František Skřepský
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 13.12.2011, 22:37 » |
|
Bohužel se moc v el. nevyznám a tak jen dodávám informační štítek. Pokud motor půjde připojit, tak jaký styl zapojení bude možný?
|
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #2 kdy: 14.12.2011, 08:51 » |
|
Motor je výkonný, to bude obrovská pila. Zapojení by mělo být z bezpečnostních důvodů pomocí stykačové kombinace s automatickým přepnutím hvězda - trojúhelník.
|
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #4 kdy: 14.12.2011, 12:28 » |
|
Pokud je tam 25A/B, tak vůbec nerozjede, jen malinko pohne rotorem a tradááá je venku.... Záběrový proud 15kW motoru nakrátko je cca 50A. Pokud jsou v pojistkové skříni hřebíky, tak to ten jistič asi nepřežije. Majitel vyhoří a začne od píky....
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
František Skřepský
|
|
« Odpověď #6 kdy: 14.12.2011, 19:42 » |
|
Ten motor jsem dostal tak jsem jej chtěl využít. Jeden elektrikář mě radil aby se to zapojilo přes hvězdu a startovalo se to přes přepínač hvězda - trojúhelník. Doufám že jsem jej dobře citoval.
|
|
|
|
Jura7
|
|
« Odpověď #7 kdy: 14.12.2011, 20:05 » |
|
Ten motor jsem dostal tak jsem jej chtěl využít. Jeden elektrikář mě radil aby se to zapojilo přes hvězdu a startovalo se to přes přepínač hvězda - trojúhelník. Doufám že jsem jej dobře citoval.
Jestli vám to radil elektrikář, tak ten vám to musel říct trochu jinak a kousek vám toho uteklo. Motor se musí zapojit do Y/D jinak takového macka nerozběhnete. Přepínač bych také nadával, bezpečnější je stykačové zapojení. (vačkový spínač zůstane po závadě nabo poruše stále zapnutý a neštěstí je tady) A jak už tady psali, budete mít problém s jističem. Motor při rozběhu má 6-8 x větší proudovou zátěž.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #8 kdy: 14.12.2011, 21:52 » |
|
Možná by to fungovaj mohlo. Ten motor si vezme balík při jmenovitém zatížení, což nemá. Musí rozhýbat hmotnost vlastního rotoru plus pilu a převody. Manuálního přepínače bych se taky nebál, chce to cvik. Jestli máte na to čas a chuť, za pokus (skoro) nic nedáte.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #9 kdy: 15.12.2011, 08:00 » |
|
Na vyzkoušení přepínač Y/D může být, v konstrukci pily bych pak použil ty stykače a hřibové vypínací tlačítko.
|
|
|
|
František Skřepský
|
|
« Odpověď #10 kdy: 16.12.2011, 23:37 » |
|
Tak když tak koukám, že jsem se upíchl do (pro mne ) složití situace, tak to vyřeším tak, ře daný motor vyměním u známého za jiný. 7,5 kW. Ale díky všem za nápady.
|
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #12 kdy: 17.12.2011, 09:24 » |
|
Dříve, když se dělaly cirkulárky běžně doma, tak se počítal 1k (přibl. 750W) na 10 cm průměru pily. Mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že to plně stačí, mám pilu 3kW (4k) a kotouč 35 až 40 cm a pokud je ostrý, není problém ani s tvrdým nebo sukatým dřevem tl. 16 cm.
|
|
|
|
tomáš buřival
|
|
« Odpověď #13 kdy: 17.12.2011, 12:46 » |
|
Mám cirkulárku 4kW a jistič B16A, kotouče 600mm (obyčejné bez řezných plátku) a pro domácí využití naprosto dostačuje. Na kolíbce řežu běžně smrk, jasan do 25 cm průměru, na stole to bez problémů rozřezává 5,5cm silné fošny podél. Pětimetrové, jednu za druhou.... Zapojeno s manuálním přepínačem hvězda - trojúhelník (cca 800Kč), přímý rozběh jistič samozřejmě nezvládne. Stykačová kombinace by samozřejmě byla lepší, zejména kvůli možnosti zapojení stop tlačítka, ale je potřeba počítat s vyšší cenou. Kdyby vás zajímaly přesné parametry motoru a rozměry řemenic dejte vědět.
|
|
|
|