| 
			| 

| Daniel Riha 
 | 
								|  | «  kdy: 25.01.2009, 23:11 » |  | 

Mam v mistnosti dvojvypinac a dva vyvody pro lustr. Jeden z vyvodu je standardni (3 draty),
 ale druhy je slozen z 7mi dratu.
 Sklada se z 2 zelenych, 2 modrych a jednoho cerneho,
 ktere jsou ukonceny v "cokolade" a dvou hnedych,
 ktere jsou ukonceny v pro mne nezname kosticce.
 Jak se tento vyvod zapojuje a pripade k cemu slouzi.
 |  
						|  |  |  | 
	| 
			| 

| Daniel Riha 
 | 
								|  | « Odpověď #1 kdy: 25.01.2009, 23:13 » |  | 

Omlouvam se za nadpis dratu je 7    |  
						|  |  |  | 
	| 
			| 

| Václav 3 
 | 
								|  | « Odpověď #2 kdy: 25.01.2009, 23:25 » |  | 

Vývod ,  kde máte tři vodiče je bez problémů, tam zapojíte vodiče podle jednotlivých barev, případně zeleno/žlutý přímo na kostru lustru. Ve druhém případě máte v místě lustru na stropě sesvorkován přívod k oběma lustrům, což není moc řemeslné a může být problém při montáži lustru se zakrytím všech vodičů. V lustrsvorce připojené vodiče použijete k připojení lustru (zase s ohledem na barvy) a hnědé vodiče jsou zřejmě spojené pomocí Wagosvorky, ty jsou pro druhý lustr a necháte je tak jak jsou.  |  
						|  |  |  | 
	|  | 
	| 
			| 

| Daniel Riha 
 | 
								|  | « Odpověď #3 kdy: 26.01.2009, 15:01 » |  | 

za odpoved. Jeste bych si to potreboval trosku upresnit. Jeden vyvod (3draty) je v jine casti mistnosti nez 7mi dratovy. U 7mi dratoveho jsou vsechny draty v paru tedy 2 zlutozelene, 2 modre, 2 hnede, jen cerny je pouze jeden. Je to spravne? Nemuze takove zapojeni slouzit i nejakemu ovladani svetel ktera jsou v ruzbych castech mistnosti? Predem      za odpoved, Dan |  
						|  |  |  | 
	|  | 
	|  | 
	| 
			| 

| Daniel Riha 
 | 
								|  | « Odpověď #6 kdy: 26.01.2009, 18:47 » |  | 

za odpoved. Jeste mam dve otazky. V navodu k lustru je oznaceni L, N a kostra. Na kostru dam zlutozeleny, N je predpokladam cerny a L modry. Je to skutecne tak? Druhy dotaz je k dvoj vypinaci. Pri zkouseni jsem prisel na skutecnost, ze je zapojen tak, ze bud jsou pod napetim oba cerne draty ( u obou svetel),  nebo pouze u praveho z nich. Pri zapnuti pouze praveho svetla (kolebky) neni drat pod napeti. Musim zapnout i leve. Leve tedy nepujde zapnout samostatne? Predem     . Dan |  
						|  |  |  | 
	| 
			| 

| Petr Doležal 

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

| 
								|  | « Odpověď #7 kdy: 26.01.2009, 19:14 » |  | 

Ty barvy L a N jste přehodil, L černá, N je modrá. O správnosti barev ze stropu je třeba se přesvědčit. Také u lustru musí modrý drát vést na objímku a fázový na "čudlík".K tomu vypínači je těžké se vyjádřit, nemáme jednotnou terminologii, měly by se zkoumat nějak označené dráty. Může to být špatně (opačně) zapojený  lustrový vypínač.
 Označme si svorky takto
 P přívod fáze, 1 na 1.část lustru, 2 na 2.část lustru
 vy to můžete mít takto:
 1 přívod fáze, P na 1.část lustru, 2 na 2.část lustru
 to znamená ,že kontakt 2 nic nesepne, pokud nebyl sepnuto 1
 |  
						| 
 Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
 |  |  | 
	| 
			| 

| Palo K Neverifikovaný uživatel @1

| 
								|  | « Odpověď #8 kdy: 26.01.2009, 19:59 » |  | 

Ak nie ste elektrikár, radšej si zavolajte niekoho kto s tým robí, zmeria vám čo je prívod do vypínača, čo sú vývody (vývod) z vypínača na luster, prípadne na ďalší vypínač. Či máte v krabici vypínača spájané nulaky a ochranné vodiče a či máte správne zapojený luster. Neodborné zapojenie vedie k častým úrazom, ktoré nemusia končiť len "kopancom"    . |  
						|  |  |  | 
	| 
			| 

| Daniel Riha 
 | 
								|  | « Odpověď #9 kdy: 26.01.2009, 20:48 » |  | 

vsem za rady. Lustr je zapojen a funguje jak ma, vcetne dvojvypinace. Ovladani obou svetel je OK. Jeste jednou diky. Dan |  
						|  |  |  | 
	|  | 
	| 
			| 

| Daniel Riha 
 | 
								|  | « Odpověď #11 kdy: 26.01.2009, 21:06 » |  | 

Zadrhel byl asi v me neodbornosti. Podle vaseho navodu jsem vynechal hnede draty, ktere jsem ponechal v puvodni podobe a pak zapojil vse jako bezne 3 draty, akorat spolu. 2 zelene, 2 modre a jeden cerny. Nejsem si jisty, ale asi jsem fazi zkousel v dobe kdy jsem rozpojil ty dva hnede. Nevim jestli to mohlo byt tim, ze se objevoval produ pouze pri zapnutych obou vypinacich. |  
						|  |  |  | 
	|  | 
	| 
			| 

| daniel Riha 
 | 
								|  | « Odpověď #13 kdy: 26.01.2009, 21:17 » |  | 

Zkousel jsem vsechny kovove casti lustru, horni kryt, objimky vse OK.  |  
						|  |  |  |