Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Elektromateriál - diskuse o materiálech a jejich použití
| | |-+  Je možné umiestniť 5 káblov pod vypínač?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Je možné umiestniť 5 káblov pod vypínač?  (Přečteno 29079 krát)
Roman GAJDOS
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



« kdy: 18.12.2011, 13:29 »



v projekte RD mám celý svetelný okruh robený pomocou rozvodných krabíc. Po preskúmaní tohoto fóra a aj po presviedčaní známymi (estetické hľadisko) som sa rozhodol, že vyhnúť sa rozvodným krabiciam bude fakt lepšie riešenie. Zaujímalo by ma hlavne to, či to pod krabicu s hlbkou 45 mm vojde (5 káblov - zapojenie radenia 6+6). Či to nebude potrebné "narvať dovnútra kladivom". Určite krabica s hľbkou 66 mm by bola lepšia, ale už mám krabice ASD70 s hĺbkou 45 mm zakúpené.

PS: Viem, že podobné témy tu už boli preberané, ale príklad s piatimi káblami pod vypínačom som nenašiel...


* 6+6.gif (45.71 KB, 1552x1060 - prohlédnuto 4190 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*
Offline Offline



Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.


WWW
« Odpověď #1 kdy: 18.12.2011, 13:47 »


v projekte RD mám celý svetelný okruh robený pomocou rozvodných krabíc. Po preskúmaní tohoto fóra a aj po presviedčaní známymi (estetické hľadisko) som sa rozhodol, že vyhnúť sa rozvodným krabiciam bude fakt lepšie riešenie. Zaujímalo by ma hlavne to, či to pod krabicu s hlbkou 45 mm vojde (5 káblov - zapojenie radenia 6+6). Či to nebude potrebné "narvať dovnútra kladivom". Určite krabica s hľbkou 66 mm by bola lepšia, ale už mám krabice ASD70 s hĺbkou 45 mm zakúpené.

PS: Viem, že podobné témy tu už boli preberané, ale príklad s piatimi káblami pod vypínačom som nenašiel...

A kde máte těch pět kabelů?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Roman GAJDOS
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



« Odpověď #2 kdy: 18.12.2011, 13:54 »

A kde máte těch pět kabelů?

1. 3C - Prívod svetelného okruhu (povedzme z rozvádzača)
2. 3C - Pokračovanie svetelného okruhu
3. 5C - Vývod k svietidlu
4. 3A - do druhého vypínača 6+6
5. 3A - do druhého vypínača 6+6 (súbežne s káblom z bodu 4)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #3 kdy: 18.12.2011, 13:57 »

To chce pěkně "skládat" a šetřit každý milimetr... A "hlubokou" krabici...

Takže z "levé" krabice bych vedl jen jeden fázový vodič k vypínačům v "pravé" krabici, tam bych to připojil na oba vypínače. A v "levé" bych hnědé vodiče připojil přímo na vypínače, tím bych ušetřil kousíček místa, protože by se na "spínanou fázi" nemusely dávat svorky (Wago)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*
Offline Offline



Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5


WWW
« Odpověď #4 kdy: 18.12.2011, 14:22 »

Se zrušením rozbočných krabic souhlasím, pan kolega projektant usnul v minulém tisíciletí.

Wagovkama se spojuje jenom to, co nelze spojit na strojku.Těch 5 kabelů tam dostanete. Rozholit je musíte těsně na vstupu do krabice, aby vám nepřekážela izolace a uvnitř byly pouze vodiče. Chce to trošku šikovnosti.

Ve vašem případě potřebujete 2x 3svorku pro PE a N a 2x 2svorku pro odvod do druhého vypínače.

Nerozumím větě "už mám krabice ASD70 s hĺbkou 45 mm". V čem je problém? Chybí pár desetikorun na hlubší krabice?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B, E1-C5
František Šohajda
*
Offline Offline


RT E2-A


« Odpověď #5 kdy: 18.12.2011, 14:37 »

Je to možné, pokud budou Cu 1,5... tanecek
Ale musíte vodiče střihat tak "akorát"...žádná rezerva!
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
*
Offline Offline



« Odpověď #6 kdy: 18.12.2011, 14:40 »

Nevidím v tom problém, nedávno jsem to také zapojoval. Vejde se to, jen použít nové wago svorky - malé. Starší typ je náročnější na místo.  Mrknutí
A příště raději u práce myslet a hlavně si to dobře rozvrhnout, aby k tomuto nedocházelo, nebo použít hluboké krabice.  tanecek
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU
Martin H.
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #7 kdy: 18.12.2011, 17:14 »

Ve vašem případě potřebujete 2x 3svorku pro PE a N a 2x 2svorku pro odvod do druhého vypínače.

