|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 17.01.2022, 17:16 » |
|
Ve zmíněné pojistkové skříni na fasádě jsou nyní porcelánové staré pojistky. Přijde mi toto řešení zastaralé a do budoucna chybové. Lze tyto pojistky nahradit moderní (nevím, zda to budu definovat správně) nůžkovou variantou? Co toto vylepšení bude vyžadovat?
Dát žádost na distributora , on vyměmí ,zaplatí.....  Vidíte? A že dnes není nic zadarmo!! 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 17.01.2022, 18:22 » |
|
Kdyby pán používal správné pojmenování, dalo by se mu odpovědět také správně. On má nejspíš nožové pojistky v "antoníčku" v plotě.
Staré pojistky ve fasádě domu měly být odstraněny při předělávce vrchního vedení na přívod zemí a nahrazeny svorovnicí, nebo měl být dotažen nový kabel až do elměrného rozvaděče v domě. To zřejmě tazatel nechtěl, takže nyní je tato část vedení se starou skříní již v jeho majetku a je také na něm, jak se k opravě - úpravě postaví a bude ji též platit. Poslední majetek distributora je skříň a nožové pojistky v plotě.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 17.01.2022, 19:22 » |
|
Kdyby pán používal správné pojmenování, dalo by se mu odpovědět také správně. On má nejspíš nožové pojistky v "antoníčku" v plotě.
Staré pojistky ve fasádě domu měly být odstraněny při předělávce vrchního vedení na přívod zemí a nahrazeny svorovnicí, nebo měl být dotažen nový kabel až do elměrného rozvaděče v domě....Posled ní majetek distributora je skříň a nožové pojistky v plotě.
Tady právě záleží na skutečném provedení, ono totiž v některých případech (a proto jsem se ptal v jiném vláknu tazatele) může to, čemu antoníček být buď HDS, ale taky RIS, přičemž ta HDS na objektu bude nadále funkčním zařízením v majetku distributora, s tím, že od RIS do HDS to bude přípojka. Ovšem taky může přejít do vlastnictví majitele objektu, pokud tento např. odmítne jakýkoliv zásah do objektu, nebo nikoho nepustí na svůj pozemek. Ale to je všechno individuální, pak mu může zůstat na krku třeba vzdušná přípojka, ze které se stane HDV, protože nechtěl kopat přes pozemek. V případě, že se provádí napojení se zrušením funkčnosti původní HDS, provede se naspojkování vodičů lisovací spojkou, což podle tazatele pravděpodobně není, protože píše o pojistkách.
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 17.01.2022, 19:26 » |
|
Ono záleží, kdy byla rušena ona původní část vrchního vedení. Dlouhá léta, se nechávaly pojistky, pak se začaly používat různé svorky a až v poslední době se lisuje.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 17.01.2022, 21:16 » |
|
Tazatel by si měl hlavně najít projektanta a elektrikáře. Množství jeho dotazů hraničí s trollováním a na většinu mnoho by bylo potřeba znát konkrétní místní podmínky. Tedy bych doporučil začít tím, že osloví elektrikáře ve svém okolí a pozve ho k sobě, aby mu pomohl s konkrétními řešeními na jeho dotazy, které by vzápětí byly zbytečnými.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Sokrates1985
Neverifikovaný uživatel @5

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 17.01.2022, 21:26 » |
|
Dum jsem relativne nove koupil, tudiz se distancuji od narceni, ze jsem zpusobil pripadne nevyhovujici instalace svou vuli. Snazim se nyni pochopit, co vyzaduje napravu a na zaklade vasich rad se budu rozhodovat v budoucich krocich, samozrejme nikoli sam, ale odbornymi personami. Zaroven jsem si nastudoval nazvoslovi, abych nebyl kamenovan za "antonicky". Pokud jsem informace nacetl spravne, od HDS musi byt HDV bez preruseni, pouze jsou povoleny odbocky k elektromerove skrini. Pokud, sice se skripajicimi zuby, si dovolime akceptovat fakt, ze elektromer je v dome, pak by od HDS mela HDV vest az k nemu bez preruseni. Je to tak? Na fasade je ale HDV preruseno porcelanovymi pojistkami. Pokud je venku ten antonicek HDS, vzhledem