HonzaSima
|
|
« kdy: 22.10.2023, 17:54 » |
|
Dříve byl spouštěn přes vačkový spínač Hvězda -trojúhelník(VS16 9551), při rozběhu a následném přepnutí na trojuhelník často vyhodil jistič ...
Tak jsem koupil nový vačkový spínač (stejný typ) ,ale když ho zapojím podle schéma(v příloze) tak vyhazuje jistič už při hvězdě...zřejm ě byl původně zapojen jinak...
|
|
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #3 kdy: 23.10.2023, 14:54 » |
|
Jak tak koukám na druhou fotku, tak se mi zdá vypálená cestička na svorkovnici. Nutno změřit izolační stav a vyměnit svorkovnici...
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
|
Jiří Linhart
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #6 kdy: 27.10.2023, 11:05 » |
|
Možná to vidím blbě, ale není ten motor zapojen do hvězdy natvrdo už na té svorkovnici motoru ? Myslím ty dvě krátké propojky ... Což by pak v přepínači hvězda/trojúhelník asi mělo vadit.
|
|
|
|
Radek Luža
|
|
« Odpověď #7 kdy: 27.10.2023, 11:58 » |
|
Možná to vidím blbě, ale není ten motor zapojen do hvězdy natvrdo už na té svorkovnici motoru ? Myslím ty dvě krátké propojky ... Což by pak v přepínači hvězda/trojúhelník asi mělo vadit.
Také jsem se nad tímto pozastavil již při vložení dotazu autorem, nicméně po lepším prozkoumání fotky to pouze klame z důvodu nafocení ze špatného úhlu. Pokud si fotku přiblížíš tak je zřetelné že ty spodní vodiče vedou do motoru a nejedná se o klemu "Y". Nicméně by ten rozběh nefungoval ani na starém přepínači. Důležitá otázka, na kterou se ptám všech zákazníků při řešení poruch je: "Co tomu předcházelo?" čím více informací od více zainteresovaný ch osob se dozvím, tím lépe se hledá skutečný problém, někteří vám řeknou klamavé informace a je třeba si z toho pak vyvodit svůj názor.
|
kyby sis někdy nevěděl rady s opravou stroje tak vyzkoušej toto "vezmi si sebou krucifix, otevři rozvaděč a spusť : ó zkurvená závado opusť tento stroj a odejdi pryč z této firmy" :-D
|
|
|
Honza2
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #8 kdy: 31.10.2023, 18:48 » |
|
Moc , po výměně svorkovnice motor na hvězdu vrčí a na trojuhelník se pomalu rozběhne... zřejmě je problém ještě někde jinde , asi jede jen na dvě fáze... Mohlo by to být špatným označením kabelů z jednotlivých cívek? začátky a konce vinutí poznám, ale jestli je to V1,U1,W1 , to se mohu pouze spolehnout na původní připojení na svorkovnici... dá se to nějak jednoduše zjistit?? Moc ...
|
|
|
|
|
|
|
František Ševčík
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #12 kdy: 01.11.2023, 14:55 » |
|
Ano, určitě můžete mít pravdu. Pokud, ale motor před výměnou přepínače Y/D jel alespoň ve hvězdě, i když se rozbíhal s 1/3 výkonem, tak je předpoklad, že vinutí by mohlo být v pořádku a také zapojení vývodů vinutí na svorkovnici. Pak se začal vyměňovat přepínač a nastaly problémy. Ve hvězdě motor shazoval jistič. OK, vypálená svorkovnice. Po výměně svorkovnice, nyní ve hvězdě již nejede. Možná by nebylo od věci přímo zapojit motor do hvězdy, bez přepínače a natvrdo jej připojit. Roztočí-li se, mohli by jsme se posunout dále. Pokud ne, jsou chybně připojeny vývody z vinutí motoru na svorkovnici. A jakou má hodnotu jistič, který je zapojen před motorem ? Nebo, pokud to není tajemství, uvedl by-li tazatel místo bydliště, snad by se našel někdo, kdo by pomohl s problémem.
|
|
|
|
|
|
|
Petr Chalupa_
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #16 kdy: 13.11.2023, 22:55 » |
|
Při výkonu 130W na 400V, přepojením do " D " na 230V snížíte výkon na 1/3, tj. cca. 45W.
Myslím, že jste to trochu dopletl. V hvězdě máte mezi fází a spojeným středem také 230V. Takže 400V do hvězdy je výkonově téměř totéž, co 230V do trojújelníku. Pokud to bude s kondenzátorem, lze očekávat trochu méně, ale tak 3/4 výkonu to podle mě může dát. Pokud nedalo, je možné, že nemáte správnou kapacitu kondenzátoru. Opravte mě, pokud se pletu
|
|
|
|
|