rostislav šašvata
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #18 kdy: 30.06.2016, 17:26 » |
|
Umístění zásuvky je nešťastné řešení, protože, když se na ventil našroubuje hadice s elektro ventilem, bude zásuvka obtížně přístupná. V opačném provedení běžná praxe. Zásuvka i ventil jsou umístěny ve zdivu a v zádech kuchyňské linky je vyřezaný otvor. Ne jak píše Jaroslav Molák, že je zásuvka na hořlavém materiálu. Zásuvka i ventil musí být ve vedlejší skříni než je myčka, protože by nešla zasunout celá pod linku.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #19 kdy: 30.06.2016, 18:54 » |
|
Důležité je to běžné použití. Prasklá hadice není běžné použití, je to havárie. Před časem nám do protokolu PVV do rozvoden namastili prostředí mokré se stříkající vodou. Důvod? Hasicí systém (sprinklery). Vzhledem k tomu, že v takovém prostředí rozvaděče být nesmí, nastal problém  Samozřejmě, dnes je tam prostředí normální, i když i s tím mám trošku problém. Přehnali to s klimou, takže když tam vlezete z venku, kde je vedro, tak se vám orosí šroubovák.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #20 kdy: 30.06.2016, 20:17 » |
|
Důležité je to běžné použití. Prasklá hadice není běžné použití, je to havárie. Pořád řešíme ptákoviny! To je jako když si koupíte auto a řeknete bude havárie?... 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #22 kdy: 30.06.2016, 21:27 » |
|
Umístění zásuvek 230V pod dřezem (zabudovaným do kuchyňské linky) žádná ČSN přímo neřeší. Osobně se snažím umísťovat zásuvky tak, aby byly nad vývodem vody nebo odpadu, pokud jsou umístěny níže, potom alespoň 20 cm od svislé roviny vývodů vody nebo odpadu.
 No právě, kdo je za to zodpovědný? Co napsat do revizní zprávy, když jsem nenašel žádný předpis, který to přímo zakazuje.
Nehledáte problém tam, kde není? 
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #24 kdy: 30.06.2016, 22:06 » |
|
Při každé revizi je mi spousta věcí "proti srsti". Ale stává se také, že mne montéři milé překvapí.... Při VRZ lze usměrňovat montéry, pokud děláte trvale pro nějakou firmu. Naše firma zásadně nedělá výchozí revize pro cizí neznámé firmy. Při PR nemáte na výběr a můžete jen hodnotit, kdy to ještě je závada a kdy ještě není. A pokud je to závada, tak slušný RT by měl vědět, jak se ta závada odstraní....
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #25 kdy: 01.07.2016, 08:17 » |
|
Zabavne, tych 200 cm. Ktory vykonny spotrebic ako umyvacka alebo ohrievac ma 200 cm privod ? Neriesitelne bez zasahu do vyrobku ...
Podle způsobu kreslení kót poznáte, zda se jedná o rozměry v mm nebo v cm. Pokud jsou kóty se šipkami, jedná se o rozměry v mm, pokud jsou pouze šikmé čárky, jedná se o rozměry v cm. Běžným zvykem je též to, že strojnické (a též elektrotechnic ké) výkresy mají rozměry v mm a stavební výkresy v cm. Dříve bývalo též zvykem k výkresu psát "rozměry v mm".
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #26 kdy: 01.07.2016, 09:01 » |
|
Podle způsobu kreslení kót poznáte, zda se jedná o rozměry v mm nebo v cm. Pokud jsou kóty se šipkami, jedná se o rozměry v mm, pokud jsou pouze šikmé čárky, jedná se o rozměry v cm.
Běžným zvykem je též to, že strojnické (a též elektrotechnic ké) výkresy mají rozměry v mm a stavební výkresy v cm. Dříve bývalo též zvykem k výkresu psát "rozměry v mm".
Myslím, že se už velmi dlouho stavební výkresy kótují pouze v milimetrech.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #27 kdy: 01.07.2016, 12:02 » |
|
Jsou ale i firmy, které dodávají kuchyně a předem dodají výkres s požadavkem na umístění přívodu vody, odpady a také elektriky se zásuvkami, nebo vývody.
Takové informace by měl instalatér před započatim práce dostat....
|
|
|
|
Jaroslav Molák

|
 |
« Odpověď #28 kdy: 01.07.2016, 12:49 » |
|
Pokud shrnu diskuzi musím udělat jeden závěr. Všichni diskutující se vyjádřili v tom směru, že punc jakosti taková práce nemá. Řemeslo, ať už elektrikář nebo vodař nedovedli odvést dobrou práci, mohli to provést bezkonfliktně, obstála by jakákoliv jiná vzájemná pozice. Revizní technik přebírá odpovědnost za nezodpovědnou práci jednoho z neřemeslníků a jako elektrikář takového řemeslníka tipuju vodaře, kteří prokazují trvale, že elektrika ja nad jejich možnostmi chápání. Skrytá zásuvka za nábytkem byla v nejednom případě zdrojem smrtelného úrazu. Kdybych se mohl opřít o předpis, který nepřipouští taková řešení tak to bude předpis požadavky na bezpečný provoz.....NV 378/2001 Sb. nebo zákon 309/2006 Sb. platný pro pracovně právní vztahy, nevyjímaje už odkazy na výše uvedené návody a tech. normy. Omlouvám se za svůj předchozí postoj. Omylem jsem uvedl, že zařízení je součástí nábytku a ve skutečnosti tomu tak není.
