JosefS
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 31.05.2011, 22:48 » |
|
Asynchronní motor 7,5kW, D380V, 15,5A, 2910ot, použitý jako pohon senometu. Motor se při přepnutí na Y rozběhne bez problémů. Rozběh na plné otáčky trvá tak odhaduji 15s. Když slyším, že motor už nezvyšuje otáčky, tak přepnu na D a okamžitě vypadne hlavní jistič B25A. Zkoušel jsem to i bez zátěže (jenom motor), tak to ve většině případů přepne na D v pořádku, ale když přepnu třeba pomaleji, tak se stane, že jistič vypadne. Zkoušel jsem při zátěži, když jsem přepnul z Y na D a když vypadnul jistič, ho hned nahodit, tak motor na D dál běžel. Bral proud 13A. Co může být špatně?
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #1 kdy: 01.06.2011, 07:22 » |
|
Čím to přepínáte? Přepínačem nebo stykačovou kombinací? Vypadá to, že v okamžiku přepnutí máte chviličku motor jak do Y, tak do D a to znamená zkrat. U přepínače se možná jedná o nevhodný typ, u stykačů lze z výhodou použít mechanické blokování současného sepnutí.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
JosefS
|
|
« Odpověď #2 kdy: 01.06.2011, 08:02 » |
|
Přepínám to novým přepínačem Y/D VS16. Předtím se to přepínalo takovým velkým přepínačem (litina cca 25cm x 35cm) s pákou s boku a dole byli pojistky. Jedna vačka špatně spínala. Zkoušel jsem to spravit, možná se to i povedlo, ale dělalo to ten samý problém, jak popisuji, tak jsem si myslel, že špatně spíná, tak jsem ho vyměnil, ale dělá to i ten nový.
|
|
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #4 kdy: 01.06.2011, 08:45 » |
|
Jak píší kolegové, zkontrolovat zapojení, t.j. správnost pořadí vodičů, ale také začátky a konce vinutí. Dále píšete, že vypadne hl. jistič B25A, co dělá jistič na stroj, nebo zásuvku, na kterou máte stroj připojený? Je velice pravděpodobné, pokud se jedná skutečně o výpadek hl. jističe u elektroměru, že vám to způsobí nějaký další odběr, který zatíží jistič třeba v jedné fázi a pokud se sejde záběrový proud motoru s tímto odběrem jistič reaguje. Velice zrádný je na to např. boiler, který zapne aniž to tušíte a nemusí to být ani odběrem teplé vody, k sepnutí stačí ztráty přes izolaci pláště. Protože většina dnešních boilerů má příkon kolem 2kW, což představuje zhruba 10A, tak by mohl být zakopaný pes třeba tady.
|
|
|
|
JosefS
|
|
« Odpověď #5 kdy: 01.06.2011, 08:54 » |
|
No kdyby to bylo špatně zapojené, tak by se to nepodařilo rozjet na ten D nikdy, ne? Že by to šlo do protisměru. A to nejde.
Ostatní jističe padaly taky (B16A, B20A), tak jsem je zkoušel vyřadit a vše ostatní odpojit a jen aby jel motor na B25A.
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #6 kdy: 01.06.2011, 09:26 » |
|
Jističe char. B jsou obecně pro rozběh motorů nevhodné, takže to se není čemu divit, hlavně u hodnoty 16A, bylo by třeba použít char. C nebo D, tu vám ale s největší pravděpodobnos tí nepovolí použít jako hlavní jistič u elměru místně příslušný distributor EE. Pokud to v minulosti fungovalo, může být příčinou také zhoršující se izolační stav vinutí motoru a nebo také stárnoucí jistič. Hodně také záleží na typu jističe, starší typy byly méně citlivé a v některých případech v dobách dávných se dávaly jako hlavní jističe typy s char. M, což se rovná dnešnímu D.
