Ivankost5
|
 |
« kdy: 18.03.2013, 10:05 » |
|
Mám v pronajatém bytě staré rozvody elektřiny. Dráty v textilu, na některých místech ještě původní zásuvky z 40. let. Zjistil jsem, že rozvody jsou dvoužilové, ochranný kolík není zapojen. Žádné problémy zatím nejsou, ale chci se zeptat, jestli nemohou nastat nějaké komplikace a jestli to třeba neškodí některým spotřebičům, např. počítači. Chci si k němu pořídit UPS, bude fungovat správně?
|
|
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 18.03.2013, 14:08 » |
|
Jak píšete "opředenými v textilu" ještě funguje řada nemocnic a i na operčních sálech....  Kolík jak. píší kolegové bude asi problém...?? Bezpečnost instalace se musí zkontrolovat, zejména měřením... 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 18.03.2013, 19:32 » |
|
...jestli to třeba neškodí některým spotřebičům, např. počítači...
Může ho to poškodit. Pokud přívodní kabel k počítači má třípólovou vidlici, a ochranný vodič není připojen na "zem", objeví se na kostře počítače i na signálových konektorech napětí cca 120 V proti zemi. To může způsobit poškození počítače při připojování jiných zařízení (např. tiskárny) nebo při náhodném dotyku na výstupní konektory.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 18.03.2013, 20:10 » |
|
Dříve se dělaly zásuvky bez kolíku. V jednom takovém stavení ze třicátých let jsem se setkal s tím, že měli u elektroměru pojistku ve fázi i nule. Vypadla jim ta v nule a na všech kolících bylo přes zapnuté radio napětí. Říkali mi, že jim zásuvky někdo měnil za moderní. Zřejmě kolík propojil a pojistku v nule neodstranil. V původním zapojení zásuvek bez kolíku by problém nebyl. Spotřebičů třídy 1 bylo tehdy velice málo a průrazy na kostru se prý neřešily.
Tohle je pozůstatek různých starých instalací, kdy to nebylo jako síť TN, kterou běžně používáme dnes, mohla to být např. izolovaná síť. Už jsem to na jednom "domečku na samotě" také zažil.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|