Lubomír Jindra
Revizní technik E2B
|
|
« kdy: 04.05.2013, 13:08 » |
|
jj tak jak zde v ČR přetrvává přístup českyušetřit ® je trh více a více zaplaven méně a méně kvalitním zbožím. Také nemám pocit že by zde byla poptávka po kvalitě, nebo dokonce inteligentních elektroinstala cích. Tu a tam se někdo zeptá na videotelefony. A když uslyší že obyčejné za 35 a video za 100, hádejte co si vybere? Poslední zkušenosti: Kancelářské zářivkové svítidlo Kanlux 2x36W. Vyrobeno z tak slabého plechu, že nemá daleko k alobalu. Potřebujete-li otvor skrz plech, netřeba vrtačku, jde to i šroubovákem v ruce. Ale pozor při utahování svorkovnice, můžete skončit skrz! Svorkovnice je upevněna tak, že vstupy (pravda krásně označené) se přímo o p í r a j í (fakt!) o bok zářivky, svítidlo v originálním provedení tedy není možné zapojit. Už ani nemluvím o originálně přibalených trubicích, jde o klasické měsíční světlo, které svítí, ale přesto není nic vidět, asi kouzlo Nebo dvojzásuvky Schrack. Ano zákaznice udělala "výhodný" nákup asi stovky zásuvek. Ovšem při zapojení šesti vodičů 2,5mm 2 do nastrkávacích dutinek a následném zamačkávání do krabice KU68 se dočkáte nemilého překvapení: asi tak z každé páté zásuvky přitom sem tam nějaký vodič v y p a d n e ven... Ten kdo je zvyklý pracovat třeba s kvalitou ABB nevěří svým očím... Podotýkám že výše uvedené šmejdy si zákazníci pořídili sami, ve snaze českyušetřit ® a když dodávám materiál já, jedná se vždy pouze o kvalitní vyzkoušené výrobky
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #1 kdy: 04.05.2013, 13:31 » |
|
Nebo dvojzásuvky Schrack. Ano zákaznice udělala "výhodný" nákup asi stovky zásuvek. Ovšem při zapojení šesti vodičů 2,5mm2 do nastrkávacích dutinek a následném zamačkávání do krabice KU68 se dočkáte nemilého překvapení: asi tak z každé páté zásuvky přitom sem tam nějaký vodič v y p a d n e ven... Ten kdo je zvyklý pracovat třeba s kvalitou ABB nevěří svým očím...
Sice odbočujem od tématu, ale od Schracku jsme montovali zásuvky jak v designu Wave, tak v designu Visio a nezaregistrova li jsme tento problém. Kterých se to u vás týkalo?
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #4 kdy: 04.05.2013, 20:07 » |
|
Mám podobné klienty....) Koupili si někde v elektře (se smíšeným zbožím) nějaké asi Polské zásuvky....rám eček z tak tenkého PVC, že se to kroutilo jako guma (rámeček na zásuvkovém tělese)....zapojil jsem jednu, zbytek jsem udělal velkou poklonu a šel pryč !! Pak zase přišel majitel a řekl mně, ať koupím kvalitní zásuvky a namontuji je mu !!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #5 kdy: 04.05.2013, 20:23 » |
|
Je to asi rok, co se v OBI objevily zásuvky a vypínače s krytím IP44 KOPP, jeden z modelů např. EF602F (dvojitá zásuvka na zeď). Strojky nic moc, vypínače a průřez 1,5 ještě jde, když do zásuvky dáte "příchod a odchod" 2ks 3x2,5, chce to pohrát si se strojkem, aby se uvnitř"nekroutil" a aby šla vidlice dobře zasunout. Navíc je tam uvnitř vylisovaný popis, podle kterého má být fáze vpravo (že by francouzká verze? S neměckým popisem OBEN/UNTER?) Psal jsem do OBI e-mail s dotazem jestli mají toto "zapojení" schválené pro český trh, bez odpovědi, ale už tento "model" nemají...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #7 kdy: 04.05.2013, 21:58 » |
|
Já jsem se setkal se zásuvkami zdánlivě rakouskými, strojek byl polský s kontakty z mosazného plíšku jak od ploché baterie a kroutil se celý tak, že do něj nešla vidlice, ale kryty vypadaly perfektně. Také jsem odešel. Nejlepší bylo to, že pro pracovní vodiče byly šroubky dva pro PE jen jeden. Zajímavý způsob smyčkování.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Václav Pešek
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #8 kdy: 04.05.2013, 22:49 » |
|
setkal jsem se s schodišťákem, který se tvářil jako SEZ, ale nikde to na něm vyznačeno nebylo, vývody byly dva normálně, jden vespodu, nijak neizolovaný. strojek z tak měkkého plastu, že když jsem trochu přitáhl šroubky na krabičku, po chvíli vylezl ven...