Najmenej priestoru by boli svorky 3x3 podľa úpravy p. Schwarza a malé Wago do 1,5mm2 - typ 273-100. Ak to bude zapájať niekto s praxou, iste to zvládne.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Alin
*
Offline Offline



« Odpověď #8 kdy: 18.12.2011, 17:59 »

Asi se budu trochu lišit od kolegů ale já bych se nad vynecháním všech krabic zamyslel. Výhodnost není vždy taková jak to vypadá. Určitě bych vypustil vývod pokračování světelného obvodu z vypínače a tím jeden kabel ubude a jedna krabice přibude. Důvod je ten, že když z jakéhokoli důvodu dojde k poškození vypínače může dojít i k přerušení napájení další části světel a to je minimálně nepříjemné. Dále je tu otázka toho jestli v budoucnu nebude třeba sv.obvod rozšířit a dál zda nebudete chtít použít nějaký stmívač což by bylo s vynecháním krabic problematičtěj ší. No prostě, nejdřív se zamyslete a pak teprv konejte, neexistuje žádné univerzální řešení které je vždy výhodné, naopak, pro každé místo je vhodné jiné řešení. 

Jinak světelné obvody s vynecháním krabic jsem realizoval poprvé již hodně dávno a nejsem jejich odpůrcem, spíš naopak ale ne vždy to považuji za vhodné.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Milan Hudec
*
Offline Offline



« Odpověď #9 kdy: 18.12.2011, 18:09 »

Asi se budu trochu lišit od kolegů ale já bych se nad vynecháním všech krabic zamyslel. Výhodnost není vždy taková jak to vypadá. Určitě bych vypustil vývod pokračování světelného obvodu z vypínače a tím jeden kabel ubude a jedna krabice přibude. Důvod je ten, že když z jakéhokoli důvodu dojde k poškození vypínače může dojít i k přerušení napájení další části světel a to je minimálně nepříjemné. Dále je tu otázka toho jestli v budoucnu nebude třeba sv.obvod rozšířit a dál zda nebudete chtít použít nějaký stmívač což by bylo s vynecháním krabic problematičtěj ší. No prostě, nejdřív se zamyslete a pak teprv konejte, neexistuje žádné univerzální řešení které je vždy výhodné, naopak, pro každé místo je vhodné jiné řešení. 

Jinak světelné obvody s vynecháním krabic jsem realizoval poprvé již hodně dávno a nejsem jejich odpůrcem, spíš naopak ale ne vždy to považuji za vhodné.
Názory na počet krabic se jistě liší, ale máte bod za čtivost svého příspěvku, čehož jsem si všiml i dříve, proto bych se chtěl optat, zda neuvažujete o napsání knihy a pod?, rozhodně bych zakoupil Úsměv
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Alin
*
Offline Offline



« Odpověď #10 kdy: 18.12.2011, 18:15 »

máte bod za čtivost svého příspěvku, čehož jsem si všiml i dříve, proto bych se chtěl optat, zda neuvažujete o napsání knihy a pod?, rozhodně bych zakoupil Úsměv

No vidíte a já mám stále dojem, že moje vyjadřování je pro většinu lidí naprosto nesrozumitelné . Jinak ale  za pochvalu, jste první. O knize popřemýšlím. Smích
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Štefan Beláň
Karlovy Vary
*
Offline Offline



Chránič je chránič!


« Odpověď #11 kdy: 18.12.2011, 19:50 »

V případech, kdy je nutné propojení více kabelů, je vhodnější použít dvě spojené krabice (viz příloha) a jednu využít pouze pro svorky a pak použit kryt. Kryt vypadá pohledově jako klapka vypínače. Je to praktické i elegantní řešení.


* P4099241.JPG (141.1 KB, 737x553 - prohlédnuto 10905 krát.)

* P4099242.JPG (164.7 KB, 737x553 - prohlédnuto 5539 krát.)

