Zichin
|
|
« kdy: 17.04.2021, 07:19 » |
|
Co je to za "věcičku"? Z druhé strany zdi je skříň s jističema. Rekonstruuji domek a postupně se v celém domě měnila elektřina, tohle je poslední místnost a rád bych tuhle věc odstranil. Elektrikář co mi vždy dělá nové okruhy bude k dispozici až za 14 dnů.
|
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #3 kdy: 18.04.2021, 13:18 » |
|
Sporákový spínač. Tímto způsobem býval realizován přívod pro celoelektrický sporák nebo pro akumulační kamna.
Pokud je připojen k napětí, jsou tam 3 fáze - 400V!
Velice nebezpečné pro amatérskou manipulaci, před jakoukoliv prací vypnout nejlépe celý objekt hlavním jističem, po té nutno bezpečně odpojit přívod v rozvaděči.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #4 kdy: 18.04.2021, 13:50 » |
|
Elektrikář co mi vždy dělá nové okruhy bude k dispozici až za 14 dnů.
Doporučuji počkat oněch 14 dnů. Zde jde o 400V a odpojení má svá přísná profesní pravidla.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #6 kdy: 18.04.2021, 21:26 » |
|
Tento kus vypadá zrovna na to starší provedení, které má funkci Stiskem zapni. Pravda, u sporáku nebo kamen to není až tak nebezpečné. U strojů to mělo mnoho následků v podobě úrazů. Také bych našel v mém soukromém museu minimálně dva exponáty tohoto typu.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #8 kdy: 19.04.2021, 10:34 » |
|
S tímto typem spínače jsem ještě nesetkal. Zajímavá je ta doutnavka zapojená mezi L a PE - u novějších typů byla doutnavka zapojená mezi dvěma fázemi.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Jan Bocek
|
|
« Odpověď #9 kdy: 19.04.2021, 10:51 » |
|
Co je to za "věcičku"? Z druhé strany zdi je skříň s jističema. Rekonstruuji domek a postupně se v celém domě měnila elektřina, tohle je poslední místnost a rád bych tuhle věc odstranil. Elektrikář co mi vždy dělá nové okruhy bude k dispozici až za 14 dnů.
Ano, počkat na elektrikáře se vyplatí. Takto uvažoval jeden soused. A šel trochu dále a změřil na těch červených drátech napětí. Jenže použil žárovkovou zkoušečku 230 V s objímkou a dráty. Přiletěla Květa, že Pavlovi "bouchla" elektrika. Pavel byl v šoku, volal jsem rychlou. Sporáková "krabice", neboli "čapšalter" byl připojený na 25 A pojistky, hlavní jistič nějaký starý bez štítku něco jako J21U a pojistky v HDS 63 A. Žárovka bouchla a zůstaly jen dráty, protože zřejmě udělal i zkrat dlouhými konci vodičů. Pavla přivezla zpátky sanitka s rukama zafačovanými jako boxerky.
To je tak, když se někdo hrabe do elektriky a nezavolá si svého "vesnického elektrikáře". On chtěl jen zjistit, zdá je to pod napětím. V rozvaděči možná 15 pojistek pro bývalé hospodářství.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Vratislav Fugl1
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #10 kdy: 19.04.2021, 12:25 » |
|
No, to jste mi něco připomněl... Rok cca 1965, vrchol vybavení žárovková zkoušečka , a já "zkoušel čápovku" . Několik měření OK, potom podstatně vyšší svit a při asi 4 pokusu exploze; pro mou maličkost bylo štěstí, že "zkoušečka" měla dlouhé měřící kontakty, myslím, že něco jako vadaska. Tomu , že baňka letěla směrem dolů a já stále vidím. Ano, POČKAT na elektrikáře.
|
Cesty Páně a elektrického proudu jsou nevyzpytatelné!
|
|
|
Jiří x Svoboda
Produktový manažer ve společnosti ETI
|
|
« Odpověď #11 kdy: 19.04.2021, 15:18 » |
|
vrchní, prchni
Myslím, že p. Vrána měl již novější = současné provedení a zády se vypínalo...
|
Jiří Svoboda, Produktový manažer ve společnosti ETI
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #12 kdy: 19.04.2021, 15:52 » |
|
S tímto typem spínače jsem ještě nesetkal. Zajímavá je ta doutnavka zapojená mezi L a PE - u novějších typů byla doutnavka zapojená mezi dvěma fázemi.
