Daniel11T
|
 |
« kdy: 26.01.2022, 19:10 » |
|
nejprve ze všeho – nehodlám nic zapojovat, přepojovat, řešit svépomocí. Jen mě podobná témata poslední dobou začla bavit a zajímat. Ale rozumím tomu jen tak z rychlíku, proto tento dotaz  Narazil jsem doma na věc, kterou bych rád rozlousknul. V pokoji mám jediný vypínač, jediný světlo. Do vstupu vypínače ale vedou dva vodiče L. Všechna světla v bytě jsou přes jeden jistič. Může to být právě proto, že jsou všechna světla v jednom obvodu na jistič? Nebo v tom může být něco jiného? !
|
|
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 26.01.2022, 20:39 » |
|
Jeden bude přívod a druhý vývod pro pokračování k dalšímu vypínači...
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 26.01.2022, 20:54 » |
|
Na fotce je nasmyčkovaný vypínač. Ne každému to může dávat smysl. Neměl by se do pravidel přidat jeden bod? Nekrmit trolla!
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
Petr Liskar

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 26.01.2022, 22:02 » |
|
Jeden bude přívod a druhý vývod pro pokračování k dalšímu vypínači...
Myslím, že se mýlíte. Tazatel píše "V pokoji mám jediný vypínač, jediný světlo". Vyfocený vypínač je přístroj spínače jednopólového, řazení 1, 1So. Druhý vypínač nedává v daném kontextu smysl. Jo, kdyby jste napsal, že ten odvod je pokračování ke světlu, to by bylo jinší kafe...
|
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 26.01.2022, 22:56 » |
|
Tazatel neuvedl, že je v domě více místností. Usuzuji podle trojky svorky s modrým vodičem, že to pokračuje dál k dalšímu spotřebnímu místu. Může to být vypínač, nebo zásuvka.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 26.01.2022, 23:51 » |
|
Myslím, že se mýlíte. Tazatel píše "V pokoji mám jediný vypínač, jediný světlo". Vyfocený vypínač je přístroj spínače jednopólového, řazení 1, 1So. Druhý vypínač nedává v daném kontextu smysl. Jo, kdyby jste napsal, že ten odvod je pokračování ke světlu, to by bylo jinší kafe...
Myslím, že se kolega Hejčl nemýlí. On ten další vypínač bude v jiné místnosti... 
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Zdenek Skotnica

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 27.01.2022, 05:26 » |
|
A což takhle zjistit zda troll ví, co je to zapojení schodišťových vypínačů?
Ale tady nejde o schodišťák. V tomto případě nám vypínač ušetřil jednu WAGO svorku.
|
|
|
|
Petr Liskar

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 27.01.2022, 09:56 » |
|
Myslím, že se kolega Hejčl nemýlí. On ten další vypínač bude v jiné místnosti...  Kolegovi Hejčlovi se tímto omlouvám, má pravdu.
|
|
|
|
|
Zdeněk Dančák
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 27.01.2022, 12:39 » |
|
Už i ty 3 modré N vodiče napovídají jak jsou rozvody provedeny, že okruh pokračuje k dalšímu světlu (vypínači) Dnes celkem standardní provedení aby zeď pod stropem nehyzdily krabičky (víčka)
Jen bych doplnil, že pokud krabice pod stropem není vidět, tak neznamená že tam skutečně není. Občas se zapojení podaří objasnit až po nalezení skryté krabice. Někdo je schovává pod omítku cíleně, někteří zedníci tak činí ze své vlastní (z)vůle. Mě třeba zedníci zaházeli i jednu novou krabici pro zásuvku, která byla připojená jen husím krkem, mysleli si, že je to nějaký pozůstatek, když v ní neviděli kabel...naštěs tí jsem si toho všiml a stihl vyšprtat dřív, než stěrkovací omítka ztvrdla. Pro tazatele, laika, jedno upozornění. Kromě toho, že neelektrikář nemá (nesmí) do instalace zasahovat, tak zdůrazňuji, že elektřina může zabít (i když máte chránič), takže není nikdy dobré spoléhat jen na nějaký předpoklad podle to co vidím a co si myslím. Nevíte, kdo instalaci zapojoval, zda nepřehodil barvy vodičů, co kde ukryl atd. Krom toho existuji závady, nebo stavy, zejména při přerušení vodičů, které umí přivést 230V na "modrý" N a a i na žlutozelený PE. Poškozené izolace. Někdo vám v dobré víře zapne jistič na okruhu kde provádíte úpravy.... Takže respekt a opatrnost je nutnost.
|
|
|
|
Zdeněk Pikhart
OSVČ - Tábor

revizní technik-E2/A , elektromontáže
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 27.01.2022, 16:58 » |
|
Kolik A takový propoj vydrží dle výrobce? Dejme tomu okruh bude jištěn 13A a k poslednímu vypínači budu chtít přidat zásuvku?
Maximální povolené jištění je 10 A, protože přístroje jsou na 10A! To že se světla smí jistit silnějším jističem je trochu jiná kategorie a do bytu nepatří.
|
revize, montáže a opravy převážně v občanské výstavbě a průmyslových provozech
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 27.01.2022, 17:26 » |
|
Maximální povolené jištění je 10 A, protože přístroje jsou na 10A!
To že se světla smí jistit silnějším jističem je trochu jiná kategorie a do bytu nepatří.
10A je AC1 zatížitelnost kontaktu....?
|
|
|
|