|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 22.10.2023, 23:57 » |
|
Jenom bych vyjádřil pochybnost, zda v daném případě to potrubí opravdu nahrazuje vodič ochranného pospojování. Dělá to na mne dojem dvou samostatných lokálních ochranných pospojování neživých částí. Chtělo by to podrobnou dokumentaci.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 23.10.2023, 10:20 » |
|
Jenom bych vyjádřil pochybnost, zda v daném případě to potrubí opravdu nahrazuje vodič ochranného pospojování. Dělá to na mne dojem dvou samostatných lokálních ochranných pospojování neživých částí. Chtělo by to podrobnou dokumentaci.
V 12posch.panelá ku teče přes plyn rouru běžně 5-10A. Tj.bez jakékoli poruchy instalace, prostě provozní stav. Pokud jsou rozvody vody vyměněny za plast, je stav ještě horší. Pokusy nahradit onu masu železa vodičem typ.16 či 25mm jsou úsměvné. Zajímavé zlepšení přinesla až 120mm, ale to zas nikdo nechce platit, nebo se elektrikáři vymlouvají, že s takovým průřezem neumí dělat (na první pokus ho dokonce rozstřihali v jednotlivých etáźích a pak znovu spojovali spolu s odbočujícími vodiči, hnus 
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 23.10.2023, 12:09 » |
|
Zákony pana Kirchhofa jsou neúprosné. Ostatně jako všechny fyzikální zákony, nelze je změnit, uplatit ani obejít. Vždy tam něco poteče, jen je otázkou kolik. A to je dáno poměry ohmických odporů vodičů, trubek, svorek... To by se dalo odstranit pouze uzemněním plynového potrubí v jednom jediném bodě a vše ostatní již nechat oddělené, izolované. To by však znamenalo připojovat všechny plynové spotřebiče přes izolační vložku v potrubí. To není dost dobře možné z jiných bezpečnostních důvodů - požárních.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Michal Melzer
Neverifikovaný uživatel @5

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 23.10.2023, 12:27 » |
|
V 12posch.panelá ku teče přes plyn rouru běžně 5-10A. Tj.bez jakékoli poruchy instalace, prostě provozní stav. Pokud jsou rozvody vody vyměněny za plast, je stav ještě horší. Pokusy nahradit onu masu železa vodičem typ.16 či 25mm jsou úsměvné. Zajímavé zlepšení přinesla až 120mm, ale to zas nikdo nechce platit, nebo se elektrikáři vymlouvají, že s takovým průřezem neumí dělat (na první pokus ho dokonce rozstřihali v jednotlivých etáźích a pak znovu spojovali spolu s odbočujícími vodiči, hnus  5-10A se mi zdá moc… Není to ale něco na co by se mělo přijít při revizi? U našeho paneláku 5x přípojka 3f (5x vchod) cena za revizi 8900 bez DPH včetně hromosvodů. Co jsem prošel jenom to pospojováni tak to je k smíchu. Co jsem četl normy tak plynovod by měl být u vstupu opatřen ochranným vodičem a to také není jaký to potom má dávat celé smysl. Když jsem s tím vyrukoval na správce tak mi řekl co bych za ty prachy chtěl že razítko máme…
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 23.10.2023, 14:13 » |
|
5-10A se mi zdá moc… Není to ale něco na co by se mělo přijít při revizi? U našeho paneláku 5x přípojka 3f (5x vchod) cena za revizi 8900 bez DPH včetně hromosvodů. Co jsem prošel jenom to pospojováni tak to je k smíchu. Co jsem četl normy tak plynovod by měl být u vstupu opatřen ochranným vodičem a to také není jaký to potom má dávat celé smysl. Když jsem s tím vyrukoval na správce tak mi řekl co bych za ty prachy chtěl že razítko máme…
U rozvodů TN-C to nijaká extra hodnota není. Záleží hodně na době měření, je rozdíl neděle dopoledne a všední poobědno.
|
|
|
|
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 23.10.2023, 15:32 » |
|
Pokud se nepletu tak vstup plynové přípojku má být proveden do domu Fe trubkou a dále se dnes běžně plynové potrubí dělá z měděných trubek. Ta železná trubka na vstupu do domu by měla být připojená k MET. To při provozu má zaručit, že na plynovém potrubí uvnitř domu nebude nebezpečný potenciál. Požadavek, aby toto potrubí nesloužilo jako ochranné pospojování vyplývá především z toho, aby při práci plynařů na potrubí (např vybudování rozbočky kde se na nějakou dobu potrubí rozpojí) nemohla být zásadním způsobem ohrožena elektroinstala ce tím že by se přerušil PE vodič. Plynové spořebiče, které zároveň ke své činnosti potřebují elektřinu - novější sporáky, karmy, plynové kotle se připojují 3 vodičovým kabelem a logicky proud procházející ochraným vodičem se podle Ohmova zákona dělí do jednotlivých větví - část jde rozvodem elektřiny a část přes plynové potrubí do MET atd. Obzvlášť zajímavá je situace ve starých paleácích, kde v mnohých bytech přetrvává rozvod TN-C. Rozdíl napětí není velký, nicméně jak zde bylo řečeno proudy zde mohou téct docela velké. Jedna věc je povinné přivedení PE vodiče na vnější kovové části spotřebiče a připojení plynovodu k MET a druhá vědomé nahrazení vodiče PE takovým potrubím. To jsou dva odlišné případy, které možná z laického pohledu mohou vypadat stejně. Plynaři také požadují, aby vstup a výstup plynoměru v každém bytě byly vodivě proklemovány. důvod pro toto opatření je zabránění přeskoku jiskry při výměně plynoměru, která může vlivem těchto proudů vzniknout.