Já je pamatuji, je to provedení poválečné z 50. let. Ještě se občas někde vidí ve starých chalupách. Bývalo provedení 15 a 25A, To na fotografii je 15A. Doutnavka byla se závitem E14 na 220-230V, takže musela být zapojena proti N. Tehdá to bylo jedno, byla to 0 a nikoliv zemnění. 400V není na hraní!Nejen kutilům může elektrika ublížit. Kolega, šikovný elektrikář a dlouholetý RT si jednou naběhl při práci s nožovkami. Jak se mu to stalo ani pořádně netušil, ale skončil v nemocnici na popáleninovém oddělení. Přežil ve zdraví, vidí a má obě ruce se všemi prsty. Odpínal přívod do objektu a zřejmě se lekl okolo projíždějícího vozidla, bylo to v úzké ulici s neznatelným chodníkem a těsně před událostí nějaké vozidlo právě projelo. Další kolega, který tam s ním byl, situaci přesně neviděl, dělal něco za plotovou zídkou, takže mu hned pomohl a zavolal sanitu.
|
Václav 3
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #13 kdy: 19.04.2021, 16:58 » |
|
400V není na hraní!
Nejen kutilům může elektrika ublížit. Kolega, šikovný elektrikář a dlouholetý RT si jednou naběhl při práci s nožovkami. Jak se mu to stalo ani pořádně netušil, ale skončil v nemocnici na popáleninovém oddělení.
Přežil ve zdraví, vidí a má obě ruce se všemi prsty. Odpínal přívod do objektu a zřejmě se lekl okolo projíždějícího vozidla, bylo to v úzké ulici s neznatelným chodníkem a těsně před událostí nějaké vozidlo právě projelo. Další kolega, který tam s ním byl, situaci přesně neviděl, dělal něco za plotovou zídkou, takže mu hned pomohl a zavolal sanitu.
Kolega si vyrobil mezifázový zkrat, když povytaženou pojistkou štrejchl o vedlejší svorník, jinak to být nemohlo. Dobrý je používat žehličku s rukávem + si do silnice dát auto na blikačku nebo výstražný trojúhelník.
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #14 kdy: 19.04.2021, 18:51 » |
|
Dobrý je používat žehličku s rukávem + si do silnice dát auto na blikačku nebo výstražný trojúhelník.
Čezáci maj rukavici jako standard. Taky o tom přemýšlím, jenom se v tom nehrabu tak často. Mýmu kolegovi se podařil mezifázový zkrat při montáži domácích telefonků. Zamyšlený odstřihl pár cm JYTYny a ta padala, až dopadla tam, kam neměla. Dvě třetiny domu bez seriálu, sobota odpoledne. Nožovky se v bau sehnat nedají, tak mu nakonec pomohla rozesmátá poruchovka distributora.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #15 kdy: 19.04.2021, 22:59 » |
|
Kolega si vyrobil mezifázový zkrat, když povytaženou pojistkou štrejchl o vedlejší svorník, jinak to být nemohlo.
Dobrý je používat žehličku s rukávem + si do silnice dát auto na blikačku nebo výstražný trojúhelník.
To bylo jisté, jen on netušil, jak se to stalo. Ono už je to také dost dlouho. Já používám širokou žehličku s plastovými kryty, sice to občas překáží, ale přeci jen to chrání. Také mám jednu obyčejnou, tam, kde se nevejdu a to jsem hodně opatrný.
Mýmu kolegovi se podařil mezifázový zkrat při montáži domácích telefonků. Zamyšlený odstřihl pár cm JYTYny a ta padala, až dopadla tam, kam neměla. Dvě třetiny domu bez seriálu, sobota odpoledne. Nožovky se v bau sehnat nedají, tak mu nakonec pomohla rozesmátá poruchovka distributora.
Mně takhle propadl delší šroub mezi dvě fáze z elektroměrného rozvaděče do nožovek (ty byly 80A, velký celoelektrický RD se dvěma elměry). Půl vesnice bylo bez proudu, spadl jistič na trafu, dvě nožovky na přívodu do ulice a dvě u dotyčného objektu. Taky v sobotu, aby to stálo za to, nožovky jsem měl doma, uni-klíče u sebe. Trafo jsem nahodil a v ulici byly v té době jen tři další objekty, takže s těmi jsem se domluvil, že to za chvíli nahodím. Domů jsem to měl asi 5 km, takže to nebylo tak velké něštěstí. Je to už dávno, někdy kolem 1995.
|
Václav 3
|
|
|