Havranek Pavel
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 30.06.2008, 22:22 » |
|
Tak jsem poctive prechroustal tuto diskuzi a prece jen si dovolim vznest dotaz. Behem cervence se poustime do celkove roekonstrukce el. rozvodu v starsim RD (1953) ktery predchozi majitele totalne zazdili. Jako osoba majici vyhlasku 50 jsem jen skripal zubama pri pohledu na smodrchely v krabicich s krasnou kombinaci otkane medi a schnileho hliniku, pri pohledech na otocene faze v zasuvkach a ruzne "kombinace" barev kabelu pouzitych pro fazovy vodic.... ano i pripad "spravne" zapojene zasuvky, kde ale fazovy vodic tvoril krasne zeleno-zluty Proste hruza.. vsechno pryc a poradne.... Mam pro ctene publikum otazku a prosbu o radu. V mnoha mistnostech jsou bohuzel jeste tramove stropy s rakosem a elektroinstala ce v trubkach. Mate nekdo nejakou radu nebo tip jak vymenit a protahnout trubkami novy kabl bez bourani - bojim se ze by pak strop spadl cely... a muj dvorni elektrikar je sice hodne dobry, ale s instalaci v trubkach nema mnoho zkusenosti. Jde mi jen o vedeni k lustrum, steny budou zasekavane.... Mate nekdo tip jak na to?
|
|
|
|
Zdeněk Skalka
|
|
« Odpověď #1 kdy: 30.06.2008, 23:14 » |
|
To Havranek My do stávajících trubek ve stropech taháme kabely CYKYLo tak, že vytáhneme původní vodiče kromě jednoho a za ten pak navážeme nový kabel. Pokud potřebujete kabel pro lustr s dělěným spínáním dá se protáhnout i kabel CYKY 5C(J5)x1,5. Záleží na počtech a ostrosti ohybů trubek. Podle stáří domu (1953) to vypadá na povlakové papírové trubky, tak určitě za kabely neškubat silou. Pro lepší skluz kabely namazat (to vše by měl, ale hodně dobrý elektrikář znát ) . Zdar Vaší práci
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #4 kdy: 01.07.2008, 23:51 » |
|
Jak napsali kolegové- kdo maže ten jede . Je to hodně o zkušenostech. Nesmí se moc škubat a tahat jen s určitou silou. Ve většině případů se povede protáhnout i standartní kabely CYKY. Dobré zkušenosti mám s mýdlem a nebo i se speciální vazelínou co se nechá koupit v různých velkoobchodech . Zažil jsem bohužel i kus spadlého rákosového stropu. Vloni při protahování trubek nešli vytáhnout vodiče ven a tak přišlo na řadu sekání. Jen v místě co to drželo. Objevil se černý odběr k sousedům do komory.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Havranek Pavel
|
|
« Odpověď #5 kdy: 03.07.2008, 23:30 » |
|
Vsem za inspirativni rady a doporuceni...s nad to nejak dopadne. Jen si porad rikam (od chvile co jsme tady) jak nekdo mohl podobna zverstva schvalit. Procital jsem zdejsi diskuzi a v mnoha tematech je jista nechut radit laikum a kutilum. Jiste to chapu ale z pozice tech kutilu zase chapu proc to delaji. Elektrikarinu umim (nebo si to myslim ) i kdyz ji ne uplne prakticky delam. Je fakt ze normy se meni porad a porad a na mnoho veci si zcela otevrene netroufnu protoze uz proste nevim jak maji byt spravne. Ale reknete to laikovi... Bohuzel laik nema jediny duvod udelat projekt a nechat si odborne provest elektroinstala ci protoze tu jeho prasecinu mu bud stejne RT schvali a nebo - a to je castejsi - nikdo ani nevi, ze doslo k ruznym upravam rozvodu, protoze CEZ jednou zapoji hodiny... a je mu jedno co se deje... pracuji v televizni branzi a muzu Vam rici, ze dnes si striha video uplne kazdy, ale nikdy se nestane aby takovy produkt amatera prevzala televize do vysilani pokud signal nema normou patricne stanovene parametry... amaterovi nezbyva nez jit do nejakeho studia ktere tuto kvalitu dodrzi a umi dodrzovat. Tedy pokud nenastane velka zodpovednost RT, kteri nepodepisou nic co by jen trochu odporovalo normam, nedosahneme nikdy stavu, ze by se eliminoval vliv a mnohdy vrazedne radeni elektrikarskyc h laiku... pisu to s vedomim, kdy obyvaci pokoj obsahoval celkem 3 zasuvky, z cehoz 2 mely fazi na koliku. A i toto zapojeni dostalo stempl od RT.... mozna to bylo za metr piv, nebo tri panaky ...vim ja? Bohuzel smutne je ze ani toto rozhodnuti neni nijak napadnutelne protoze jediny a spravny argument je, ze v dobe revize bylo vse OK a zmeny nastaly az potom neodbornym zasahem... RT je z toho venku Omlouvam se za dlouhy prispevek ale podobne veci me michaji protoze jsem zastancem profesionality ve vsech smerech.
