Jan Novotný
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 21.03.2005, 18:54 » |
|
Prošel jsem spoustu elektro obchodů, ale nemůžu nikde najít opravdu hezké a moderní vypínače a zásuvky. Všude mají jen ty strašlivé tanga a jim podobné, na internetu taky nic, snad jen v krizi nejvyšší něco od ABB. Jsem z toho zoufalý, nemyslel jsem si že je to dnes takový problém. Poradíte?
|
|
|
|
Miloslav Janoušek
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 21.03.2005, 19:08 » |
|
Co to je hezký a moderní vypínač a zásuvka? Jak mají vypadat?
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 21.03.2005, 19:19 » |
|
To: Novotný Tak to jste tedy klepl na hlavičku! O vypínače se zajímáme již řadu let a mohu potvrdit, že ty značky, které známe v žádných obchodech nenajdete. Dokonce jsme zašli tak daleko, že jsme vytvořili www.vypinace.c z, kde ještě nebyl spuštěn porovnávací modul hlavních evropských značek. To, co se objevuje v obchodních řetězcích je zlomeček toho, co můžete chtít. Ovšem musím upozornit, že není problém třeba 3000,-Kč za vypínač. Vidím, že hned jak skončí ladění nového hardware, se pustíme do vypínačů. Když už jste založil tuto diskuzi, sám jsem zvědav, které značky se zde objeví a jaké budou ohlasy.
|
S Elektrikou.cz už čtvrt století! 
|
|
|
|
Mirek Karel
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 21.03.2005, 19:41 » |
|
To Novotný: Dovolím si několik rad z 12.leté zkušeností naší montážní firmy.Předně varuji před naoko nádhérné vypínače a zásuvky v marketech pro kutily a zahrádkáře.Výb ěr je veliký,ceny většinou nehorázné a kvalita je bohužel většinou na úrovni výrobků z dálného východu.Bohuže l totéž musím konstatovat i o výrobcích ABB Tango.Strojky vypínačů jsou poruchové a desing není nic moc./to je ale subjektivní názor/ Je fakt, že většina investorů z řad novostaveb rod.domků trvá na hezkých vypínačích a jejich kvalitu si uvědomí až po pár dnech provozu.Naše firma má /a to nechci dělat reklamu jednomu výrobku/ ty nejlepší zkušenosti s výrobky firmy ELSO.Jejich katalog viz http:// www. elso.de .Zastoupení firmy viz Schneider electric Písek ČR.Každý má zcela určitě zkušenosti různé,v žádném případě neprosazuji a nedělám reklamu uvedené firmě, ale její kvalita je 100%.
|
|
|
|
|
Pavol Papco
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 21.03.2005, 23:20 » |
|
Mám dobré skúsenosti so značkou LEGRAND.
|
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 22.03.2005, 10:17 » |
|
Přesně tak, u vypínačů jde dnes spíše o design a funkce. O kvalitě alá Busch Jaeger, Jung, Elso, Legrand, Siemens, Merten..... a stovky dalších ani není moc o čem pochybovat. Takové renomované značky mají případné reklamace zajištěny výměnou ks za ks. Výběr konkrétní značky se tedy dnes zúžuje na místo použití. Tedy vhodný design (záleží na investorovi samotném) a funkcemi přístroje (doporučuje dodavatel, projektant...). Dovoluji si ovšem tvrdit, že každý zná maximálně několik řad různých značek. Podle mě není standardně v silách člověka aby si dokázal udělat komplexní představu. Pro příklad uvedu design, který jsem objevil pro přátele, kteří si pořídili do chalupy starodávnou pec.

Je zřejmé, že při výběru musí být také spotřebitel. Koukněte na Fontini zde....
|
S Elektrikou.cz už čtvrt století! 
|
|
|
|
|
Jan Novotný
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 22.03.2005, 14:32 » |
|
Stránky ABB jsem prošel jako první vypínače jsou možná funkčně kvalitní, ale vypadají hrozně. Až na výjimky rámeček širší-uzší, hrany kulatější-hranatější, ale pořád je to na jedno brdo, žádný nápad. Dá se to dát sice kamkoliv, ale nikde to nevypadá dobře. Chci je použít v kuchyni - provádím rekonstrukci takže s hliníkem není problém. Docela hloupé je, že většina výrobců které zde uvádíte nemá anglickou verzi stránek. Ta němčina je opravdu dost divočina :-) , no nic, zkusím se tím prokousat.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 23.03.2005, 12:38 » |
|
Pěkné vypínače - to je jako pěkná žena - každému se líbí něco jiného. Osobně používám hlavně výrobky ABB - nejčastěji řady TANGO a TIME. Kupodivu je to zase všechno o ceně. Málokdo je ochoten zaplatit např. 2000 Kč za jeden vypínač. Co se týká desingu, mým názorem je to, el. instalace v domě by na sebe neměla nijak zvlášť upozorňovat. Nicméně - zákazník platí - zákazník vybírá...