tomu člověku jsem tam nakonec namontoval normální ABB ze zásoby.
jinak ABB, krom jednou strženého šroubku na swingu bez výhrad, líbí se mi legrand valena, akorát má tak robustní strojky že ej občas problém s místem, ale jsou moc pěkně udělané, výhrady mám k schneideru unica. Dost strojků jsem měnil, je to hrachovina, ale zase nutno přiznat že osazovací možnosti jsou zde prakticky neomezené.
|
CNC mechanik - §6
|
|
|
|
Radek Červený
Žij a nechej žít
|
|
« Odpověď #10 kdy: 05.05.2013, 01:06 » |
|
Když to vezmu s nějakým celkovým nadhledem, není na trhu výrobce, který by tzv. neujel. Každý má ve skříni nějakého toho kostlivce, co se týče kvality.
Co se týče mého pohledu, tak velké zklamání v poslední době je u Schneider Electric v řadách Anya a Sedna. To jsou celkem nepovedené řady přístrojů, co se týče kvality, pevnosti a nějaké tzv. pohody při montáži. V řadě Unica jsem nějaké vážné problémy nezaznamenal a třeba zásuvky Unica v bezšroubu díky své velikosti a pevnému rámečku se zámky je velmi příjemné montovat.
Nevím, zda Schrack nakupuje dvojzásuvky od ABB napřímo nebo v obchodní síti, ale faktem je, že dvojzásuvky od ABB má běžně zaskladněné jako variantu k řadě Wave. U přístrojů je malinká nevýhoda méně pevný montážní rámeček, ale nemám pocit, že by byl méně pevný než např. u ABB, spíš je to dojem po montáži Unicy. Se strojky jsem také zásadnější problém neměl.
U ABB byly problémy s dvojzásuvkama s natočenou dutinkou, kde po osazení krytu vyjeli vodiče ven, u Tanga pro změnu praskají na zásuvkách kryty po pár letech a montážní rámeček rozhodně není žádná hitparáda. Navíc mi přijde, že u již tisíckrát zaplaceného vývoje řady Tango chtít po 25 letech 100 za zásuvku je úchylné. Pokud není ideálně rovná zeď, tak rozchodit vypínač je někdy porod.
Marketové zásuvky nemontuji ani nekupuji, tak k tomu nemám co říct. Každopádně je faktem, že dnes na trhu chybí ekonomická řada přístrojů, která by zároveň při jednoduchém designu poskytla kvalitu. Poslední dva, tři roky je po tomto druhu přístrojů velká poptávka. Ze zkušeností se těmto podmínkám zatím nejvíce blíží řada Wave od Schracku. Jediný problém je v tom, že ve velkoobchodech je Schrack sprosté slovo, a nelze tedy očekávat masivnější rozšíření v obchodní síti. Na straně druhé, kdo není líný a chce mít zákazníkovi co nabídnout, cestu si najde sám.