|
|
|
|
Dingo
|
|
« Odpověď #6 kdy: 04.07.2008, 00:12 » |
|
Taky nemám vyhlášku a ani nejsem "z oboru" ale o "elektriku" se zajímám odmala, takže "šermovat" s pájkou a pdobnýma nástrojema pro mě nic. Sice neznám normy, ale mám internet a různé publikace. Jak to sleduju, je nyní za krátkou dobu spousta změn. Nevidím jediný důvod, proč bych si nemohl udělat a zapojit novou elektriku "jako laik" Ovšem proto aby to bylo správně něco musím udělat - vyhledat si různé informace - domluvit s elektrikářem, ten poradí co a jak, já si to pak natahám a zapojím sám, pak přijde elektrikář a provede (samozřejmě za peníze - mzdu) kontrolu, poté se daná věc připojí k "hodinám" a pozve se RT. Já v tom nevidím žádný problém. Ale je spousta laiků co málem ani neví jak vypadá šroubovák a chtěli by se do toho taky pustit, z tohohle hlediska vaše obavy chápu(Ono když blbci neporadíte, stejně si to zapojí jak bude chtít, kdež když poradíte, tak se mezi najdou tací, jež si to udělají podle rady - co je potom lepší? Držet informace v tajnosti, nebo někomu poradit?), ale pořád je tady dost těch "poctivých" laiků a ti si odpověď a rady zaslouží. - JO a ještě trochu bokem, čím dál častěji se ojbává coi se dá a šetří se i tam kde se nemá a pak si to ještě daná firma finančně vosolí a to platí asi o každým řemesle, což je pak i častý důvod, že si spoustu věcí každej radši udělá sám - pokud na to stačí. Zeptám se jen tak mimochodem, děláte na drátech očka nebo utahujete pod šroubky pouze holý rovný odizolovaný konec?? (já osobně dělám očka, prostě dělám to na svým a pro sebe a tak si na tom dám záležet, ane jak elektrikáři co u nás rekonstruovali bytovku - se s tím "nesrali" (proč by taky, žeano, není to jejich majetek a proč si přidělávat práci, zrovna tak od hodin do rozvaděče zůstal AYKY kabel a je namontován přímo do FI chrániče OEZ, což jak sem se tady dozvěděl - je špatně, revizák - mimochodem jejich nadřízený, o tom asi ani neví,...)a žádný očko nikde nenajdete, mě osobně se to nelíbí, ale to je asi tak všechno co s tím mohu udělat)
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #7 kdy: 04.07.2008, 13:34 » |
|
To je právě ono.Proč si myslíte, že to sami zvládnete? Všichni jsou mistři světa. Umím řídit auto a co na tom , že nemám řidičák. Všichni jsou blbci, protože chtějí peníze. Jezdit mohu bez papírů. S elektrikou je to to samé. Podle zákona smejí tyto práce vykonávat jen osoby s potřebnou kvalifikací. Jsou to vyhrazená technická zařízení Je to jen kabel od někud někam. To je největší argument laika.Zároveň i jeho největší omyl. pokud si pozorně přečtete diskuze uvidíte jak moc musíte vědět a s čím vším počítat. Potom pokud budete jen trochu soudní pochopíte, že odborná práce patří odborníkům. Pryč jsou doby, kdy jsme lehali pod škodovkama a žigulama. Dnes navštěvujem servisy a platíme za hodinu taxu, kterou si těžko nějaký elektrikář řekne. Dokud se nikomu nic nestane budete dál bastlit a ohrožovat sebe a svoje rodiny.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Dingo
|
|
« Odpověď #8 kdy: 04.07.2008, 14:48 » |
|
Japonský motorky si taky servisuju sám už několik a nejsem žádný servisman a nemusim jezdit do servisů, kde mě akorát opravu ojebou a budou ze mě tahat prachy za další a další opravy Pokud člověk není blbej a nějakému oboru se věnuje, byť to není jeho obor co se učil na škole, protože ho to baví, tak nevidim důvod, aby takový člověk neuměl to samý co třeba elektrikář, jenž zapojuje domácí rozvody. Viz třeba to, že spousta elektrikářů neumí správně propojit kabely mezi HDO a stykačem, jak pak mohu mít jistotu, že zbytek bude zapojen jak má??