|
|
|
|
|
Milan Maly
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 08.03.2006, 08:30 » |
|
Jelikož jsem nedávno řešil stejný problém,vím o čem je řeč.Nemělo by asi smysl přispívat do této diskuze pokud bych nenašel řešení ale na doporučení meho známeho jsem kontaktoval firmu která mě překvapila natolik(vzhledem ke stavu služeb v dnešní době)že to určitě stojí za zmínku.Nejen že mají v nabídce dotykové vypínače designu který mě uchvacuje (dovoluji si tvrdit že v nerezovém provedeni a s tímto designem jse ještě nikdy nic takového neviděli)ale i kvalita je super(zádné rychlospojky a vrklající se vnitřky ale klasické šroubky a bytelnost).Také vám na požádání najdou a individualně dovezou prakticky vše dle Vašeho požadavku.Nebu du to protahovat aby se to neproměnilo v reklamní slogan ale kdo hledá něco extra .....určitě stojí za nahlédnutí tato firma www.hdsystems. cz
|
|
|
|
|
Karel Libušák
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 08.03.2006, 12:53 » |
|
Pro zapomětlivé připomínám, že TIME, ELEMENT od ABB je jen "převlečené" TANGO. Stejné strojky, stejná koncepce, jiné barvy rámečků a krytů. Vřele doporučuji prohlédnout si stránky firmy LEGRAND - také mají na svých stránkách odkazy na oblíbené prodejce a kvalita běžně prodávaných řad Valena, Galea je více než slušná. Pro spořivé se teď začala prodávat nová řada CARIVA za cenu těsně pod cenou nejlevnější řady CLASSIC od ABB. Díky tomu, že to je skutečně moderní konstrukce (bezšroubové svorky) je to za stejné peníze opravdu o něčem jiném. Ale výběr závisí na osobním vkusu. Já bych si do domácnosti MERTEN nedal ani náhodou. Ale takové "bticino".... Zdraví Karel Libušák
|
|
|
|
V Polák
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 09.03.2006, 13:06 » |
|
, já osobně používám vypínače polské firmy http://www.elda.pl/ a mám je již 9 let a nezaznamenal jsem jediný problém, jako jedny z mála jsou na 16A. Jinak v rodině mají vypínače Eljo neco podobného jako německý Elso, ale ze Švédska a jsou také velmi spokojeni. V poslední době jsem narazil na zajímavou stránku http://www.vypinac.cz kde jsou zajímavé vypínače UNICA a jsou tam i seznamy kde je možno je zakoupit a snad by to mělo jít zakoupit i přes tyto stránky.
|
|
|
|
Petr Hybša
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 09.03.2006, 13:54 » |
|
,ja osobně nechápu,jak je možné že každý vychvaluje nekterou z udávaných značek a modelů,ale nikdo neřekne narovinu že jsou všechny stejné!! Cožpak stačí k tomu aby se mluvilo o nečem jiném změnit barvu rámečku,tvar tlačítek? Produkt je pořád stejný,sice v tisíci proměnách ale pořád jeden a ten samý,namlouvající zákazníkovy že je unikátní(což je samozřejmě logické obchodní jednání) ale je to pořád dokola -plast,plast,rámeček na ležato,rámeček na stojato,takovejhle čudlík nebo takovéhle tlačítko. Z výše uvedených značek se jedná přesně o to o čem mluvím(tedy až na jednu),uniformní rádoby originál který se za něj pouze maskuje.Za mého pobytu v Japonsku jsem viděl vypínače které byli celé ze skla (a to i v barevných odstínech)a stačilo před nimi mavnout rukou pro aktivaci(něco jako ala beng olufsen),gravírované,neuvěřitelné tvary a nápady využívající materiálů jako eloxovaný hliník,ocel,sklo.Situace v čechách je prostě strašlivá.
|
|
|
|