|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #1 kdy: 20.08.2014, 13:09 » |
|
K čemu tuto funkci potřebujete? V jednofázovém obvodu to příliš smysl nemá, v tífázovém je to nezbytné k ochraně jednofázových spotřebičů.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #3 kdy: 20.08.2014, 14:14 » |
|
Chápu tento požadavek u třífázových přístrojů.
Ale u jednofázového mi smysl uniká. Vím, že jistý výrobce tuto vlastnost označuje za bezpečnostní, ale od doby, co máme tři vodiče je úplně jedno, který pracovní vodič vypnete nebo zapnete dřív.
Navíc, je jedno, který vodič vypnete, jestli L nebo N. Nepoteče nic, věřte mi. Stejně jako třeba u spotřebičů třídy II.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #7 kdy: 20.08.2014, 18:20 » |
|
Napriklad kvoli lahsej identifikacii padajuceho chranica a taktiez v Ex je povinnost vypinat oba vodice.. ale 1f vypinac v prevedeni L+N je nezmysel (v 1f obvode)
Myslím, že otázka zní, proč se vyrábí jističe, které N pól sepnou dřív a vypnou později. Já to taky nevím.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
|
|
|
Petr M
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #11 kdy: 20.08.2014, 21:28 » |
|
to co jsem o tom četl, tak je zdůvodnění, že na N by ještě mohl nějaký proud protéct a proto je potřeba ho odpojit také. Ale to nevysvětluje pořadí. Mohu tedy případně použít nějaký spřažený vypínač? Já jen chci mít jistotu, že v tom odpojeném obvodu se nic neobjeví - prostě jako když se to vytáhne ze zásuvky.
U nesetrvačných prvků (odpor, spínaný zdroj, ...) je to fakt jedno, tam nepoteče po rozpojení libovolnýho vodiče nic okamžitě. Tam je pořadí úplně jedno. U kondíku po přerušení libovolnýho vodiče zůstane náboj zakonzervovaný a neteče vůbec nic, pokračování se nekoná. Tam je pořadí úplně jedno. U indukčností proud pokračuje ipo vypnutí obvodu, ale tam by mělo být jednak vyřešeno omezení napětí (pomocí kompenzačního kondíku, varistoru,...) ajednak dostatečnž dimenzování kontaktů. Tam je poslečný vypnutí výhoda, vzdálenost kontaktů se sčítá a je tam rychlejší zhasnutí oblouku, popř. se kontakty střídají v natahování oblouků. Zpožděný odepnutí N je vždycky bez proudu a oblouk je vždycky delší a na fázi. Takže s odpínáním N bez proudu bych se bál menčí životnoti kontaktů.
|
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #12 kdy: 20.08.2014, 22:22 » |
|
U jističú DPN, toto odpínání vodiče N vítám a rád je používám. Ale není to z důvodů, které uvádíte v dotazu.
Patřím ke kolegům, kteří také nechápou potřebu vypínačem odpínat vodič N. Mohl by jste napsat více podrobností a důvodů, které vás vedou k tomuto požadavku? Prozatím jsem se s tímto požadavkem v běžné instalaci nesetkal a nepřijde mi, že by se někomu něco stalo po vypnutí vypínače (pokud je odpojena fáze) i při práci třeba na lustru ve třídě I, nebo na čemkoliv jinem. Možná, až budu znát vaše ddůvody, změním názor. Zatím nechápu důvod a o podobném vypínači nevím.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #13 kdy: 20.08.2014, 23:22 » |
|
Honzo, není jistý druh schizofrenie? Nebo, to má jistý účel tazatele nám zatajený? Ano, existuje dvojpólový vypínač. Vypíná oba póly najednou, ale nejsem si jistý, že vypíná spolehlivě nejdříve N....
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #15 kdy: 20.08.2014, 23:38 » |
|
Chránit mláďata je sice dobré, ba chválihodné. Ale v první řadě poučit, to je nutná priorita!! Zkuste použít pomůcku: Pioněr vyděržaj. To je vycvičí... Můj mladý řezal nožem přívod k lampičce. Jak to dopadlo, no ... blesk, jistič vypadlý a díra v ostří nože. Chvilku neviděl, ale jinak dobrý už nepokusničí... Trapné výmluvy, že on ne, to samo, už nepoužívá. Pravda, uběhlo už několik let a jistě zmoudřel.
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #17 kdy: 21.08.2014, 00:31 » |
|
jo, taky jsem si jako dítě šáhl do lampičky:) když byla vyšroubovaná zásuvka a zapnutá. ?
|
|
|
|