k faktu, ze nikde jinde nic jineho neni, mel by to byt on, pak v nem jsou jiz nove nozove pojistky. Je to tak? Mimochodem ten domnely HDS je spolecna krabice i pro sousedni dum, kazdy ma ale vlastni elektromer. Pokud jsem pochopil spravne vase reakce, v minulosti bylo vedeno kabelem vzduchem, ne v zemi a porcelanove pojitky byly v poradku. Pak se vedeni dalo pod zem, vznikl novy HDS a byvaly majitel nechtel kopat cely dum aby od hds vedl neprerusene hdv k elmeru. Ponechal tak stare porcelanove pojistky. Pisete, ze ty se ale nahrazovaly svorkovnici nebo svorky nebo lisovani. Tyto zpusoby jsou ale take spatne, protoze HDV je se spojem. Chapu to spravne? V pripade, ze nebudu chtit rozkopat cely dum kvuli HDV bez spoje, jake reseni misto starych porcelanek je nejvhodnejsi? Lisovani? Svorka? Moc jsem nepochopil zalezitost s RIS. Nevim, co to je, ale chapu to tak, ze v takovem pripade je porcelanova pojistka stale dulezita a byla veci distributora. Kde by ale pak byl HDS, kdyz jiny antonicek na pozemku neni.
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 17.01.2022, 21:33 » |
|
... Množství jeho dotazů hraničí s trollováním ...
Také by to molo být něco jako pokus složit si projekt z kousků jako puzzle...  To je moc dotazů na jeden konkrétní objekt a bez znalosti podrobností asi těžko něco seriozního poradíme na dálku
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Sokrates1985

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 18.01.2022, 10:11 » |
|
Našel jsem indicii, v revizní zprávě části za elektroměrem, z roku 2021 je tento text: "Přípojka je provedena kabelem z přípojková skříně ve fasádě." Pominu-li horší češtinu tohoto tvrzení, co to pro situaci znamená? Že jako přípojka je vedeno místo s porcelánovými pojistkami a onen antoníček, který jsem považoval za HDS na pozemku není HDS? Co to tedy může být? Lze se na základě citace domnívat, revizní technik by měl vědět co je přípojka a co přípojka není, že tedy ono místo s porcelánovými pojistkami je stále majetkem distributora? Je možné, že v revizi mám jako přípojku uvedeno toto místo na fasdáě, aniž by si to revizní technik ověřil, ale distributor bude tvrdit, že místo přípojky je HDS (onen antoníček) na pozemku? Mohu poté operovat revizí, kde mám místo přípojky definováno a kontrovat tak s uspěchem distributorovi?
|
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 18.01.2022, 10:16 » |
|
Přece jen, poníženě poprosím ..
To není jistě nutné. Prostý a slušně položený dotaz zpravidla postačuje. Problém je spíš to množství dotazů, na které dostanete pouze všeobecné odpovědi, protože nejsou přesné podklady a informace o současném stavu instalace. Může se stát a často se stává, že taková všeobecná odpověď nebude úplně vhodná pro váš konkrétní případ. Domnívám se že návštěva místního odborníka by dokázala odpovědět na většinu dotazů a zde by se daly vyřešit jen ty, kde nejste přesvědčen o správnosti návrhu a podobně. Nebo bych rovnou začal schůzkou s projektantem, kde by jste mu sdělil všechny své představy a požadavky, aby je mohl do projektu zapracovat. Když zde píšete že o tomto postupu víte a touto cestou chcete jít, proč to neuděláte rovnou. Po prohlídce návrhu, nebo projektu, který pro vás zpracují, budete pravděpodobně mít mnoho dalších dotazů, ale to už bude řešení konkrétních záležitostí a ne plácání prázdné slámy nad něčím marginálním.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Sokrates1985

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 18.01.2022, 10:32 » |
|
To není jistě nutné. Prostý a slušně položený dotaz zpravidla postačuje. Problém je spíš to množství dotazů, na které dostanete pouze všeobecné odpovědi, protože nejsou přesné podklady a informace o současném stavu instalace. Může se stát a často se stává, že taková všeobecná odpověď nebude úplně vhodná pro váš konkrétní případ.
