|
andy555
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #37 kdy: 25.10.2009, 21:42 » |
|
Vladimir ja ta docela chapem, a ani nic proti tomu nemam, naco sa take motory u na s vyrabaju a predavaju?? Ja som cital ako naturista o tom spustu literatury a z pred mnoha rokov si pametam z pameti ze pri hviezde ma je na jednej cievke 230V a pri trojuholniku je na jednej civeke 400V, a ze pri trojuholniku je vecsi vykon (preto sa cirkularka prepina Y/D). Stale nechapem a neviem naco su nam take motory , ktore nemozme zapojit do "D" na 400V?? Ved stracame vykon, ucinnost atd. Preco sa vsetky elektromotory nevrabaju "∆/Y 400/690V"? A vobec nechapem ten udaj 690V. co to je za udaj?? A Vladimir co povies na prispevok Jiriho Kalinu??.. Ja uz nevidm kde je pravda... uz mi z toho sisi...Pri 60uF kondenzatore do "Y" to ide perfektne, no velky prud (4.5A) mal by byt 2.4A. pri 40uF kondiku do "Y" sa to toci pomaly a prud je 0.9A.....
|
|
|
|
andy555
|
|
« Odpověď #38 kdy: 26.10.2009, 17:12 » |
|
Panove mam prosim este jeden dotaz. Moze sa motor pri behu naprazdno, teda bez zataze znicit??..Lebo sa mi zda ze sa moc prehrieva, po kratkom behu pri 4.2A nemozem na nom udrzat ruku , to je nieco cez 50 stupnov....
|
|
|
|
|
|
andy555
|
|
« Odpověď #40 kdy: 26.10.2009, 17:57 » |
|
a co povies k tomu behu naprazdno??..
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #41 kdy: 26.10.2009, 18:00 » |
|
To andy555 : Přečtěte si pozorně skenovanou přílohu Martina Kůrky ze strany 1 diskuze, všech 8 stran a pokud umíte logicky uvažovat, budete vědět jak zapojit motor. Tam je to velice jasně napsané a paměť je někdy zrádná. Ja som cital ako naturista o tom spustu literatury a z pred mnoha rokov si pametam z pameti ze pri hviezde ma je na jednej cievke 230V a pri trojuholniku je na jednej civeke 400V, a ze pri trojuholniku je vecsi vykon (preto sa cirkularka prepina Y/D).A víte u jakého motoru? * Trifazove_moto ry_MEZ_na_1_fa zi.pdf (548.98 KB -
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
andy555
|
|
« Odpověď #42 kdy: 26.10.2009, 18:18 » |
|
Pane Zdenek , ja som tu prilohu cital asi 10x , a vsetko podla nej skusil, no holc, motory z Mohelnic asi nie su motory Siemens. Ja som sa to pokusal aplikovat na moj motor Siemens "1LA7 083-2AA 10" a nic z toho tam nefunguje. A ak to funguje tak jedine do hviezdy pri 60uF kondenzatore a prude 4.2A v oboch vetviach..... to je zatial jedine zapojenie, ktore funguje......
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #43 kdy: 26.10.2009, 19:43 » |
|
Je vidět, že jste to moc nepochopil. 1/ Kondenzátor můžete použít u zapojení do trojúhelníka a napájení 230V / L+N/ 2/ Motory jsou konstrukčně a elektricky v podstatě stejné. 3/ I motory této firmy pracují s kondenzátory dobře. Závěr: zapojení do hvězdy na 230V /L+N/ je nesmysl, ani v odborné literatuře se o tom nepíše. A pokud je to správně zapojené do trojúheníku s kondenzátorem, mělo by to fungovat, teda pokud jste v rámci svých pokusů neodpálil cívku. Jinak nejlepší zapojení 3x400V do hvězdy, nebo přes měnič s výstupem 3x230V zapojení do trojúhelníku a to jde regulovat.
