simona jack
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 29.08.2023, 23:23 » |
|
v obývačke by som chcela vypínač č. 5b, ktorý by jednou klapkou riadil svetlo v chodbe a druhou v jedálni. V chodbe by potom bol vypínač č.6 a v jedálni opäť vypínač č. 5b, ktorý by riadil svetlo v jedálni a svetlo v kuchyni - a to by bol jediný vypínač pre svetlo v kuchyni. Išlo by to?
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #2 kdy: 31.08.2023, 20:09 » |
|
Vždyť je to k tomu určené, jen by měla být zachována podmínka, že ve vypínači je použita pro oba obvody stejná fáze jištěná stejným jističem. Jinak dnes obvyklejší (a také přehlednější) značení spínačů bývá 1+1, 6+1 nebo 6+6, které nahrazuje dřívější 5, 5A a 5B. Hned je pochopitelnějš í zapojení těchto strojků vypínačů a obvodů s nimi.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #4 kdy: 02.09.2023, 09:31 » |
|
Já jsem 5A neměl a nemám rád z jiného důvodu. Obvykle mně vyjdou jednička a šestka opačně, než bych logicky potřeboval. Proto jsem vždy raději nakupoval 5B, nyní 6+6.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #5 kdy: 02.09.2023, 19:29 » |
|
No vida.
Přesto, že zapojení 5a je dodnes postrachem závěrečných zkoušek na učňáku, tak se mi to z hlavy vykouřilo (zapojení nikoliv).
On se ještě vyrábí? Když je 6+6 (tedy 5b) naprosto univerzální přístroj?
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #7 kdy: 02.09.2023, 22:00 » |
|
Otočit vzhůru nohama by šel, ale nevyhovala by poloha zapnuto dole (u části se spínačem). Staré strojky jaksi vnitřně modifikovat nešly, tělíčko byl jeden kus a kontakty nýtované.
|
Václav 3
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #8 kdy: 03.09.2023, 09:36 » |
|
No vida.
Přesto, že zapojení 5a je dodnes postrachem závěrečných zkoušek na učňáku, tak se mi to z hlavy vykouřilo (zapojení nikoliv).
On se ještě vyrábí? Když je 6+6 (tedy 5b) naprosto univerzální přístroj?
Setkal jsem se u 20 let praxe elektrikářů , když měli vyměnit 5a a vodiče se jim nějak přeházeli, neuměli to zapojit!! Bádali na tom 4 hodiny /a to už fungovalo,jen měnili strojek/! Majitelé nemovitosti se divili, proč vypínač na výměnu zaměstná tolik elektrikářů! A stejně volali elektrikáře dalšího!!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #9 kdy: 04.09.2023, 07:36 » |
|
Jen pozor na to, aby se vám ve vypínači nesešli dva napájecí přívody s tím, že je každý pod jiným jističem a nebo "nedej Bože" dvě různé fáze !!
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #10 kdy: 05.09.2023, 08:22 » |
|
Jen pozor na to, aby se vám ve vypínači nesešli dva napájecí přívody s tím, že je každý pod jiným jističem a nebo "nedej Bože" dvě různé fáze !
Pokud je schopný projektant a rozumný montér, tak do takových spínačů dá jen jednu fázi . /Aby tam nemíchal jiné fáze/
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #11 kdy: 05.09.2023, 09:43 » |
|
Pokud je schopný projektant a rozumný montér, tak do takových spínačů dá jen jednu fázi . /Aby tam nemíchal jiné fáze/
Jen pozor na to, aby se vám ve vypínači nesešli dva napájecí přívody s tím, že je každý pod jiným jističem a nebo "nedej Bože" dvě různé fáze !
O tom jsem již napsal v příspěvku #2
|
Václav 3
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
|
|
« Odpověď #12 kdy: 05.09.2023, 10:29 » |
|
To je sice hezké, ale píši to co píši, protože znám lidi. Někdy mi přijde, že někde za rohem provádí lobotomii na počkání. A když si to pak spojím s kultilstvím českého človíčka...
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
|
|
« Odpověď #13 kdy: 05.09.2023, 10:30 » |
|
O tom jsem již napsal v příspěvku #2
Nevšiml jsem si. A tak tu máme dubla, což určitě neškodí. A jsem rovněž rád, že jsme se nezávisle shodli
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #14 kdy: 05.09.2023, 13:49 » |
|
Já si myslím, že na tom by se měli shodnout všichni skuteční elektrikáři.
|
Václav 3
|
|
|