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #9 kdy: 04.07.2008, 17:00 » |
|
Právo každého je vyměnit řemeslníka pokud s ním není spokojen. Ale když si pozvete meloucháře, aby to bylo levnější(neplatí na všechny) pak neplačte. Řemeslník si nechá práci zaplatit a nese potom za ní plnou záruku. Je to i ceně. Pokud někdo nemá práci a dělá za 120Kč /h tak si ho domu nepozvu. (něco to o něm napovídá), Stejně jako v servisu. A ceny řemeslníků nejsou jen o hodinách na stavbě. Co třeba příprava zakázky , to je hodin, které vám nikdo nezaplatí.Doje zdy pro materiál a hlavně vzdělávání, aby jste něco uměli. Nářadí taky není zadara. To nikdo nedocení. Pak si pozvou Někoho co je vyučen, ale nedělá to už x let. Nezná normy a zbastlí rozvody. Ještě se potom vytahuje a hází špínu pokud není kladná revize.Přece to nic není ne? Ale pořád platí. Elektrika je vyhrazené technické zařízení a na něm mphou dělat jen osoby mající k tomu oprávnění.
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #10 kdy: 05.07.2008, 11:07 » |
|
Byl jsem se nedávno podívat na !novou! elektroinstala ci provedenou údajně podle projektu elektrikářskou firmou a jen jsem žasl. Instalace zrevidována RT jako vyhovující, podle námátkově naměřených hodnot tam skutečně byl , protože jsem naměřil totéž, jak revizi prováděl mi není ovšem jasné, protože v okruhu osvětlovacích těles v celém rozvodu nezapojen vodič PE ani na svítidla - všechna ve třídě I - a ani nebyly propojeny vodiče PE v krabičkách pod vypínači, o hrůze elinstalace vypovídá i mimo jiné to, že ani svítidlo v koupelně nebylo připojeno na PE, chybí ochranné pospojování v koupelně, ve dvou zásuvkách nepřipojen vodič PE - v jedné vypadlý z nedotaženého šroubu (šrouby na vodiči L a N šly dotáhnout o 1/2 závitu ) a ve druhé sice připojen, ovšem v předešlé vůbec nezapojen ani neoholen, tudíž nebyl ani úmysl ho připojit. Chránič použit pro zásuvku v koupelně a pro veškeré osvětlení v bytě, nic dalšího přes chránič není připojeno. Všechny zásuvky zapojeny vodičem 3Cx1,5 a jištěny 16A, ve vypínačích č. 6 použit zeleno/žlutý vodič pro přívod přímé fáze dokonce bez přeznačení.V další části rozvodu vodič z/ž použit místo modrého na N. V rozvaděči pospojovány vodiče PE a N na společném můstku ( s vyjímkou vodičů N obvodů zapojených přes chránič - ty jsou propojeny WAGO svorkou). Rozvod ÚT provedený v měděných trubkách nepropojen na ochranné pospojování, plyn nezaveden, ostatní potrubní sítě v plastu. V koupelně nedodrženy zóny a v kuchyni umístěna zásuvka typu Klasik přímo vedle dřezové stojánkové baterie na zdi. Podotýkám, že projekt byl proveden jako zjednodušný, bez nedostatků, nebyl však dodržen v celém rozsahu.
Takže páni kolegové i takhle může vypadat elektroinstala ce "podle projektu" provedená "profesionály" a zrevidovaná "RT" ! Pak se nelze divit, že si lidé chtějí pokud možno udělat všechno sami. Investorovi jsem navrhl oné firmě nic neplatit dokud instalaci nepředělá do stavu odpovídajícího normám a projektu.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #12 kdy: 05.07.2008, 16:04 » |
|
Co se proti tomu dá dělat?
Za prvé nechat si udělat revizi od nezávislého revizního technika. Ten se nebude bát "své firmy" a provede vše důkladně. S montážní firmou mít smlouvu a poslední fakturu zaplatit až po kladné revizní zprávě. Nejlepší je nechat svého RT dozorovat průběžnou montáž instalace(těch pár korun se jistě vyplatí.bývá potom levnější revize, protože revizák instalaci zná). Dále sám trvat na důkladném proměření a prohlídce.