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #11 kdy: 05.05.2013, 07:45 » |
|
Netuším, jaké jsou vztahy ABB Schrack, ale určitě Schrack prodává (prodával) dvojzásuvky Swing k designu Wave. Teď jsou k němu dvojzásuvky originál. Ona totiž dvojzásuvka je (bývala) taková dost česko slovensko východoněmecká specialita. Tu čekám až budou mít v Brně na skladě abych se na ni mrknul, horní dutina vzhůru nohama podle katalogu mě docela zajímá. Co se týče kvality strojků, tak se mě Visio zdálo trošku pevnější, ale nemontoval jsem ho, jen měl v rukách. Na Anyu jeden z našich montážníků, co ji montoval nadával taky, ale zrovna tento brblá ke všemu novýmu...
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #12 kdy: 05.05.2013, 09:05 » |
|
V pátek jsem šel tradičně na pár pátečních pivek. U stolu seděl kamarád, který se ptal na kvalitu akčních spínačů a zásuvek zakoupených v jednom z našich "výborných" obchodních řetězců. Kasal se, jak parádně nakoupil sadu tří zásuvek a jednoho spinače za 80,-Kč. Vyprovokoval jsem ho tedy k nepříčetnosti, která byla ukončena tím, že se pro tyto akční výtvory rozběhl domů s tím, že mě přesvědčí, jaký to udělal parádní kauf. Když dotáhl sáček se zázraky techniky a se slovy "tak čum" ho hodil přede mě, jal jsem se tedy provést podrobný průzkum. Když pominu to, že jsem na zásuvkách a spínači nenašel pomalu žádné údaje (bylo uvedeno jen vyražené číslo sloužící ani nevím pro co), samotná kvalita byla ve znamení výrobce v jakémsi polském městečku, což mi vlastně stačilo. Kontakty pomalu papírové, celkové provedení hrozné. Litoval jsem nahlas montéra, který bude mít tu čest instalace těchto skvostů, načež se mi dostala odpověď, ve které byla touto činností pověřena moje osoba. Lidé co mě trošku znají ví, že dovedu mistrně ovládat slovník nespisovné češtiny v kombinaci peprné hovorové a tak jsem ho v této situaci okamžitě použil k vyjádření svého nesouhlasu a s přáním dalších šťastných nákupů akčního zboží jsem si objdnal další pivko, zapálil si cigárko a obrátil se na kolegu, se kterým se diskuse ubírala tím správným hospodským směrem. Vždyť povídání o ničem do hospod přeci neodmyslitelně patří
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
|
« Odpověď #13 kdy: 05.05.2013, 09:27 » |
|
Myslím, že máme všichni různé zkušenosti s kvalitou. Pro mne byl etalon kvality německý strojek typu Peha, Busch Jaeger, Merten ... v té době (15 roků zpět) se jim blížila řada ELSO. Dnes se tyto značky řadí mezi drahý luxus a vznikají low-endové varianty, které jsou jejich napodobeniny.
Je to souboj kvality a funkčnosti. Vzpomeňme na první svítidla, kolik tam bylo plechu! A dnes?
Ovšem k té kvalitě je nutno připočíst ten související servis kolem. Pokud někdo vyrobí shit, prodá ho a dál nic neřeší je to něco jiného, než když někdo ten stejný shit vymnění beze slova kus za kus. To pak kupujeme s vědomím, že když se pokazí, tak ho vymnění. Což je u některých případů hluboká pomýlená.
