Petr_
|
|
« kdy: 08.11.2024, 08:51 » |
|
Zapojoval jsem schodišťové vypínače ve dvou místnostech, chodba a jídelna. V chodbě fungují bez problému a v jídelně fungují jako spínač. (mohu z obou míst rozsvítit i zhasnout, ale nelze „přepínat“). Zkusil jsem prohodit vypínače z jídelny do chodby a naopak. V chodbě opět vše fungovalo a v jídelně se světlo chovalo stejně. Tím jsem vyloučil chybu ve vypínačích. Zkusil jsem připojit LED žárovku v objímce přímo za vypínač a chovala se úplně stejně, jako světla na stropě. Tím jsem vyloučil chybu v kabelech ke světlům. Zkusil jsem k LED žárovce připojit paralelně kondenzátor, který by eliminoval svícení i při nižším napětí. Opět bez výsledků. Zkusil jsem vypnout všechny ostatní jističe a beze změny. Přepojil jsem přívod k vypínači na jinou fázi, obešel jsem i proudový chránič a opět beze změny. Zkusil jsem proměřit CYKY-O mezi vypínači (bez zatížení) a jednotlivé vodiče nejsou ani přerušené ani zkratované. (elektrika je natahané kompletně nová). Měřil jsem na vypínačích napětí při jednotlivých stavech. Na prvním s fázovým vodičem je při jednom stavu na kontaktech cca 240V a cca 5V. Na druhém s vodičem k žárovce je na kontaktech cca 240V a 130V. Tady mi přijde napětí poměrně vysoké, ale nevím, kde se tam bere. Asi by dokázalo rozsvítit LED žárovku, ale zkoušel jsem připojit i silnější kondenzátor a žárovka pořád svítila. Nakonec jsem zkoušel i zapojení vypínačů přes pracovní vodič, ale chovalo se to pořád stejně.
Mate prosím někdo nějaký nápad, co s tím?
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #1 kdy: 08.11.2024, 22:20 » |
|
Když to tak čtu, tak mám nápad: pozvěte skutečného elektrikáře! Nic nového pod sluncem, přeházené vodiče.
P.S. Pokud chcete diskutovat, bude třeba se přihlásit.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #3 kdy: 09.11.2024, 03:54 » |
|
V zaujme bezpecnosti odporucam nemerat tam sietove napatia s nahodenym isticom, ale si to bezpecne otestovat s nejakou 3V bateriou, ledkou a odporom.
Úplně nejlepší je stále obyčejná žárovička do baterky 3,5V a plochá baterie. V jednoduchosti je spolehlivost!
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #7 kdy: 10.11.2024, 03:08 » |
|
Velmi pravděpodobně máte prohozeny korespondenční vodiče. Zdá se, že jste strávil na hledání příčiny mnoho času a bez výsledku (pozitivního) Elektrikář vám to vyřeší za pár minut...
Prohození korespondenční ch vodičů (mezi sebou) problém neudělá, tam bude jiný problém. Já bych možná řešil celé zapojení. Mimo standardního zapojení spínačů č.6 existují ještě dvě další. Jedno je přímo zakázané, to nemá korespondenční vodiče, takže to vynechme. Ale existuje zapojení s jedním korespondenční m vodičem, které laici neznají (ono ho nezná ani fůra elektrikářů) a tam se prohození vodičů na spínači projevuje podobně, jak popisuje tazatel.
|
Václav 3
|
|
|
|
Petr_
Neverifikovaný uživatel @3
|
|
« Odpověď #9 kdy: 10.11.2024, 09:12 » |
|
všem za odpovědi. Rady typu pozvi si elektrikáře jsou super. …. Teď ale vážně, elektrikář samozřejmě nejsem, ale troufnu si říct, že podle schématu dokážu zapojit složitější obvod než je schodišťový vypínač. Takže náčrt poslat mohu, ale nebude to nic jiného, než klasické zapojení vypínačů 6. Chtěl jsem spíš zjistit, jestli se někdo už nesetkal s něčím podobným a nějak to nevyřešil. za tip s baterkou a malou žárovkou. Toto je super a mě by to nenapadlo, takže to zkusím co nejdřív vyzkoušet a ozval bych se ?? PS: Mimochodem elektrikář tam byl. Sice má 70 let a domovní rozvody nedělal, ale elektrikařinou se živil bez mála 30 let a taky neví, co s tím. Říkal, že to mám proměřit pod zátěží.
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #10 kdy: 10.11.2024, 09:43 » |
|
Zapojení musí fungovat se zátěží i bez ní.
Umíte-li pracovat podle schéma, tak si ho nakreslete, označte si na něm barvy vodičů v jednotlivých spínačích a pak je prozkoušejte, zda jsou všechy průchozí a nezkratované. Následně to podle schematu zapojte a musí to fungovat.
P.S. Elektrikář, co nedělal domovní rozvody je nemusí vůbec znát. Před léty jsem učil jednoho mladšího kolegu zapojovat spínače č. 7 (křižáky), protože to neuměl, byť dělal domovní instalace. Jenže zapojoval paneláky, kde žádné křižáky nebyly a po deseti létech od vyučení už si to nepamatoval. Pak to potřeboval v vlastním domě...
|
Václav 3
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #12 kdy: 10.11.2024, 11:21 » |
|
Chtěl jsem spíš zjistit, jestli se někdo už nesetkal s něčím podobným a nějak to nevyřešil.
Je třeba si uvědomit, že jste navštívil profesní diskusní fórum a ne laickou poradnu. Troufnu si říci, že 99% odborníků na tomto portálu umí tuto situaci vyřešit na místě během okamžiku. Radou "pozvěte si elektrikáře" pohrdáte a sám nevíte co s tím. Pak chcete bezplatně vyřešit váš problém, vlezete do cizího prostředí, ani se pořádně nepředstavíte. .. Doporučuji vám návštěvu diskusních skupin na sociální síti např. Facebook. Tam nikomu vaše chování nebude dělat problém a ještě si tam opravdu "kvalitně" poklábosíte. Takže...pozvět e si zkušeného elektrikáře a ten za peníze vše vyřeší.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #17 kdy: 10.11.2024, 14:21 » |
|
Hnědé jsou správně. Zkoušel jsem i teď vadaskou.
A vypínač na fotu s wagovkou, neni náhodou křížový? To by tak odpovidalo vámi dodaným poznatkům. I když při zvětšení to vypadá na šestku.....? Dále v krabici s wagovkou vidím jen tři hnědé... ze 4. 1.přívod 2.svítidlo 3.vratka z druhé šestky 4.odvod pro další okruh
|
|
|
|