* P4099243.JPG (149.88 KB, 737x553 - prohlédnuto 5084 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Chránič chrání - jistič jistí.
Juraj Rojko
*
Offline Offline



« Odpověď #12 kdy: 18.12.2011, 20:13 »

Krabice Kaiser D60 1068-02, nebo něco podobného je myslím také docela dobré řešení.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Roman GAJDOS
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



« Odpověď #13 kdy: 18.12.2011, 20:23 »

Úprimna vďaka za všetky príspevky.

Nerozumím větě "už mám krabice ASD70 s hĺbkou 45 mm". V čem je problém? Chybí pár desetikorun na hlubší krabice?
Nie, nie je problém. Našťastie som nekúpil plný počet krabíc (nezdalo sa mi, že podľa projektu je ich toľko, aké je číslo v súpise materiálu, tak som nekúpil plný počet - tzn. že pre vypínače radenia 6+6 dokúpim hlbšie. Ono ich skutočne bolo toľko a naštastie môj odhad bol zlý).
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Martin Kout
*
Offline Offline


VÝCHODOČESKÝ ELEKTRIKÁŘ


WWW
« Odpověď #14 kdy: 18.12.2011, 20:30 »

Spojení dvou krabic a využití jedné jako svorkovnice je možná elegantní a pro elektrikáře pohodlné řešení, ale to vysvětlování domácím: proč to co vypadá jako vypínač není vypínač a co tam je, musí to tam být... Jinak do ASDéčka se to (neříkám v pohodě) vejde . Chce to jak psali kolegové výše si pěkně rozholit kabely, nechat dlouhé dráty tak akorát a pěkně všechno skládat a využít každé volné místečko.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

ELEKTRIKAŘINA TO JE DŘINA :-)
www.mar-co.cz
Krýdl Petr
« Odpověď #15 kdy: 18.12.2011, 21:34 »

Naprosto souhlasím s argumentací kol. Alina - vždy je potřeba posoudit a rozmyslet varianty provedení instalace. (textová část je opravdu někdy jak slohová práce). Mrknutí
Návrh kol. Beláně není špatný, ale pochybuji, že tuto variantu všichni investoři schválí.
Kontrolní otázka pro ortodoxní zastánce rozvodů bez rozbočných krabic : jakým způsobem by jste prováděli instalaci na povrchu, při použití komponentů s možností zaústění pouze 1 kabelu? (myslím vypínače v prodení IP 44). Nebo tyto instalace už neprovádíte vůbec a máte pouze podomítkové kšefty?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
mafiak
Neverifikovaný uživatel @5
*****
Offline Offline



« Odpověď #16 kdy: 18.12.2011, 22:40 »

Cielom nepouzitia odbocnych krabic je zvysenie estetickeho dojmu elektrickej instalacie. Pri povrchovej instalacii dalsia krabica na stene uz nehra rolu.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
*
Offline Offline



« Odpověď #17 kdy: 18.12.2011, 22:41 »

To Krýdl Petr:
Tam to jinak nejde, krabice jsou nutné - estetika jde mimo.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU
Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