|
|
|
|
|
|
JosefS
|
|
« Odpověď #9 kdy: 01.06.2011, 11:35 » |
|
Říkáte, že skontrolovat zapojení na svorkovnici (začátky, konce). Ale kdyby to bylo jakkoliv prohozeny, tak by to to šlo do protisměru, ne, což ale nejde. Nebo může to být zapojeny nějakým způsobem, že to jde sice stejným směrem, ale nějak to vadí?
|
|
|
|
Rozmahel Vladimír
OSVČ
|
|
« Odpověď #10 kdy: 01.06.2011, 11:53 » |
|
Asynchronní motor 7,5kW, D380V, 15,5A, 2910ot, použitý jako pohon senometu. Motor se při přepnutí na Y rozběhne bez problémů. Rozběh na plné otáčky trvá tak odhaduji 15s. váš motor je na Y spuštěn na snížené napětí, nedosáhne plných otáček, nemůže trvale běžet v Y. Přepnutí do D vyvolá proudový ráz, který vybaví jistič. To jste potvrdil spuštěním pouze motoru. Senomet je vlastně dost robustní ocelový ventilátor, motor má těžký rozběh. Dejte sem foto štítku motoru.
|
|
|
|
Oliver Mička
Automatizácia
|
|
« Odpověď #11 kdy: 01.06.2011, 12:59 » |
|
No ak by ste dali aj soft-štarter tak istič B16/3 by bol aj tak malo na rozbeh, u nas firma montovala soft-štartéry na 15kW motory a predradene istenie mali až poistkami 80 A gG čo nam trocha nešlo do hlavy ale tak to robila firma že tak ma byt Pozvite si nejakého skuseneho elektrikára alebo najlepšie RT nech vám premeria izolačný stav vinutia vášho motoru . Pre váš motor by sa hodil softštarter napr. ATS 01N222•• od Schneider electric ale tam je nominalny prud spomenuty až 22A. zistene podla dokumentacie k altistar http://dokumentacia.schneider-electric.sk/pdf/Altistart01_letSK04.pdf
|
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd). - Meniče a pohony. - RaM. - Elektroinštalá cie do 1000V.
|
|
|
Oliver Mička
Automatizácia
|
|
« Odpověď #12 kdy: 01.06.2011, 13:21 » |
|
Pre váš motor by sa hodil softštarter napr. ATS 01N222 od Schneider electric http://dokumentacia.schneider-electric.sk/pdf/Altistart01_letSK04.pdfNominálný prúd je tam písany až 22 A ale ten soft štartér je stavaní až do 11kW . Hodte sem štítok motora a uvidíme či nejak pomôžeme.
|
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd). - Meniče a pohony. - RaM. - Elektroinštalá cie do 1000V.
|
|
|
JosefS
|
|
« Odpověď #13 kdy: 01.06.2011, 15:42 » |
|
Ještě jestli nemůže být problém, že přívod je cca 30m problužovákem 4x2,5? Anebo že dům je na konci dědiny jako poslední připojený, ale zase nadruhou stranu je hned sousední dům připojen na sloup vedle a má solární elektrárnu, tipuju tak 10kW.
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #15 kdy: 01.06.2011, 17:37 » |
|
To JosefS: Já bych rozhodně na takový motor nepoužil VS 16, ale o stupeň vyšší, minimálně VS 25. Brzy se spečou kontakty, nebo roztaví plast. Víte jaký záběrový proud musí ten vypínač přenést přes kontakty?
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
JosefS
|
|
« Odpověď #16 kdy: 01.06.2011, 21:51 » |
|
Jasně, to mohu použít silnější přepínač, ale to asi ten aktuální problém nevyřeší, ne?
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #17 kdy: 01.06.2011, 22:46 » |
|
Jistě, ale je zaděláno na nový problém a úplně zbytečně.... Ano C jistič to asi bude to pravé, měl jsem podobný problém s cirkulárkou. Zvýšení centrálního jističe na 32A a jističe na cirkulárku na 25A char. C to spolehlivě vyřešilo. Ověřeno propočtem a měřením. Jo u práce se musí přemýšlet.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|