Michal Baše
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 29.01.2011, 13:47 » |
|
Plánujeme rekonstrukci domu a chceme v patře vyměnit asi 25 let staré hliníkové rozvody za měděné. Známý elektrikář nám poradil vyměnit pouze zásuvkové okruhy a starý světelný nechat, že to prý ničemu nevadí a ušetří se práce + náklady. Je mi 25, takže potřebuji, aby mi to vydrželo docela dlouho  . Doporučujete elektrikářem navržený postup?
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 29.01.2011, 14:34 » |
|
Známého elektrikáře už v ničem neposlouchejte . Rozvody staré 25 let v hliníkovém provedení vyměňte prostě za nové v Cu. Šetřit se dá na spoustě věcí, ale zrovna na tomto bych to nedoporučoval. Jestli mohu doporučit..... .........na rekonstrukci si určitě pozvěte jiného elektrikáře. váš rádce je schopný udělat jistě dost velké paskvily o kterých nebudete ani vědět. Takových borců znám opravdu hodně a ve finále brečí vždy ten oklamaný...... zákazník.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Michal Baše
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 29.01.2011, 14:38 » |
|
Přesně to jsem si myslel,  za odpověď.
|
|
|
|
|
Oliver Mička

Automatizácia
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 29.01.2011, 17:30 » |
|
Pokial necháte hliník i ked len na svetlo môže si vás to pekne počkat a nemylo prekvapit. Už som videl ako hliník 2x2,5 vo svorke na svetlo horí . Cena káblu CYKY-J 3x1,5 nie je tak závratná a nová elektroinštalá cia nie je zrovna dobre miesto kde ušetrit 
|
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd). - Meniče a pohony. - RaM. - Elektroinštalá cie do 1000V.
|
|
|
J.Patúc
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 29.01.2011, 18:28 » |
|
Už som videl ako hliník 2x2,5 vo svorke na svetlo horí .
Asi iskrí, ale aj to je nebezpečné, hlavne keď je svorka skorodovaná. Potom už treba konať.
|
|
|
|
Jirka Hub
Není vodič jako vodič

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 29.01.2011, 18:43 » |
|
Plánujeme rekonstrukci domu a chceme v patře vyměnit asi 25 let staré hliníkové rozvody za měděné. Známý elektrikář nám poradil vyměnit pouze zásuvkové okruhy a starý světelný nechat, že to prý ničemu nevadí a ušetří se práce + náklady. Je mi 25, takže potřebuji, aby mi to vydrželo docela dlouho  . Doporučujete elektrikářem navržený postup? Pokud plánujete pouze výměnu kabelů a nic vám nebrání vyměnit je všechny, nevidím ani já důvod k výměně jen části z nich, byť asi té lépe vyměnitelné a asi i využívanější. Jde-li to pak i světelné, ať to nemusíte podle zákona schválnosti řešit v tu nejméně vhodnou dobu. Jěště si dovolím malou poznámku. kdyby se náhodou elektroinstala ce měnila a jednilo se tak o rekonstrukci, pak se musí rozvody realizovat s proudovým chráničem na všechny zásuvkové obvody, jsou sice i vyjímky, ale doma asi upřednostníme bezpečnost  A samozřejmě celá elektroinstala ce pro koupelnu je také přes chránič v případě rekonstrukce. Mělo-li by to v tuto vyústit, nelze než doporučit zpracování projektu, který bude jednoznačně v soulady s platnými ČSN. Celé dílo by mělo být poté završeno kladnou revizní zprávou 
|
Elektrotechnik a ve všech podobách je tvůrčí a zajímavá 
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 30.01.2011, 09:43 » |
|
Rozdíl v pracnosti ani nákladech nebude velký, světelné rozvody jsou obvykle v menším rozsahu než zásuvkové, takže určitě použijte rady kolegů a vyměnte vše a budete mít pokoj na nejbližších minimálně 30 let. Už jen ta představa, že zanedlouho (po případné poruše svět. okruhu) budete zase uklízet po zednících a malířích mi přijde hloupá a to nehovořím o nákladech ...