 Poradíte mi jak přivést do vypinače proud bez sekaní do zdi?
 Mohu použít k vypínači barvy žil modrá-hnědá?
 Poraďte mi prosím s montaží spínače?
 Je nejake pravidlo pro bezny pokojovy vypinac ve ktere poloze ma byt zapnut?
 Jak zapojit ctyri vypinace do schodistoveho zapojeni?
 Jak udělat ze schodistových vypínačů tlačítka?
 Jak zapojím schodišťový vypinač z pěti míst?
 Jak mám zapojit 3-4 vypínače na jedno světlo?
 Jak zapojit tento šňůrový vypínač?
 Co s vodiči PE a N ve vypínači?
 Pokud existuje schodistový dvojvypínač, kolik mezi ním vést vodičů?
 Proč mi při zapojení dvou vypínačů č.6 vypadává chránič?
 Ako zapojiť vypínače 5 a 6 do funkčného celku?
 Zvládnu vyměnit vypínače sama?
 Kde se bere napětí na vypnutém schodišťovém vypínači?
 Jak zapojit 2 střídavé vypínače?
 Lze zapojit schdišťový spínač jako stmívač?
 Jak správně umístit vypínací a zapínací tlačítko?
 Proč je napětí 100 V mezi kontakty schodišťového a křížového vypínače ?
 Co mě to koplo?
 Jak propojit tři vypínače pro ovládání jednoho světla?
 Jak zapojit spinače s orent.doutnavkou aby neproblikávaly při užití úsporek?
 Setkali jste se u rodiného domu se stop tlačítkem i pro zásuvkové obvody?
 Jak jsou zapojeny spínače v bezpečnostní liště rolovacích garážových vrat?
 Jak napojit nový vypínač v místnosti?
 Kolik kabelů cyky 3x1,5 je možné spojit pod vypínačem?
 Poradíte mi s kombinací dvojspínače ř. 5 a 6?
 Kde hledat chybu v zapojení dvou obvodů pomocí schodišťových spínačů?
 Bude mi stačit pro přesun vypínače CYKYlo A 3x1,5mm?
 Jak zapojit schodišťové vypínače na jedno světlo?
 Jaké volit bezdrátové ovládání světel s rychlými přechody mezi stavy (VYP/ZAP)?
 Jak nahradit klasický vypínač bezdrátovým?
 Jak zapojit křížový vypínač mezi schodišťové?
 Ako zapojit vo vypinaci radenia 6+6 vodic CYKY 3x1.5?
 Jak zapojit šňůrový vypínač na kabel s třemi vodiči?
 Do jaké výšky osadit vypínače u postele?
 Proč občas nezafungují schodišťáky?
 Poradíte mi kam na vypínač č.7 připojit signalizační led diodu?
 Existuje jiná kontrola rosvícení na WC než doutnavkou ve vypínači?
 Moze prudovy chranic nahradit vypinac?
 Jak zapojit dvojitý vypínač pro dvě samostatná světla?
 Jaké použít kabely pro zapojení stropního světla a vypínače s rezervou ...?
 Akým káblom pripojiť svetelný spínač SOU-3, keď chcem spínať slaboprúdový obvod?
 Ako spojiť prepinač 5A a 6?
 Jak argumentovat u nesprávně instalovaných vypínačů?
 Jak zapojit vypínače s orientačními doutnavkami?
 Jaký je rozdíl ve vypínači mezi černým a hnědým vodičem?
 Jak zapojit vypínač světla s třemi vodiči?
 Jak zapojit spínače řazení 6?
 Lze mít ve vypínači 6+6 vodiče různých rozvaděčů?
 Jak připojím ventilátor na dva nezávislé vypínače?
 Jak zapojit střídavý přepínač s orientační a signalizační funkcí?
 Kde mám chybu v zapojení sériového spínače č.5.?
 Jak sestrojit lampičku s časovým vypínáním?
 Jaké barvy vodičů mohu použít pro zapojení schodistového vypínače?
 Nakreslíte mi prosím schéma řazení vypínačů 6+5B+5B+6 pro tři žárovky?
 Jak zapojit paralelně dva vypínače čerpadla?
 Proč funguje vypínač pouze při sepnutí jiného?
 Jde přehodit orientační kontrolku na vypínači firmy Schneider?
 Jaké je správné zapojení schodištáku se 2 přepínači a 2 světly?
 Jak přepojit 6+6 dvojitý schodišťový vypínač na stmívač DR2-SD?
 Mohou být v krabici dráty Al a Cu spojené čokoládou?
 Jak zapojit bezdrátový vestavěný spínač?
 Ako zapojit 5b+5B+6 vypinace?
 Jak zapojit dvě IR čidla a vypínač pro trvalé sepnutí?
 Složitější zapojení vypínačů?
 Proč jsou u vypínače č.6 tři vodiče?
 Je toto zapojení osvětlení s lustrovými vypínači správné?
 Lze ovládat světla ze 3 míst vypínačem s dvojpáčkou?
 Dá sa vypínač radenie 1s zapojiť aj bez prítomnosti vodiča N?
 Jak zapojit přepínače 5b (6+6) pro dvě vzdálenější světla?
 Jak lze přepnout dva světelné okruhy jedním pohybem, jedním tlačítkem?
 Jak zapojit vypínače na prodlužku, kde vypínač bude o dva metry dál?
 Které dva vypínače s doutnavkou mohou signalizovat i provoz spotřebiče?
 Lze dva spínače řazení 2 zapojit jako schodišťové vypínače?
 Může mít odečet elektroměru vliv na polohu klapky osvětlení?
 Jak lze bezdrátově sjednotit 2x vypínače?

Aktuální slova (1)

Aktuální slova KUTIL (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.209 sekund, 23 dotazů.