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|
Otakar Dosbaba
|
|
« Odpověď #14 kdy: 05.05.2013, 10:15 » |
|
Upřímně je mi líto montérů na velkých stavbách, kteří zpravidla musí ve velmi krátkých termínech stihnout všelijaké šmejdosračky, nafasované z centrálního skladu a vybrané někým, kdo rozhodně nevzal léta šrouvovák do ruky, zkompletovat. Vztekat se u kabelů raději no-name výrobce, které nejdou snadno oholit, připojovat je do alobalových svítidel pomocí kašovitých svorkovnic, jebat se se zásuvkama a vypínačema na úrovni plastových hraček pro děti, atd., asi netřeba dále rozepisovat. Nelze mnohdy jinak, než od těchto "kostlivců" pro budoucí provoz, potažmo opraváře, se vztekem co nejrychleji utéct a ještě rychleji vyfakturovat. Požadovat osvědčený, tudíž konkrétní typ výrobku konkrétního výrobce je neslučitelné se zadáváním veřejných zakázek, v PD se nesmí přesná typová označení a výrobce uvádět. Pokud to občas projde, tak pouze jako vzor, který si však dodavatel může nahradit ekvivalentním výrobkem. O.K, nahradí jej. Pod tlakem investora, kterého zajímá dnes pouze nejnižší cena, jej ale nahradí v každém případě co možná nejlevnějším ekvivalentem. Pokud do výběru zásuvek, vypínačů a dalších viditelných komponent může ještě někdo další kecat, tak je to kromě investora zpravidla architekt(ka), který(á) o elektrice ví tak maximálně to, že kope. Když se občas dočtu oslavný článek o tom, jak se státnímu investorovi podařilo stáhnout cenu budoucí velkostavby na třetinu projektovaných nákladů, otvírá se mi kudla v kapse. Nokopat do riti by ale stejnou měrou potřebovali i všudepřítomní rádobynovináři, kteří by po tolika letech tohoto neustále se zhoršujícího stavu mohli být již dostatečně informováni a přestat šířit stále dokola bez hlubšího zkoumání fráze a hysterie pouze o zkorumpovaných zakázkách a politicích. Nedivil bych se, že za pár let bude trh zaplaven již jen tím šmějdem a malosériová výroba poctivě zhotovených komponentů bude jen na zakázku, v užším sortimentu a přinejmenším pro většinu zákazníků finančně nedostupná.
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #15 kdy: 05.05.2013, 10:44 » |
|
Požadovat osvědčený, tudíž konkrétní typ výrobku konkrétního výrobce je neslučitelné se zadáváním veřejných zakázek, v PD se nesmí přesná typová označení a výrobce uvádět. V PD se udává "standartní" zásuvky a vypínače...... .jak píše kolega, bez označení výrobce,typu !! Pak závisí na "schopnosti" majitele rekonstruované ,či jinak stavěné nemovitosti! Někdy je takové dohadování, co tam majitel chce a požaduje po výběrovém řízení na 2 tablety Lexaurinu naráz !! Nacenění takto zadávaných PD, většinou mají provádějící firmy už jaksi spočítané a jako poslední verze s tím i počítají....!!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
xMichal
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #17 kdy: 05.05.2013, 13:29 » |
|
Požadovat osvědčený, tudíž konkrétní typ výrobku konkrétního výrobce je neslučitelné se zadáváním veřejných zakázek, v PD se nesmí přesná typová označení a výrobce uvádět. Když se občas dočtu oslavný článek o tom, jak se státnímu investorovi podařilo stáhnout cenu budoucí velkostavby na třetinu projektovaných nákladů, otvírá se mi kudla v kapse. Nokopat do riti by ale stejnou měrou potřebovali i všudepřítomní rádobynovináři, kteří by po tolika letech tohoto neustále se zhoršujícího stavu mohli být již dostatečně informováni a přestat šířit stále dokola bez hlubšího zkoumání fráze a hysterie pouze o zkorumpovaných zakázkách a politicích. Nedivil bych se, že za pár let bude trh zaplaven již jen tím šmějdem a malosériová výroba poctivě zhotovených komponentů bude jen na zakázku, v užším sortimentu a přinejmenším pro většinu zákazníků finančně nedostupná.
Nelze nic jeneho nez souhlasit. Osobni zkusenosti s VZ jsou tragicke. Nektere sluzby nejsme schopni vysoutezit snad 5 let. Cena na trhu sla za tu dobu na 1/10, kvalita na 10 nasobek, ale musime stale nakupovat za puvodni vysoutezene ceny, protoze kazdou novou VZ nekdo napadne. U nakupu zbozi se vzdy snazim najit takovou kombinaci vlastnosti a norem ktere vyrobek ma splnovat aby neslo koupit nic jineho. Uz jsme smejdy parkrat reklamovaly a vymenovali. Vyraz v tvari dodavatele byl pritom tesne pred infarktem, ale co ja s tim nadelam.
|
|
|
|