Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Plánování, úvahy, vysvětlení, pochopení principu, rozhodování o tom, co si přeji, potřebuji, chci ...
| | |-+  Jak připojím ventilátor na dva nezávislé vypínače?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Jak připojím ventilátor na dva nezávislé vypínače?  (Přečteno 12388 krát)
Pavel B
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



« kdy: 19.06.2014, 22:11 »

Jak mám zapojit nový potrubní ventilátor, aby se zapínal nezávisle - tedy jak vypínačem z koupelny, tak vypínačem z WC? V nákresu je stávající situace. Co s čím mám propojit?


* ventilator_zapojeni.jpg (224.74 KB, 3479x2468 - prohlédnuto 6905 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #1 kdy: 19.06.2014, 22:48 »

Komu není jasné zapojení 2 "schodišťáků" a nechápe, že se takové zapojení dá použít nejen pro "žárovku", ale i pro jiný spotřebič, raději by si měl pozvat odborníka...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
František Šohajda
*
Offline Offline


RT E2-A


« Odpověď #2 kdy: 20.06.2014, 05:56 »

Komu není jasné zapojení 2 "schodišťáků" a nechápe, že se takové zapojení dá použít nejen pro "žárovku", ale i pro jiný spotřebič, raději by si měl pozvat odborníka...

 Palec vzhůru Palec vzhůru

Dáseto i jinými způsoby dle stavu instalace...re lém,bezdrátem ...atd..atd... . tanecek
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*
Offline Offline



Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5


WWW
« Odpověď #3 kdy: 20.06.2014, 06:46 »

Prakticky ve všech případech to znamená sekání do zdi.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B, E1-C5
Tomáš Žabka
*
Offline Offline




WWW
« Odpověď #4 kdy: 20.06.2014, 06:57 »

Jestli správně chápu dotaz, jedná se o nezávislé ovládání 2 okruhů a jednoho závislého (světlo 1, světlo 2 a ventilátor) viděl bych to na několik řešení, asi se stejně nevyhnete sekání. Řešení 1 použití vypínačů 6+6 v každé místnosti s tím že druhá klapka by ovládala ventilátor a nebo použití dvou relé (časových nebo normálních) zapojených do každého s okruhů světel.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.
Petr M
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #5 kdy: 20.06.2014, 07:58 »

Jak mám zapojit nový potrubní ventilátor, aby se zapínal nezávisle - tedy jak vypínačem z koupelny, tak vypínačem z WC? V nákresu je stávající situace. Co s čím mám propojit?

To je jednoduchý, dohodnutou finanční částku s fakturou od elektrikáře.

Podle dotazu soudím, že nemáte dostatečnou kvalifikaci a neuvědomujete si, že elektrika může i zabíjet nebo zapalovat  podivej Zvlášť v koupelně, kde jsou díky vlkhku vyšší bezpečnostní požadavky, by vám měly lepit půlky.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...
Pavel B
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



« Odpověď #6 kdy: 20.06.2014, 15:27 »

Jestli správně chápu dotaz, jedná se o nezávislé ovládání 2 okruhů a jednoho závislého (světlo 1, světlo 2 a ventilátor) viděl bych to na několik řešení, asi se stejně nevyhnete sekání. Řešení 1 použití vypínačů 6+6 v každé místnosti s tím že druhá klapka by ovládala ventilátor a nebo použití dvou relé (časových nebo normálních) zapojených do každého s okruhů světel.

Se svetelnym okruhem to neni vubec propojeno. Svetla v koupelne a na wc maji sve vypinace na chodbe. Jde mi o to, ze chci mit spojene odvetravani zachodu i koupleny na jeden ventilator, co bude umisten v sachte za zachodem, ale ovladat ho chci nezavisle. Na wc zustava puvodni vypinac a do koupelny chci nainstalovat ten druhy vypinac, ale nevim, jak to propojit. Schema "schodistaku" jsem si nasel a funkci  chapu, ale nedokazu to zakomponovat do mych podminek, nejak mi tam ty draty nevychazi...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*
Offline Offline



Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5


WWW
« Odpověď #7 kdy: 20.06.2014, 17:59 »

Jestli vám to pomůže, umí to každý elektrikář.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B, E1-C5
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
*
Offline Offline



telefon +420 604791991


« Odpověď #8 kdy: 20.06.2014, 18:09 »

Se svetelnym okruhem to neni vubec propojeno. Svetla v koupelne a na wc maji sve vypinace na chodbe. Jde mi o to, ze chci mit spojene odvetravani zachodu i koupleny na jeden ventilator, co bude umisten v sachte za zachodem, ale ovladat ho chci nezavisle. Na wc zustava puvodni vypinac a do koupelny chci nainstalovat ten druhy vypinac, ale nevim, jak to propojit. Schema "schodistaku" jsem si nasel a funkci  chapu, ale nedokazu to zakomponovat do mych podminek, nejak mi tam ty draty nevychazi...

