Tak párkrát jsem je už použil

Zjednodušeně a všeobecně je to tak, že klasické čidlo pohybu ( PIR ) reaguje na pohyb větších předmětů a poté vypne v nastaveném čase. TO je fajn třeba na chodbách, kde jen procházíte a podobně. Ovšem pokud je potřeba řídit osvětlení v místnosti, je citlivost těchto čidel nedostatečná. Třeba si čtete knihu, nebo zíráte do pisoáru a klasické pohybové čidlo s nastaveným krátkým časem udělá tmu. To je protivné obzvlášť pokud i drobný pohyb může znamenat třeba louži na zemi
Tady je právě vhodnější čidlo přítomnosti, které je mnohem citlivější a reaguje na takzvané mikropohyby. Pak stačí nastavit i mnohem kratší časy k vypnutí s větším komfortem a pokud je dobře umístěné, tak i bez rizika tmy, případně poskakování, nebo mávání rukou k rozsvícení světla.
Na druhou stranu bych čidlo přítomnosti nedal třeba ven, kde by svítilo asi nepřetržitě. I na chodby je zbytečně drahé a nepřineslo by nic moc navíc.
Protože jsem použil už několik značek těchto čidel a nemám se žádným více méně negativní zkušenost, nebudu zde vyzdvihovat jednu konkrétní značku. Ať si každý vybere to co mu vyhovuje. OSobně se mi totiž zdá, že tato čidla bývají o něco kvalitnější, než klasická čidla pohybu.