|
|
|
|
andy555
|
|
« Odpověď #44 kdy: 26.10.2009, 20:30 » |
|
Pane Hejcl , pochopil som to velmi dobre, skoda ze sme tak daleko a nemozte sa prist na to pozriet. Do trojuholnika som to skusal s timito kndenzatormi (je to motor 1.1kW) 14uF; 25uF; 50uF; a 60uF (kazdy den som kupil jeden) a dalej som to tiez skusal rozne kombinacie paralelne a seriovo. Bezvysledne. Podla chlapcov z Mohelnic by to malo byt 10uF na 100W , to znamena za 50uF+60uF paralelne je 110uF=1100W> spravne?? Bohuzial nefunguje. Cievky su urcite v poriadku, kazda ma odpor 7.5 ohmu, ziadna nema skrat na kostru...ale to je samozrejme amaterske zistenie. A co sa tyka spravneho zapojenia??... ved predsa dva draty, jeden kondenzator na tri svorky dokaze zapojit 5 rocny chlapec..posie lam schemu ako to zapajam.. OK??.. prosim o vas nazor... Dakujem Vladimir.
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #45 kdy: 26.10.2009, 21:01 » |
|
Hmmm, ved predsa dva draty, jeden kondenzator na tri svorky dokaze zapojit 5 rocny chlapec. U vás to opravdu umí? Závitový zkrat nezměříte Ohmmetrem. Na Slovensko pojedu během měsíce asi 2x, jednou do Žiliny a pak do Košic.
|
|
|
|
andy555
|
|
« Odpověď #46 kdy: 26.10.2009, 21:06 » |
|
no tak to by mozno slo, keby ste isli do Ziliny na Puchov a stavili sa Pov. Bystrici....
|
|
|
|
|
|
andy555
|
|
« Odpověď #49 kdy: 27.10.2009, 10:20 » |
|
Dakujem pan Kalina, no take meranie v mojich podmienkach nie je mozne, mam len kliestovy ampermeter a dig. multimeter a to vsetko robim v kuchini na stole. No mozem este skusit tu parelelnu kapacitu tych 149uF (ak som uz neznicil motor) i ked zatia to tak nevyzera, teda len ohmicke meranie multimetrom, inu moznost nemam....
|
|
|
|
andy555
|
|
« Odpověď #50 kdy: 27.10.2009, 10:30 » |
|
Panove , este sa spytam, nie je nejaky problem v tom ze ja tie pokusy robim bez zataze??.. s volnou hriadelou motora??
|
|
|
|
|
andy555
|
|
« Odpověď #52 kdy: 27.10.2009, 18:49 » |
|
No panove, dakujem vsetkym zucastnenym, myslim si ze spolocnymi silami sme pohli o velky krok vpred. Motor som teraz zapojil podla prilozenej schemy, ked som ho zapol, tak par sekundu vahal asi na 100ot/min. a prude 22A cez fazu, no a uz uz ked som ho isiel vypnut tak sa zobral a roztocil sa na asi tych 2850 ot/min. Tak som ho nechal a zacal rychlo merat prudy. Vysledok merania je na prilozenej scheme. L1=5.5A ; N=5.8A a cez kondenzator 11.5A. Vzhladom na to ze tie prudy nie su rozlozene tak tomu este nieco malicko chyba. Myslim si ten prud by mal byt okolo 6.6-7.0A Co myslite vy?? Ale myslim ze sme na dobrej ceste. Teraz kapacitu zvysovaat ?.. alebo znizovat??.. Myslim si ze na tych 200uF by to mohlo byt OK??... No a sme u toho co tu pisal Michael Holan , citujem " na 1.1kW motor treba 200uF koncenzator". Akurat ze by som tie 4 kondenzatory teraz potreboval vymenit za jeden 200uF. Takze este raz dakujem a cakam na odpovede... Dubec Vladimir
|
|
|
|
andy555
|
|
« Odpověď #53 kdy: 27.10.2009, 18:50 » |
|
Sorry, zabudol som pripojit obrazok. tu je:
|