář zásuvkový okruh doma a nemohl jej udělat ani zrevidovat, to je moc smutné....Aby na to volal někoho z IČEM , to je sci-fi.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 09.10.2022, 17:24 » |
|
Běžně údržba dělá větší rekonstrukce velké i s rozvaděčem. Koho tam napsat jako zhotovitele s IČEM?? Nikoho, zůstane kolonka bez!
Není pravda! Napíše se tam IČO firmy, pod kterou jsou zaměstnanci údržby zaměstnáni. Nechcete mi přece tvrdit, že instalaci budou dělat cukráři. Elektroinstala ci v průmyslových provozech provádí buď najaté smluvní firmy a nebo vnitřní údržba organizace průmyslového podniku, kde má tuto údržbu vždy někdo pod sebou.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 09.10.2022, 17:34 » |
|
Před uvedením jakékoli elektroinstala ce do provozu je nutné provést výchozí revizi (tedy, mimo výjimek uvedených v ČSN). Za tím si prostě stojím a NIKDO mi to nerozmluví. A stejně tak budu k výchozím revizím VŽDY vyžadovat dokumentaci skutečného provedení, protokol určení VV, protokol řízení rizik a ........identifikaci právnické nebo podnikající fyzické osoby, včetně čísla oprávnění, která elektroinstala ci prováděla......
Takže moje jednoznačná odpověď na původní dotaz.....ano, ve vašem případě je do revize nutné uvést číslo osvědčení montážní firmy..... což jistě nebude problém.
Kde najdete požadavek jste ode mne také obdržel a tímto pro mě toto diskusní vlákno končí. Vyčerpal jsem čas, který jsem mu byl ochotný věnovat.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 09.10.2022, 17:48 » |
|
Napíše se tam IČO firmy, pod kterou jsou zaměstnanci údržby zaměstnáni. Pak tam můžete napsat i cukrářskou firmu??Jak píšeš.... To pozbývá smysl, když firma nemá oprávnění TIČRu! Napsat tam firmu cukrářskou když má elektroúdržbu?To když tam v takovém případě nebude nic, je to to samé, o čem se tu přeme! /Jen pro zajímavost.... nechci se z nikým přít..  /
|
|
|
|