Vladislav Svoboda
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 03.10.2005, 08:38 » |
|
Mám starou podomácku vyrobenou cirkulárku. Po rekonstrukci el. rozvodů v domě jsem mi motor vyhazuje hl. jistič 25A (B). Jistič 16A (C) v podružném rozvaděči zůstane nahozen. Motor má výkon 5,5kW a je zapojen do hvězdy. Poraďte mi prosím řešení na rozběh motoru bez velkých vstupních nákladů. Na rozvodných závodech mi sdělili, že je možné změnit charakteristik u hl. jističe na C. Bude toto řešení dostačující?
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #1 kdy: 03.10.2005, 10:33 » |
|
Pokud je motor zapojený do hvězdy (Y), tj. 380/220 - Y/D, nemůžete použít rozběh YD. Proto je nejjednodušší řešení vyměnit jistič před elektroměrem za charakteristik u "C". Určitě to bude dostačující! P.S. Nechte si předem změřit a posoudit impedanci smyčky. V některých případech to může být problém při změně charakteristik y .
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomas Kostrba
|
|
« Odpověď #6 kdy: 03.10.2005, 22:25 » |
|
Co se povoleni jistice charakteristik y C pred elektromerem tyce, to je vicemene mistni zalezitost a neni jisty, ze to vzdy povolej. To, ze to drive nevypadavalo je vinou prechodovejch odporu na stary instalaci, coz se pomerne jednoduse da nahradit delsi prodluzovackou, postaci 20-30m 4x1.5 a je po starostech, pro 5.5kW by postacil i prurez 1mm2, pak bude stacit prodluzka umerne kratsi. Uziti charakteristik y C pred elektromerem nektere rozvodne zavody povoluji v oduvodnenych pripadech. Na Smichove mi to napr. nechteli povolit pro spolecnou spotrebu bytoveho domu, kdy hlavni jistic vypadaval pri prasknuti zarovky na schodisti, tedka je tam 40A (i s vytahem) a je vse v poradku, zkratka proc povolovat C25A kdyz lze povolit B40A, pro kterej se plati vetsi pausal ze?
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #7 kdy: 03.10.2005, 23:17 » |
|
No pane Kostrba, ta rada s použitím kabelu 1mm2 pro 5,5 kW motor je opravdu rada od odborníka! Asi nejste dlouho elektrikářem (jestli ovšem elektrikář jste?) a nebo dlouho elektrikářem nebudete! Tuto radu bych zařadil do sekce "perličky"!
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Vladislav Svoboda
|
|
« Odpověď #8 kdy: 04.10.2005, 08:07 » |
|
Máte pravdu, že mi všichni elektrikáři tvrdili, že se povoluje pouze charakteristik a B. Ale jak píšete, ve všeobecných podmínkách je psáno, že mohou povolit i C. Byl jsem se na to ptát i na Vinohradské na STE. Technik se ještě šel někam zeptat a potvrdil mi, že musím podat žádost a může mi být výměna povolena. Jdu ji vyplnit a zaslat. Až dostanu vyjádření, budu vás všechny informovat. Ještě k tomu jističi, měl jsem tam ten starý, v hnědém bakelitovém pouzdře. Bohužel mi odešel a po výměně za nový nastala tato situace. Je jasné, že jeho charakteristik a již neodpovídala požadovaným hodnotám.
|
|
|
|
Vladislav Svoboda
|
|
« Odpověď #9 kdy: 04.10.2005, 08:10 » |
|
Ještě jsem si vzpomněl. Několik lidí včetně technika STE mi doporučovalo "soft start". Má s tím někdo zkušenost? Bohužel jeho cena mi pro moje potřeby, řezat dřevo dvakrát do roka, přijde trochu vysoká.
|
|
|
|
|
Tomas Kostrba
|
|
« Odpověď #11 kdy: 04.10.2005, 14:36 » |
|
Pane Belan, mozna elektrikar nejsem, mozna jsem, ale fyzikalni zakony jsou jen jedny. Kdyz je povoleny jisteni 1.5mm2 13A, tak proc by 1mm2 neprenesl 8A, coz je prave prikon 5.5kW - staci jednoduchy vypocet 5500W:3=1833 ; 1833W:230V=7.97A.
|
|
|
|
Pavel Špok
|
|
« Odpověď #12 kdy: 04.10.2005, 15:28 » |
|
Tu T .Kostrba. Vy jste tedy tedy skutečný mistr svého oboru! Počítate to ,jako by šlo o vařič!Tady mluvíme o elektromotoru!Asynchronním.A pochybuji,že by 5,5kW motor3x230V/400 v bral 8A.Táto velikost proudu je typická pro motor 2,2kW (v 2p provedení).A co tak úbytky napětí a Z vypínací smyčky?Víte vůbec jaký je rozdíl mezi činným odporem a reaktancí ,nebo co je to účinnost a účiník? Asi těžko,jinak by jste na nás s takovou kravinou nechodil.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
|
« Odpověď #13 kdy: 04.10.2005, 20:00 » |
|
Jako takovou orientační pomůcku pro určení proudu třífázového asynchronního motoru lze použít I (A) = 2x P (kW). Proud motoru 5,5 kW bude tedy přibližně 11A.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
|
« Odpověď #14 kdy: 05.10.2005, 08:34 » |
|
Hlavní jistič před elektroměrem by byl určitě vhodnější s vypínací char. "C", v tomto případě, ale i obecně vždy. Při nízkých impedančních smyčkách při zkratu (např. i při spálení žárovky) obvykle vypadne nejen příslušný jistič okruhu, ale i jistič před elektroměrem. RZ ovšem moc vstřícné nebývají, většinou vyžadují "B", "C" jen vyjímečně. V dané situaci - při použití 2x ročně - by asi opravdu stálo za pokus pujčit si někde dlouhý prodlužovák.
|
|
|
|
Slávek Spring
|
|
« Odpověď #15 kdy: 05.10.2005, 09:13 » |
|
Když již tedy kritika, tak proč jste někdo neuvedl správný vzorec pro výpočet 3-fázového proudu a výsledek výpočtu? Ať počítám jak chci, stále mi vychází něco jiného, než zde doposud uvedeno.
|
|
|
|
Vladislav Svoboda
|
|
« Odpověď #16 kdy: 05.10.2005, 09:28 » |
|
Žádost o změnu charakteristik y jsem podal, tak mi nezbývá, než čekat. Prodlužku mám cca 10-15m, opravdu myslíte, že by delší pomohla?
|
|
|
|
Marián Nomilner
|
|
« Odpověď #17 kdy: 05.10.2005, 10:31 » |
|
To: Spring Ak to naozaj myslíte vážne (a predpokladám, že pri výpočte prúdu neuvažujete s pripojením vodiča PEN do uzla Y) platí jednoduchý vzorec pre výpočet prúdu 3-fázového asynchrónneho el. motora: I = P/1,73 x U x cos fí x účinnosť I = 5500/1,73 x 400 x 0,85 x 0,8 = 11,69 A (Účinník a účinnosť sa môžu mierne líšiť, ale naozaj iba mierne, takže výsledný prúd v konkrétnom prípade môže byť o nejakú tú desatinku ampéra odlišný). Ak vám pri výpočte vychádza podstatne iná hodnota, obávam sa, že počítate zle!
|
|
|
|