Jaromír Šedivý
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 17.10.2008, 14:03 » |
|
Při zateplování RD jsem narazil na problém jak najít přívodní kabel ve stěně pod fasádou mám strach až budu kotvit pol.desky hmoždinkama abych nenarazil na kabel který vede do poj.skříně můžete někdo poradit nějaký detektor prý ty nabízené v různých obchodech nejsou vůbec přesné.
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 17.10.2008, 17:00 » |
|
Tak to je těžké. Viděl jsem přívodní kabel na fasádě, který kopíroval původní trasu to je cik cak  . Držet se toho, že vedení ukládáme svisle a vodorovně asi nejde . Budete muset kontaktovat slušně vybaveného elektrikáře s vybavením na detekci vodičů. Lze nalézt kabel s přesností na 1 cm.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 17.10.2008, 20:16 » |
|
Já si pořídil Fluke 2042 a poruchu kabelu ve zdi najdu s přesností 1 cm.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 17.10.2008, 21:18 » |
|
Když už se bavíme o těch hledačkách, nedá mi to abych přispěl. Já používám již několik let úspěšně značku UNITES BEHA 2042, a musím říct že, že jsem velice spokojen. Kabel najde ve zdivu a nebo i v železobetonu do hloubky 20cm, s přesností troufám si říct 0,5 cm.. Po měsíci intenzivního zkoušení dokážu lokalizovat jak přerušení vodiče, tak zkrat mezi vodiči, a i jiné. Prostě super.  Dále je to o tom, kolik kdo chce investovat do takového něřícího zařízení, dále jak se kterému obchodnímu zástupci, té které značky, dokáže přesvědčit potencionálníh o zákazníka o kvalitách toho daného typu. To je na zvážení každého jednotlivce. Je jasné že lokátor za pár šupů z hyphop marketů, je pouze dětská hračka. Já to vidím tak, že v dnešní době je spíš problém dokázat si odvodit jaký typ a značku vybrat, a za jaké peníze.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Roman Reinisch
Neverifikovaný uživatel @4

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 20.07.2018, 12:28 » |
|
Citace: Já používám již několik let úspěšně značku UNITES BEHA 2042, a musím říct že, že jsem velice spokojen. Kabel najde ve zdivu a nebo i v železobetonu do hloubky 20cm, s přesností troufám si říct 0,5 cm... To: Jan Miroš Pane Miroš, zajímá mě zda používáte s takovým úspěchem 2 nebo pouze 1 vysílač? Podle všeho se jedná o prakticky identický přístroj jako je Fluke 2042, jen vizuálně s velmi nepatrnými rozdíly. Ostatně snad i proto, že Beha je součástí skupiny Fluke Company.  za odpověď
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 26.07.2018, 10:58 » |
|
Je třeba ještě trochu rozpitvat co a jakým principem hledáme. - asi nejjednodušší situace je, když se hledá kabel (vodič), kterým prochází střídavý proud. Měl by procházet stejný proud jedním vodičem tam a druhým zpátky, takže to magnetické pole se "ruší", ale ne úplně a podle toho, jak jsou např. v CYKYně vodiče kroucené, se nad kabelem objevují minima a maxima - pokud je kabel přerušený, můžeme si tam pustit nějaký zkušební signál, zpravidla výrazně vyšší než 50Hz, tam pak prochází nějaký proud díky kapacitám, ale ten proud postupně radikálně klesá když se blížíme ke konci (k místu přerušení). A ty kapacity "prostředí" nám právě výrazně ovlivňuje složení materiálu kolem kabelu, vlhkost prostředí... - pak můžeme mít v hledačce sondu, která vyhodnocuje pouze elektrické pole. Tam musíme použít frekvenci, která není shodná s frekvencí sítě ani s nějakou silnější vyšší harmonickou. A tady opět velmi výrazně elektrické pole rozptýlí nebo utlumí některé materiály, dost to zhorší kovové konstrukční části stavby. On ten hledaný kabel (vodič) funguje jako anténa, ale všechny především rovnoběžné vodiče, kabely, roxory, (traverzy), ... fungují podobně jako direktory u antény a přijímají a opět vysílají stejný signál. Ale to je tak trochu podobné u všech metod. A "voda" protože je částečně vodivá, ten signál částečně pohlcuje, ale částečně i "rozvádí do okolí" - a pak by samozřejmě v některých případech bylo možné použít princip jako se používá u detektorů kovů, a tam je několik principů podle toho co a v jaké hloubce nebo jaké velikosti se někdo pokouší najít.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|