Domnívám se že návštěva místního odborníka by dokázala odpovědět na většinu dotazů a zde by se daly vyřešit jen ty, kde nejste přesvědčen o správnosti návrhu a podobně. Nebo bych rovnou začal schůzkou s projektantem, kde by jste mu sdělil všechny své představy a požadavky, aby je mohl do projektu zapracovat. Když zde píšete že o tomto postupu víte a touto cestou chcete jít, proč to neuděláte rovnou. Po prohlídce návrhu, nebo projektu, který pro vás zpracují, budete pravděpodobně mít mnoho dalších dotazů, ale to už bude řešení konkrétních záležitostí a ne plácání prázdné slámy nad něčím marginálním.
Ve svém předchozím textu jasně vysvětluji, proč se nejprve radím zde. Zopakuji, ač pravidla toto nedovolují. Důvod je ten, že komunikace s projektantem a vlastním realizátorem projektu je pro laika obrovsky těžká. Všichni používají odborná slova z oboru, kterým laik nerozumí a nechá se vmanévrovat do něčeho, co mnohdy nechce jen proto, že si nerozumí projektant a zadavatel. Setkal jsem se s tím i v jiných oblastech. Proto se svými studenty nejprve učím společné mluvě v dané odbornosti, abychom si pak dokázali předávat informace. Zde je část fóra věnována laikům, kde nelze očekávat jasné termíny, nestudovali tuto problematiku. Přesto, díky vašim dotazům stylu nerozumím co myslíte antoníčkem jsem hlubokou samozvdělávací činností dospěl k pochopení pojmů a zkratek, ktereé běžně uvádíte a laik vůbec netuší (např. HDS, HDV, a mnoho dalšího). Toto vše mi pomůže v budoucnu k mnohem účelnější komunikaci s projektantem, kdy budu jasně vyjadřovat své úmysly a zpětně pochopím jasné návrhy projektanta. Za to jsem velmi vděčný a doufám, že jsem důvod proč nejprve situaci osahávám, než začnu s projektantem, vysvětlil.
|
|
|
|
Sokrates1985

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 18.01.2022, 10:41 » |
|
Další indicie, kterou se mi podařilo sehnat od souseda, který rešil definici věcného břemena. Přikládám obrázek, kde je vidět společný antoníček, omlouvám se za laický výraz, já stále nevím, zda to tedy je HDS nebo ne a poté dvě vedení do obou samostatných domů, kde je vidět na fasádě skříň jak souseda, tak má. CO je tedy HDS? Distributor k tomu poslal jako průvodní text sousedovi tenkrát toto: "Jedná se o kabel nn a přípojkovou skříň.".
Ještě doplňuji k obrázku, že to na fasádě je ta skříň s pojistkami, od ni vede vodič do elektroměru na druhé straně domu.
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 18.01.2022, 11:59 » |
|
Jsem přesvědčen o tom, že žádný projektant nemá problém s tím, že nerozumíte odborným názvům a zkratkám. Stejně tak neznám projektanta, který když se ho zeptáte, tak vám nic neřekne a nevysvětlí. Naopak většina kolegů co znám, dokáže snadno "přepnout" a dovysvětlit co je potřeba. Sám to běžně dělám v komunikaci s laiky, když například připravuji návrh elektroinstala ce, nebo systémové instalace v objektech.
|
|
|
|
|