Radek Jara
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 07.09.2016, 09:44 » |
|
Na schodišťové zapojení bych rád použil vypínače, které nezůstanou rozhozené (tlačítko nahoru-rozsvíceno, jinde vypnu, původní tlačítko pořád nahoře). Ale zároveň ne ty vypínače, co jen vyšlou impuls na relé.
Taková by měl mít např. Schneider v řadě Sedna, ale už ne v Unica. Prý to má být pod kódem SDN0420121. I přes ujištění z infolinky mi to nedá, koukám do katalogu a pořád mi přijde, že jde jen o tlačítko, které bych "musel držet" abych svítil. Navíc jsem jej našel jen pro řazení 6 a ne pro ř.7.
Potřebuju takové, které vnitřně mechanismus sepne jedním (případně druhým) směrem, ale kolébka se zvenku vždy vrátí do původní polohy. Existuje takové vůbec?
Skutečné tlačítko využiju jen pro spouštění ventilátoru v koupelně předpokládám?
|
|
|
|
|
|
|
|
Radek Jara
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 07.09.2016, 22:28 » |
|
Tlačítko, které jen vyšle impuls na relé právě nechci. Hledám vypínač, který se zvenku chová jako tlačítko, ale uvnitř jde o normální mechanismus spínače. Kolébka se pod rukou vždy vrátí do původní polohy, ale mechanismus uvnitř zůstane přepnutý. Při dalším stisku se přepne zpět, kolébka se opět vrátí. Možná nic takového není, ale podle infolinky Schneidera by to měl být právě ten vypínač, jehož kód jsem napsal. Je to tlačítko, ale řazení 6, i když nákres vypadá spíš jako ř1. 
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 07.09.2016, 22:35 » |
|
Možná nic takového není, ale podle infolinky Schneidera by to měl být právě ten vypínač, jehož kód jsem napsal.
No pokud jste jim to vysvětlil, jak v tom prvním příspěvku, tak vás nemuseli zrovna pochopit. Je to tlačítko, ale řazení 6, i když nákres vypadá spíš jako ř1.  ?? Víte jak vypadá řazení 1 a jak vypadá řazení 6?
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 08.09.2016, 07:40 » |
|
Funkci křížového spínače (7) pro přepínání světel při použití klopného relé vůbec nepotřebujete, tlačítek (1/0) můžete osadit libovolný počet.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 08.09.2016, 08:09 » |
|
pokud by někdo chtě,l aby páčky zůstávali stále stejně, tak je potřeba i "7".  To jsem moc nepochopil? Spínače (ne tlačítka) se dají zapojit tak, že pokud jsou všechny dole, je zhasnuto. Pořád je to 6, 7, 7, ... , 6. S těmi tlačítky vidím jako nejjednodušší ten klopák. Pokud ho nechcete v rozvaděči, možná by se dal sehnat nějaký mrňavý (třeba 26.01.8.230) do prvního svítidla nebo krabice a přitáhnout tam ostrou a spínanou.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 08.09.2016, 08:33 » |
|
Možná nic takového není, ale podle infolinky Schneidera by to měl být právě ten vypínač, jehož kód jsem napsal. Je to tlačítko, ale řazení 6, i když nákres vypadá spíš jako ř1.
Bohužel se obávám, že to není co hledáte, dle schema to vypadá na klasické tlačítko, které má pouze přepínací kontakt.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 08.09.2016, 08:39 » |
|
Spínače (ne tlačítka) se dají zapojit tak, že pokud jsou všechny dole, je zhasnuto. Pořád je to 6, 7, 7, ... , 6.
A k čemu je to dobrý? Že by nejistota, zda bude opravdu zhasnuto, když budu odcházet z domu v době výpadku el. ze strany distribuce? No taková souhra náhod se stane jedinci max. jednou za život a možná bych to spíše přirovnal k šanci hlavní výhry ve Sportce  Myslím, že tazatel plýtvá zbytečně svou energií na něčem, co už je dávno vymyšlené. Relé pod vypínač a je hotovo. Svět se točí spokojeně dál a my se můžeme věnovat zase něčemu jinému  Proč jste tak zásadní v nepoužití relé?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 08.09.2016, 10:27 » |
|
A k čemu je to dobrý? Že by nejistota, zda bude opravdu zhasnuto, když budu odcházet z domu v době výpadku el. ze strany distribuce?
Ano, přesně tak. Připadá mi to jako dobrá vychytávka a profi řešení. I když někdy jsem rád i za to, že to "elektrikář" alespoň zapojí správně, ale to je jiná kapitola.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
|