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 30.01.2011, 10:31 » |
|
Navíc byste tam měl podivný paskvil, předpokládám, že původní instalace je provedena jako síť TN-C, "dvoudrátová" s vodiči L a PEN, zatímco nově se vše tahá jako síť TN-S, "třídrátově", s vodiči L, N a PE. A bylo by chybou nechat ve světelném rozvodu původní 2 vodiče jako L a N a vodič PE neřešit a "věřit", že tam v budoucnu nebude žádné svítidlo ve třídě I, které vodič PE potřebuje pro ochranu neživých částípřed NDN.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Michal Baše
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 30.01.2011, 13:21 » |
|
Problém s výměnou je v chodbě, kde je dřevěné obložení. Výměnu elektroinstala ce plánujeme pouze v horním patře, dole zůstane prozatím hliník. V patře by byla samostatná jistící skříň pro horní patro. Je na to nutná revize? Mohl by mi také někdo poradit schopného elektrikáře a projektanta z Hradce Králové?
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 30.01.2011, 13:33 » |
|
Problém s výměnou je v chodbě, kde je dřevěné obložení. Výměnu elektroinstala ce plánujeme pouze v horním patře, dole zůstane prozatím hliník. V patře by byla samostatná jistící skříň pro horní patro. Je na to nutná revize? Mohl by mi také někdo poradit schopného elektrikáře a projektanta z Hradce Králové?
Dřevěné obložení-o důvod více měnit.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 30.01.2011, 13:35 » |
|
Odborníky seženete např. zde: http://kutil.elektrika.cz/odbornici/#Hradec%20Kr%C3%A1lov%C3%A9Revize by měla být samozřejmostí. Jejím provedením jste schopný zjistit stav elektroinstala ce. Zařízení se reviduje hlavně kvůli zjištění bezpečnosti instalace a ta přece velmi úzce souvisí s vašim  a se  vašich blízkých. Revize není jen papír vhodný pro uspokojení otravného úředníka, jak si většina lidí myslí.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Michal Baše
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 30.01.2011, 13:44 » |
|
Dřevěné obložení-o důvod více měnit.
To sice ano, ale nevím jak to pod ním natahat, aniž by se poškodilo.
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 30.01.2011, 13:46 » |
|
To sice ano, ale nevím jak to pod ním natahat, aniž by se poškodilo.
Co zkusit tahat nad ním? , podlaha nadpatra.
|
|
|
|
Michal Baše
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 30.01.2011, 13:54 » |
|
Obložení je jak na stěně, tak i na stropě.
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 30.01.2011, 14:03 » |
|
Obložení je jak na stěně, tak i na stropě.
Tu samou situaci (nádherné obložení, do jehož demontáže a zpátečné montáže se nikomu nechtělo) jsem u známého řešil použitím LED svítidla na 4xD baterie s bezdrátovým spojením s vypínačem. Obložení má taktéž na chodbě, nároky na osvětlenost v této velké neměl a je se stavem cca5let spokojen. (momentálně používá nabíjecí články). Jedná se o výrobek z Vitnamské tržnice, který kupodivu funguje k plné spokojenosti. Cena byla cca. 1500kč.
|
|
|
|
Michal Baše
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 30.01.2011, 14:05 » |
|
Co zkusit tahat nad ním? , podlaha nadpatra.
Myslíte to tak, že by se to tahalo vždy ve vedlejší místnosti (v případě stropu na půdě v podlaze) a pak se provrtalo k zásuvce/ světlu ?
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 30.01.2011, 14:12 » |
|
Myslíte to tak, že by se to tahalo vždy ve vedlejší místnosti (v případě stropu na půdě v podlaze) a pak se provrtalo k zásuvce/ světlu ?
Tak nějak, ale drobné nuance bych nechal odborníku, který vše na místě zkoukne.
|
|
|
|