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #29 kdy: 01.07.2016, 15:43 » |
|
Já to rozseknu...a pak mi tu někdo setne hlavu  Shrnul bych to takto. Není to nějaké extra supr řešení. Ale zase to provedení není takové, ze kterého by se mě ježily chlupy na zádech. Nazval bych to takovým horším standatrem. Argumentace, že když začne stříkat voda, tak bude vypadávat elektrika, je taková nijaká. Kolikrát jste to kdo za svoji kariéru řešili? Já ještě ani jednou. Pravda elektrikou se živím jen cca 18 let. Myslím, že v momentě, kdy z kuchyňské linky začne stříkat voda, je nějaká elektrika každýmu ukradená. Potřebuje zastavit vodu. A až pak se řečí co dál... myslím, že demontovat víčko zásuvky a fénem vysušit není nic složitýho a to riziko, že to někdy budu muset dělat nějak skousnu. Ano, já bych to takhle nevytvořil, osadil bych zásuvku do úrovně kohoutku a cca 10-20cm vedle, dle parametrů osazované kuch. linky. Ale že bych tohle považoval za nějaký šlendrián? To rozhodně ne. Viděl jsem spoustu daleko větších zvěrstev, který nikdo neřeší. A daleko nejvíce v průmyslu, kde by to mělo nějak vypadat, a měla by se provádět údržba, serevis...
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #32 kdy: 01.07.2016, 19:21 » |
|
No a jaká krabička: plochá čtverhranná hluboká čtverhranná mělká kulatá středně hluboká kulatá hluboká kulatá nebo pro lištové rozvody Každá má jiný objem. 
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #33 kdy: 01.07.2016, 22:30 » |
|
Já to rozseknu...a pak mi tu někdo setne hlavu  Shrnul bych to takto. Není to nějaké extra supr řešení. Ale zase to provedení není takové, ze kterého by se mě ježily chlupy na zádech. Nazval bych to takovým horším standatrem. Argumentace, že když začne stříkat voda, tak bude vypadávat elektrika, je taková nijaká. Kolikrát jste to kdo za svoji kariéru řešili? Já ještě ani jednou. Pravda elektrikou se živím jen cca 18 let. Myslím, že v momentě, kdy z kuchyňské linky začne stříkat voda, je nějaká elektrika každýmu ukradená. Potřebuje zastavit vodu. A až pak se řečí co dál... myslím, že demontovat víčko zásuvky a fénem vysušit není nic složitýho a to riziko, že to někdy budu muset dělat nějak skousnu. Ano, já bych to takhle nevytvořil, osadil bych zásuvku do úrovně kohoutku a cca 10-20cm vedle, dle parametrů osazované kuch. linky. Ale že bych tohle považoval za nějaký šlendrián? To rozhodně ne. Viděl jsem spoustu daleko větších zvěrstev, který nikdo neřeší. A daleko nejvíce v průmyslu, kde by to mělo nějak vypadat, a měla by se provádět údržba, serevis...  Určitě by mi to při revizi nevadilo. Při revizí je spoustu jiných důležitých věcí, které musím prohlédnout a proměřit. Boduješ Vítku za odvahu. Je vidět, že máš nějaké instalace za sebou....
|
|
|
|
Jaroslav Molák

|
 |
« Odpověď #34 kdy: 02.07.2016, 09:33 » |
|
Já jsem celou záležitost vnímal odlišně. Mě nezaujala přítomnost ventilu a jeho hloupá pozice vůči zásuvce. Já v záležitosti viděl neřemeslnou práci, protože byla zvolena pozice nejméně výhodná pro přehlednost a přístup k zásuvce; záměna pozice; zásuvka měla být rozhodně nad případnou poličkou a ne pod ní. Možná havárie vody v provozu nehraje téměř žádnou roli. To jenom nerozhodnost, pramenící z malé zkušennosti RT vede k tomu, že hledá předpis a těch je zcela dostatek, jak se postavit k řešení problému. V praxi jsem se setkal s případem, kdy byla "ukrytá" zásuvka za nábytkem příčinou smrtelného úrazu. A byl to můj kolega. Tato okolnost mě vede k tomu, že vůbec nerad vidím ukrytou zásuvku za nábytkem. V neřemeslné práci vidím ten šlendrián já, protože jenom lajdácká práce na všech stupních řemesla počínaje projektem(pokud vůbec je, anebo je okopírován), zhotovitelem dnes mnohdy neřemeslníkem až po revizního technika, který má problém se vzdělávat (vložit 1000 Kč za 6 měsíců v roce za přístup k tech. normám snad není mnoho) v řetězci maličkostí vede k úrazu. Tedy na bedra RT se klade zodpovědnost za neřemeslnnou práci zhotovitele a otázku v úvodu diskuze, nedivím se tazateli, že hledá oporu pro svoje rozhodnutí.
|
|
|
|
|