Milan Hudec
|
|
« kdy: 27.03.2022, 18:58 » |
|
Situace: Svazek 18 kabelů 3x6 (10)mm bude uložen v zemi, každý kabel má napájet jeden ks.zásuvky 16A. Průřez vedení 6, možná 10 odpovìdá seskupení a velké délce s ohledem na úbytky atd......, a má svůj kombík 16C/003. Kde byste doporučili provést přechod na "dvaapůlku"? Nabízí se krabice pod zásuvkou, nebo nějaké spojky v zemi, délka vedení mezi spojkou a zásuvkou by pak kolísala kolem 5-12m. Součástí zapojení bude místní zem (možná i síť TT, ale na tom nyní nesejde), tato může být opět napojena vodičem do krabice nebo do případné spojky. Jedná se mě o vaše montážní zkušenosti, aby se zapojovatel díla z toho neosypal
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #1 kdy: 29.03.2022, 06:52 » |
|
To mi připomíná elektrifikaci autokempu. Možná se mýlím, můžete prozradit účel takových, zřejmě velmi dlouhých, rozvodů?
Použití krabic o průměru 68mm je reálné do průřezu 4mm2
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #2 kdy: 29.03.2022, 07:45 » |
|
To mi připomíná elektrifikaci autokempu. Možná se mýlím, můžete prozradit účel takových, zřejmě velmi dlouhých, rozvodů?
Použití krabic o průměru 68mm je reálné do průřezu 4mm2
Jste blízko, jedná se o elektrolodě.
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #5 kdy: 29.03.2022, 08:38 » |
|
Pavle toto má odskoušené. Je to správná volba. Napsáním slova "má" vyjadřuješ, že to má Milan odzkoušené a možnou vzniklou chybou nepřipsáním "m" jako "mám" pak znamená, že můj návrh máš odzkoušený ty. Tak jak je to?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #7 kdy: 29.03.2022, 12:48 » |
|
Bokosvorky jsou krásné retro, na nové rozvody bych je nepoužíval. Já osobně je používám hlavně na nějaká krátkodobá provizorní a zkušební zapojení. Zapojovat v KU 68 a podobných vodič Cu 6mm2 pomocí boko bude nepříjemná práce a výsledek nejistý - dnešní elektrikáři s nimi neumí pracovat.
Ještě se zeptám, přístav pro elektrolodě bude u nás na sladké vodě nebo někde u moře. Hliník není vhodný k moři. Stejně tak je třeba dávat pozor na nerez, ke slané vodě patří jedině A4.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #11 kdy: 31.03.2022, 12:18 » |
|
Podobnou situaci jsem řešil tak, že jsem použil nějakou nástěnnou krabici v krytí IP65, v krabici byly na kousku lišty řadové svorky, ve víku této krabice byly vestavné zásuvky 230V IP44 (modré). Vypadalo to celkem dobře.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #12 kdy: 31.03.2022, 13:54 » |
|
Kolegové d ěkuji za vaše cenné rady. Nicméně situace se má tak, že ve zdivu budou KPR68 se zásuvkou Garant a nepřipadá v úvahu nic jiného mimo uložení čehokoli do země. Zde bych se optal na názor zdejších revizáků, bude proti něčemu pospojování všech okruhů v jedné zemní krabici, která bude zalita gelem, nebo byste trvali na 18 krabičkách zvlášť? Přiznám se, že u mne je to 50/50, řešení si dovedu obhájit stejně dobře jako napadnout
|
|
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #14 kdy: 01.04.2022, 10:54 » |
|
Zde bych se optal na názor zdejších revizáků, bude proti něčemu pospojování všech okruhů v jedné zemní krabici, která bude zalita gelem, nebo byste trvali na 18 krabičkách zvlášť? Přiznám se, že u mne je to 50/50, řešení si dovedu obhájit stejně dobře jako napadnout Napojení všech okruhů v jedné krabici v zemi mi nepřijde jako dobrý nápad. Případná závada na spojí (kterémkoliv z 18ti kabelů) znamená přerušení dodávky pro všechny okruhy. Dnes existují i spojovače 1,5-6 mm 2, nic tedy nebrání řádnému naspojkování smršťovačkou s lepidlem.
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|