Pokud se už stalo, nahlásit to na příslušné úřady. Nechat zveřejnit výsledek a tak odradit další nepoctivé RT od podobného počínání.
Ale osobně si myslím, že první chyba je už u investora, který vybere nejlevnější firmu a ta za dohnáním zisku honí úspory, kde se dá. Také revizní zpráva za 500až1000 Kč nemůže logicky být poctivá. Při spočítání času potřebného k provedení řádné revize na rodinném domě se dostanete na jinou částku. To si musí každý uvědomit sám a zachovat se podle toho.
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #13 kdy: 05.07.2008, 21:02 » |
|
to Jan Miroš:
Nejsem investor a byl jsem přizván právě proto, že se investorovi některé věci zdály být špatně, což se potvrdilo v plném rozsahu. Nejedná se o RD , ale o půdní vestavbu, cenu revize neznám, mám ale pocit, že za 1000,- Kč nebyla. Cena provedených instalací se během akce zvýšila na téměř dvojnásobek oproti původní nabídce, takže investora čeká bouřlivé jednání s dodavatelem.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #15 kdy: 07.07.2008, 12:54 » |
|
Ano. To je přesně ono. Firma vyhraja zakázku podle cenové nabídky, která byla nesmyslná. Konečná cena se v naprosté většině podobných nabídek někdy i znásobí.(většinou cenová nabídka je v těchto případech cca cena materiálu). Takhle některé firmy vyhrajou zakázku a zákazník se na konci nestačí divit. To je ten výběr pouze podle ceny. . Jsou důležité i reference od předešlích zákazníků. Potom je pozdě si stěžovat. Nevím jak by to řešila třeba obchodní inspekce. Možná by se o to mohli zajímat. Pokud chce dát zákazník podnět, ať si nechá udělat nezávislou revizní zprávu a nebo posudek soudního znalce v oboru. Je to asi běh na dlouhou trať, ale může vyřešit mnoho věcí do budoucna.
|
|
|
|
Havranek Pavel
|
|
« Odpověď #16 kdy: 07.07.2008, 14:08 » |
|
No vidim, ze v tom nejsem sam I ja jsem vlastnikem revizni zpravy a nestacim se divit. Da se proti tomu ale nejak branit? Jak jsem uz napsal, RT se vzdy zacne branit tim, ze v okamziku revize bylo vse dobre. Bohuzel..... A pokud se tyka spolehlivosti firem mam nasledujici zkusenost - poptal jsem stavebni firmu na rekonstrukci spocivajici v drobnych zmenach zdiva (nove dvere s prekladem), rekonstrukci UT a komplet elektriku. Po vyjednavani v dubnu byl milostive prisliben termin na 30. 6. Po nekolika tydnech - 12.5. byla odmitnuta reko elektriky, o tri dny pozdeji UT. Zustaly stavebni prace. 30.6. se beze slova firma nedostavila a po trech dnech urgenci bylo receno ze maji jiny job. Sezente nekoho takto narychlo... dost nemozne. Tedy nakonec jsem vzhledem k situaci zvolil variantu svepomoci s odbornou pomoci. Taky bych to rad delal jinak ale v teto zemi to jaksi nejde. V okamziku, kdy kazdy muze delat vsechno bez znalosti veci se priznam, ze si radeji udelam rozvody sam za vydatne odborne spoluprace zkuseneho mistra v oboru, nez aby to dopadlo jako v prispevku vyse. Podotykam ze jsem nesel na nejnizsi nabidku.... A jeste podotykam - zabyvam se modelarinou a hraju na kazdou desetinu milimetru a pekne provedeni... vite jake mam potize s dohledem nad stavebniky? V zednicine plati centimetr zadna mira a v elektrice - to se schova pod omitku nebo - to nebude stejne videt, bude to v krabici.... obcas rostu a strilel bych
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #17 kdy: 07.07.2008, 14:44 » |
|
Spoustu věcí může vyřešit jasně formulovaná smlouva o dílo. Např. termín nástupu a ukončení, cenu, "vícepráce", záruky ... A za vše samozřejmě sankce, smluvní pokuty, slevy na ceně ... Jako investor máte dobrou pozici pro vyjednávání.
Pokud je montážní firma vázana takovouto smlouvou, hodně věcí si pak nedovolí ...
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|