KarelH!
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 18.10.2024, 09:45 » |
|
Zvažuji otázku dotykových vypínačů :-). Dívám se po internetu a sonduji a moje otázka zní v následujícím příkladu.
Mám vypínač, který je typově 6+6, tedy dvě světla, zapnutí/vypnutí, a každé světlo se vypíná zvlášť na dalších vypínačích. Lze vůbec klasické elektrické rozvody zapojit do dotykového vypínače? Dívám se na net a našel jsem dotykový vypínač (viz foto) a posílám i zapojení jednoho z vypínačů (viz foto).
Vidím, že dotykový vypínač je řešen přes komunikační kabel. Lze vůbec ze stávajících rozvodů pro tu komunikaci využít nějaký kabel? A pro zapojení dotykového vypínače se nevyužívají všechny vodiče a propojují se pomocí WAGO svorek? Bude také někdo, kdo by mi to malinko vysvětlil a řekl třeba příklad zapojení, abych si to v hlavě srovnal, a nebude mě hned posílat někam k šípku?
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #1 kdy: 19.10.2024, 09:08 » |
|
Ku...a to je ale prasečina. Fotka zapojení vašeho 6+6 je ke zblití a ukázkou totálního amaterismu toho kdo to dělal.
Ale k vaší otázce. Ano, je možné do instalace zapojit i dotykové ovladače a na trhu jich je k dostání velké množství. Měly by to být ale takové přístroje, které splňují náročné předpisy. Už jsem totiž potkal i dotyková tlačítka, která "kopala" protože na Alíku se dost ušetřilo.
Zapojení pak záleží na konkrétním přístroji. U některých druhů sběrnic je možné využít i stávajících silových kabelů. Jiné komunikují například po vlastní (nejčastěji) sběrnici či bezdrátově.
NA všeobecný dotaz, všeobecná odpověď.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #2 kdy: 19.10.2024, 09:56 » |
|
Když vidím barvy vodičů zapojených do vypínače, tak vám sdělím pouze to, že je třeba vzít majzlík a kladivo a kabely vysekat a vyměnit. To nedělal ani elektrozedník, ti umí alespoň zednické práce a sádrovat.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
KarelH!
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #4 kdy: 19.10.2024, 14:30 » |
|
Ted jste me trosku rozhodili s tou instalaci vypinace 6+6. Jakej amaterismus to je. Ted kdyz pominu otazku dotykovych ovladacu. Dum sem kupoval pred 4 roky. Kolaudovam v roce 2012. Nenapadlo me ze tak relativne mlady dum muze mit takovou chybu v elektrickych rozvodech. Lze vubec takovou instalaci nahovno resit a opravit s malymi zasahy do barku? Nebo to je na celkovou rekonstrukci?? A jak by jste postupovali ? Nejspis pozvat revizaka, ktery vse zhodnotia urcite poradi co s tim ze?
|
|
|
|
|