Nejspíš tam ty dráty chybí.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
David Hruda
*
Offline Offline




WWW
« Odpověď #9 kdy: 20.06.2014, 19:07 »

Proč šestky? K čemu by byla možnost zapnout ventilátor na WC a v koupelně ho vypnout?  Dvě tlačítka a ventilátor s do během,  to je oč tu  běží....
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz
Milan Hudec
*
Offline Offline



« Odpověď #10 kdy: 20.06.2014, 19:40 »

K čemu by byla možnost zapnout ventilátor na WC a v koupelně ho vypnout? 

Si asi mejou po použití WC prsty tanecek
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #11 kdy: 20.06.2014, 20:00 »

Proč šestky? K čemu by byla možnost zapnout ventilátor na WC a v koupelně ho vypnout?  Dvě tlačítka a ventilátor s do během,  to je oč tu  běží....

Protože to tak je namalované na obrázku v prvním příspěvku...
Jen tam mezi vypínači umět natáhnout kabel se šedým, černým a hnědým vodičem a vědět jak to zapojit...

Samozřejmě tlačítka a časovač je dobrý nápad, automatické spuštění ventilátoru při rozsvícení a doběh po zhasnutí je také zajímavá myšlenka...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Pavel B
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



« Odpověď #12 kdy: 20.06.2014, 23:32 »

Proč šestky? K čemu by byla možnost zapnout ventilátor na WC a v koupelně ho vypnout?  Dvě tlačítka a ventilátor s do během,  to je oč tu  běží....


Konečně někdo pochopil, co chci (i když o doběhu jsem zatím neuvažoval)...Se světelným okruhem to spojené mít nechci. A teď k meritu, propojil by mi někdo prosím v obrázku, co jsem nahoře vložil, dráty tak, aby to bylo OK?? .
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*
Offline Offline



Podbořany - projekční a revizní činnost E1B


WWW
« Odpověď #13 kdy: 21.06.2014, 09:47 »

Návrh ceny: 500,-Kč
Zašlete mi objednávku a já vám to propojím.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #14 kdy: 21.06.2014, 10:31 »

Jestli to mám k vám blíž než kolega, za podobnou cenu to dokážu také. Reálně, na podivném obrázku ne.

-------------
Zapojit jeden spotřebič na 2 vypínače je učivo v prvním ročníku na učňáku nebo SŠ, pokud je obor alespoň trochu zaměřen na elektriku.
To jste tam chrápal?
Nebo chcete, abychom vás podporovali v porušování platné české legislativy (X vyhlášek a zákonů, od 164/68 až po 73/2010...)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Milan Hudec
*
Offline Offline



« Odpověď #15 kdy: 21.06.2014, 11:23 »

Existuje vlastně čidlo zápachu?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Vratislav Fugl1
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #16 kdy: 21.06.2014, 13:27 »

Existuje vlastně čidlo zápachu?
Ano , existují. Např. http://vévévé.protronix.cz/cz/produkty/katalog.php?prod=new-line-cidlo-ivoc
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Cesty Páně a elektrického proudu jsou nevyzpytatelné!
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

