Jakub Šamša
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 16.11.2009, 16:28 » |
|
V novostavbě jsem udělal elektro krabičky pro zásuvky moc utopené pod omítku (původně měla mít cca 3mm, ale nakonec jsem použil jiný postup a výsledné zapuštění je cca 8mm pod omítkou) Je nějaký elegantní způsob jak tento problém vyřešit? Přemýšlel jsem o distančních sloupcích (mám strach že u zásuvek by mohlo toto vadit při stálém zapojování a odpojování - docházelo by k promačkávání?)
Chtěl bych se vyhnout předělávání nových krabic (cca 70 krabic)
#112#
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #2 kdy: 16.11.2009, 19:44 » |
|
V podstatě zřejmě jediné, kvalitní a profesně nejčiščí provedení.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Jakub Šamša
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #4 kdy: 16.11.2009, 20:03 » |
|
děkuju za rady, rámeček jsem našel jen tak narychlo za 5.65kč/ks vyjde to jako nová krabice takže nijak moc drahé a hlavně to bude rychlé a čisté řešení
projistotu koupím pár rámečků na zkoušku
ještě jednou děkuju
- p.s. krabice by měla být zároveň s omítkou nebo o něco vystouplá ? díky
|
|
|
|
|
Radek Kroutil
OSVČ, Štěchovice Praha-západ
|
|
« Odpověď #6 kdy: 16.11.2009, 21:28 » |
|
Tolik krabic najednou jsem ještě nedělal, ale na občasné podložení používám matičky M4
|
Rev.tech. E2/A, elektroinstala ce, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb. tel: 603234575 Email: elkr@elkr.czwww.elkr.cz
|
|
|
|
rejpal
|
|
« Odpověď #8 kdy: 16.11.2009, 23:58 » |
|
Blbej dotaz: Jen delší šroubky by nestačily? Osmi milimetrama pod úrovní štuku bych se tedy vůbec nezabejval (nic ve zlym).
|
|
|
|
Tomáš Jarovec
|
|
« Odpověď #9 kdy: 17.11.2009, 00:35 » |
|
To přijde na to, jak je omítka pevná. Když se o ni opře kovový držák zásuvky, může se časem vydrolit a zásuvka se uvolní. Problém se zapadlými krabicemi je někdy u obkladaček. Ale je to lepší, než když krabice čumí ven a kolem vypínače nebo zásuvky je vidět vyštíplá obkladačka.
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #10 kdy: 17.11.2009, 08:56 » |
|
Milý rejpale, osadit zásuvku s dvěma packama - levnou jen na šroubky je dost prasárna a 8 mm je opravdu dost. Po půl roce používání je velice volná a vydrolená omítka kolem pacek. Ono zastrkávání vidlic do zásuvek a jejich neustálé vytahování některými uživateli právě tomuto upevnění moc neprospívá. U zásuvek s rámečkem vydrží víc, ale stejně raději používám distanční sloupky, nástavné mezikroužky nebo matičky.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
rejpal
|
|
« Odpověď #11 kdy: 17.11.2009, 09:29 » |
|
To přijde na to, jak je omítka pevná. Když se o ni opře kovový držák zásuvky, může se časem vydrolit a zásuvka se uvolní. Je pravda, že na to jsem nepomyslel. Ale když se uvádělo že jde o novostavbu, tak jsem předpokládal že je omítka pevná dost. Nicméně na tom co uvádí pan Hejčl je určitě kus pravdy.
|
|
|
|
rejpal
|
|
« Odpověď #12 kdy: 17.11.2009, 09:32 » |
|
Jo a to co jsem uváděl platí především pro zásuvky a vypínače ABB Klasik. Jiné ostatně nepoužívám, nejsem designový kaskadér .
|
|
|
|
|
Tomáš Jarovec
|
|
« Odpověď #14 kdy: 17.11.2009, 11:39 » |
|
Nejsem praktik, ale co byste říkali na tento způsob uchycení? Zubové, zakousávací packy do boku krabice, byť utopené. Předpokladem bude asi dobře osádrovaná krabice, aby se kousalo a nikoliv prohýbalo.
U starších vypínačů a zásuvek, se to běžně používalo. Také to je myslím u některých německých přístrojů. Bylo to lepší ve starých krabicích, které měly zalisované plíšky se závitem, poté co se celý plíšek uvolnil. V podomítkových krabicích je s tím počítáno a v místech, kam se přístrojek zakousne mají vylisovanou mřížku, aby nevyklouzl. Prohnutí krabice nevadí, naopak, působí to jako pružina proti uvolnění. Hlavní je, aby se nevytrhla celá krabice Když je krabice příliš utopená, nemá se mechanismus kam zakousnout.
|
|
|
|
|
macek11111
|
|
« Odpověď #16 kdy: 17.11.2009, 13:29 » |
|
Vážení.Stačí pár matiček a je to.No samozřejmě delší šroubek.
|
|
|
|
Tomáš Jarovec
|
|
« Odpověď #17 kdy: 17.11.2009, 18:06 » |
|
Každopádně nelze to použít v dřevostavbách - čl. 482.2.2.3 ČSN 33 2000-4-482.
Ovšem v dřevostavbách se snad používají krabice do dutých stěn, které drží na stěně, takže nikdy nezapadnou.
|
|
|
|