|
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 24.10.2023, 06:10 » |
|
Vhodna izolacna vlozka by bol samotny plynomer, ten je ale preklenuty medenym pasom, co je v tomto kontexte skor na skodu, nez na uzitok. Bez preklenutych plynomerov by plynovym potrubim netiekol ziadny prud, nemal by odkial kam.
Neznám všechny typy plynoměrů, může to být i u některých jinak, ale ty co znám, mají měřící systém kovový, pouze vnější kryt je plast. Vnější pospojení trubek plní funkci vyrovnání potenciálu při demontáži plynoměru. U rozvodů TN-C to nijaká extra hodnota není.
Ono je úplně jedno, zda je rozvod v bytě proveden dvojvodičově, nebo třívodičově, protože na přívodu k elměru a ve stoupačkách je rozvod stejně s PEN. Z tohoto úhlu pohledu je riziková plynová hadice ke sporáku. Právě proto je to nejjednodušší pro nápravu provozovat sporák v síti TT (jeho PE propojen jen s pomocnou MET ve stoupačkách).
Pak bych ovšem trval na použití samostatného proudového chrániče pro sporák. Pro pochopení problému doporučuji nakreslit si schema zapojení PEN, PE a pospojení přes plynovou stoupačku. Bez ohledu na typ rozvodu v bytě, dojdeme k tomu, že toto zapojení představuje dva "vodiče" ve stoupačkách (vodič PEN a plynové potrubí) a mezi nimi příčky z vodiče PEN a PE k jednotlivým bytům. Proto jsem připomínal Kirchhofovy zákony, protože i za předpokladu veškerých rozvodů v perfektním stavu, poteče plynovým potrubím část proudu, která by měla protékat PEN. Tomu nelze zabránit, pokud je požadavek, že celý plynový rozvod uvnitř budov musí být kovový a zároveň provozujeme síť TN-C-S.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 24.10.2023, 06:22 » |
|
Už se párkrát stalo, že po povolení hadice (trubky) ke sporáku shasnul celý byt. A takto to běželo třeba několik let.
Při opravě elektrické trouby u kombinovaného plynoelektrick ého sporáku jsem se setkal s horkým přívodním kabelem a horkou připojovací kovo-gumovou hadicí. Po odpojení síťové šnůry jsem naměřil mezi PE v zásuvce a plynovým rozvodem 32V a proud před odpojením byl skoro 25A! Problém s připojením vodiče PEN muselo mít v onom objektu více bytů!
|
Václav 3
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 24.10.2023, 06:33 » |
|
Při opravě elektrické trouby u kombinovaného plynoelektrick ého sporáku jsem se setkal s horkým přívodním kabelem a horkou připojovací kovo-gumovou hadicí. Po odpojení síťové šnůry jsem naměřil mezi PE v zásuvce a plynovým rozvodem 32V a proud před odpojením byl skoro 25A! Problém s připojením vodiče PEN muselo mít v onom objektu více bytů!
Ono to bývá většinou problém se dostat do bytů a jejich koupelen do stupačky..... Do některých bytů nikoho nepustí!! Doma si montují co chtějí! Většinou nepustí do bytu.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Tomáš Žabka

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 24.10.2023, 06:39 » |
|
Jak už naznačovali kolegové předemnou. Norma zakazuje použití potrubí jako vodiče. Nicméně je nutné potrubí připojit.
V okamžiku kdy mám více bytových jednotek a v každé vytvořím pospojování, tak mám dvě paralelní cesty. Jedna je přes vodič PEN a vodič uzemnění (pokud je realizován) ve stoupačce kabelového vedení a druhá cesta je přes kovové potrubí, které je připojeno v každé jednotce.
Norma hovoří o tom, že v rozvodu musí být vodič, který je určen pro účel PE a doplňujícího pospojení. To že vodič má průřez např. 6mm2. a potrubí má průřez podstatně větší je jasné, proud není blbej, aby se trápil cestou po vodiči Cu 6mm2, když může jít cestou Cu potrubí s průřezem několikrát větším, nebo průřezem Fe, který může být násobně větší.
Tak jak kolega naznačil, platí fyzika a Ohmův zákon také, takže pokud měrný odpor mědi je 0,0178 Ohm*mm2/m a odpor oceli 0,1-0,15 Ohm*mm2/m je snadné si spočítat jaký bude odpor (proud) v závislosti na poměru průřezů.
Nevím přesně kolik má 1" trubka stěnu, ale pokud je to 2mm tak plocha ocely v trubce je 16^2*3,14-14^2*3,14 to je 188mm2 tedy 30x vize než 6mm2 a pokud je měrný odpor jen 10x vetší pak více proudu půjde vždy trubkou.
|
|
|
|