|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 03.03.2009, 22:08 » |
|
TO : František Jiráček Jak bez HOP  To se může ? Nikoliv. 
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
|
|
|
František Jiráček

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 04.03.2009, 06:24 » |
|
Ten dům je v Čechách a je tak z asi poloviny minulého století. Tenkrát HOP nedělali, a při jeho plynofikaci ani uzemnění  . Vzpomněl si na to revizák při loňské revizi budovy a uvedl to závad. HOP doporučuje. Kdyby ji nařídil, tak se vlastníci bytů snad domluví. Ale takhle se hádají i o blbý světlo ve sklepě.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 04.03.2009, 10:56 » |
|
Revizní technik nemůže nic nařizovat!...jen doporučit! to si musí každý uvědomit! Pokud závada nevyhovuje některé normě, tak to musí být uvedeno jaké?? Zbytek záleží na majiteli nemovitosti!Musí podepsat revizní zprávu že ji bere na vědomí a také postupovat k odstranění závad.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jirka Š.
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 04.03.2009, 14:45 » |
|
Myslím, že domů bez HOP bude asi více, zvláště těch starších.....
|
|
|
|
Hugo K.

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 04.03.2009, 16:45 » |
|
Prosím,prosím...Řešení uzemnění u starých domů,aby to bylo trochu košér by mne taky moc zajímalo.Viděl jsem modelové řešení s ekvipotenciáln í svorkovnicí /nebo tak nějak/. Ale jak to udělat u domu z první pol.min.stolet í.Nejsem filmový hrdina,který kope tunel do bankovního sejfu.Představ a že podkopu podsklepený dům,abych natahal pásky a pak prorazím všechny zdi.abych zapojil pospojení do jednoho bodu je děsivá.Co byste řekli zatlučení několika tyčových zemničů okolo objektu a přizemnění PE nebo PEN na několika přístupných místech?Alespoň u jednoho zemniče by bylo možno zakopat cca 5 m FeZn pásku.  za vyjádření.
|
|
|
|
Jirka Š.
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 04.03.2009, 18:17 » |
|
Tohle by si zasloužilo samostatné téma. Myslím, že většina předválečných domů i přes veškeré postupné rekonstrukce pořádné zemnění nemá, přívod elektřiny a hromosvod spolu nesouvisejí, i ten hromosvod bývá nedostatečně proveden. Pokud byl později přiveden plyn, je otázka, jestli se o jeho pospojení někdo staral.
|
|
|
|
|
František Jiráček

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 04.03.2009, 19:45 » |
|
Co byste řekli zatlučení několika tyčových zemničů okolo objektu a přizemnění PE nebo PEN na několika přístupných místech?Alespoň u jednoho zemniče by bylo možno zakopat cca 5 m FeZn pásku.  za vyjádření. Jednou jedinkrát jsem tloukl tyče poblíž budovy. Při představě, že tluču do země 2m tyč a nevím vlastně kam, mi běhal mráz po zádech. Ještě že to šlo lehce. Bez vytyčení sítí bych to dnes neudělal. Nestojí to za to.
|
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 05.03.2009, 17:55 » |
|
V prvé řadě musíte vycházet ze stavu a provedení elektroinstala ce ve Vašem domě. Potom se zabývat doplňujícím pospojováním a uzemněním plynovodu. Jedno bez druhého je o ničem. Návodya normy jsou v předcházejícíc h příspěvcích.
|
|
|
|
|
|
|