 Poradíte mi jak přivést do vypinače proud bez sekaní do zdi?
 Mohu použít k vypínači barvy žil modrá-hnědá?
 Poraďte mi prosím s montaží spínače?
 Je nejake pravidlo pro bezny pokojovy vypinac ve ktere poloze ma byt zapnut?
 Jak zapojit ctyri vypinace do schodistoveho zapojeni?
 Jak udělat ze schodistových vypínačů tlačítka?
 Jak zapojím schodišťový vypinač z pěti míst?
 Jak mám zapojit 3-4 vypínače na jedno světlo?
 Jak zapojit tento šňůrový vypínač?
 Co s vodiči PE a N ve vypínači?
 Pokud existuje schodistový dvojvypínač, kolik mezi ním vést vodičů?
 Proč mi při zapojení dvou vypínačů č.6 vypadává chránič?
 Ako zapojiť vypínače 5 a 6 do funkčného celku?
 Zvládnu vyměnit vypínače sama?
 Kde se bere napětí na vypnutém schodišťovém vypínači?
 Jak zapojit 2 střídavé vypínače?
 Lze zapojit schdišťový spínač jako stmívač?
 Jak správně umístit vypínací a zapínací tlačítko?
 Proč je napětí 100 V mezi kontakty schodišťového a křížového vypínače ?
 Co mě to koplo?
 Jak propojit tři vypínače pro ovládání jednoho světla?
 Jak zapojit spinače s orent.doutnavkou aby neproblikávaly při užití úsporek?
 Setkali jste se u rodiného domu se stop tlačítkem i pro zásuvkové obvody?
 Jak jsou zapojeny spínače v bezpečnostní liště rolovacích garážových vrat?
 Jak napojit nový vypínač v místnosti?
 Kolik kabelů cyky 3x1,5 je možné spojit pod vypínačem?
 Poradíte mi s kombinací dvojspínače ř. 5 a 6?
 Kde hledat chybu v zapojení dvou obvodů pomocí schodišťových spínačů?
 Bude mi stačit pro přesun vypínače CYKYlo A 3x1,5mm?
 Jak zapojit schodišťové vypínače na jedno světlo?
 Jaké volit bezdrátové ovládání světel s rychlými přechody mezi stavy (VYP/ZAP)?
 Jak nahradit klasický vypínač bezdrátovým?
 Jak zapojit křížový vypínač mezi schodišťové?
 Ako zapojit vo vypinaci radenia 6+6 vodic CYKY 3x1.5?
 Jak zapojit šňůrový vypínač na kabel s třemi vodiči?
 Do jaké výšky osadit vypínače u postele?
 Proč občas nezafungují schodišťáky?
 Poradíte mi kam na vypínač č.7 připojit signalizační led diodu?
 Je možné umiestniť 5 káblov pod vypínač?
 Existuje jiná kontrola rosvícení na WC než doutnavkou ve vypínači?
 Moze prudovy chranic nahradit vypinac?
 Jak zapojit dvojitý vypínač pro dvě samostatná světla?
 Jaké použít kabely pro zapojení stropního světla a vypínače s rezervou ...?
 Akým káblom pripojiť svetelný spínač SOU-3, keď chcem spínať slaboprúdový obvod?
 Ako spojiť prepinač 5A a 6?
 Jak argumentovat u nesprávně instalovaných vypínačů?
 Jak zapojit vypínače s orientačními doutnavkami?
 Jaký je rozdíl ve vypínači mezi černým a hnědým vodičem?
 Jak zapojit vypínač světla s třemi vodiči?
 Jak zapojit spínače řazení 6?
 Lze mít ve vypínači 6+6 vodiče různých rozvaděčů?
 Jak zapojit střídavý přepínač s orientační a signalizační funkcí?
 Kde mám chybu v zapojení sériového spínače č.5.?
 Jak sestrojit lampičku s časovým vypínáním?
 Jaké barvy vodičů mohu použít pro zapojení schodistového vypínače?
 Nakreslíte mi prosím schéma řazení vypínačů 6+5B+5B+6 pro tři žárovky?
 Jak zapojit paralelně dva vypínače čerpadla?
 Proč funguje vypínač pouze při sepnutí jiného?
 Jde přehodit orientační kontrolku na vypínači firmy Schneider?
 Jaké je správné zapojení schodištáku se 2 přepínači a 2 světly?
 Jak přepojit 6+6 dvojitý schodišťový vypínač na stmívač DR2-SD?
 Mohou být v krabici dráty Al a Cu spojené čokoládou?
 Jak zapojit bezdrátový vestavěný spínač?
 Ako zapojit 5b+5B+6 vypinace?
 Jak zapojit dvě IR čidla a vypínač pro trvalé sepnutí?
 Složitější zapojení vypínačů?
 Proč jsou u vypínače č.6 tři vodiče?
 Je toto zapojení osvětlení s lustrovými vypínači správné?
 Lze ovládat světla ze 3 míst vypínačem s dvojpáčkou?
 Dá sa vypínač radenie 1s zapojiť aj bez prítomnosti vodiča N?
 Jak zapojit přepínače 5b (6+6) pro dvě vzdálenější světla?
 Jak lze přepnout dva světelné okruhy jedním pohybem, jedním tlačítkem?
 Jak zapojit vypínače na prodlužku, kde vypínač bude o dva metry dál?
 Které dva vypínače s doutnavkou mohou signalizovat i provoz spotřebiče?
 Lze dva spínače řazení 2 zapojit jako schodišťové vypínače?
 Může mít odečet elektroměru vliv na polohu klapky osvětlení?
 Jak lze bezdrátově sjednotit 2x vypínače?

Aktuální slova KUTIL (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.147 sekund, 22 dotazů.