Redakce portálu Elektrika
Redaktoři portálu právě konající službu

|
 |
« kdy: 21.02.2022, 08:02 » |
|
Bude těsnící membrána u krabice OBO dostatečná i do exteriérů? Bude těsnící membrána u krabice OBO dostatečná i do exteriérů? Letitý způsob utěsňování kabelů v krabicích acidur pomocí vývodek, při pohledu na membrány elektroinstala čních krabic, nenechává spát nejednoho praktika. Kam se taková krabice s krytím =>IP67 hodí? Kde ji používáte nejčastěji? Zdroj: zde... Jak byste reagovali na tuto související otázku vy? Bude těsnící membrána u krabice OBO dostatečná i do exteriérů?
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 01.03.2022, 08:57 » |
|
Tak po 5 dnech, není sice plná vody, ale na štamprli se v ní najde.
Výsledek Tvého pokusu?
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 01.03.2022, 09:51 » |
|
OK, já takto otestuji mnou propagovanou krabici ABOX od Spelsbergu.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 01.03.2022, 13:13 » |
|
Prečo práve 5 dní..? ?..To ste skúšal IPX8, a dohodol ste sa na takej dobe a hĺbke vo vedre s výrobcom..? Mám na mysli predpísané overenie, a tým pádom aj využitie (správny výber EZ do VV).. Pre X7 je to zas pridlhá skúška,..tam stačí 0,5hod..., a vedro by malo byť vysoké viac jak meter..  Jj, máte pravdu, nejsem zkušební ústav..... Nicméně chlapsky řečeno, pokud mě do vodotěsné krabice za pár dnů voda nateče při ponoření cca 30cm, tak to alespoň pro mne vodotěsné moc není.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 01.03.2022, 18:30 » |
|
Dovolím si tvrdit, že tohle s krabicí s těsnící membránou prostě neuděláte tak aby to přežilo 20 let. a přitom bych tuto krabici neodsuzoval.
To já ji klidně odsoudím. Když se honosí krytím IP67 a během 5 dnů do ní nateče panák vody, tak přece není něco v pořádku. Mám pak já jakožto projektant takovou krabici doporučit v dokumentaci? Mě takové obyčejné testy jasně říkají "pozor, něco tu smrdí".
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 01.03.2022, 19:06 » |
|
Osobně bych ještě tu krabici úplně nesoudil. Nejprve bych chtěl vidět fotky z testu, abych si udělal obrázek o tom, za jakých podmínek pokus probíhal. Například dost vody se dokáže do krabice dostat kabelem a před tím vás neuchrání sebelepší vývodka. Pak také tlak kabelu na jednu stranu membrány, není správnou montáží. To není nedůvěra ve schopnosti Milana Hudce, ale prostě mám rád ve všem jasno. 
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 02.03.2022, 07:35 » |
|
Osobně bych ještě tu krabici úplně nesoudil. Nejprve bych chtěl vidět fotky z testu, abych si udělal obrázek o tom, za jakých podmínek pokus probíhal. Například dost vody se dokáže do krabice dostat kabelem a před tím vás neuchrání sebelepší vývodka. Pak také tlak kabelu na jednu stranu membrány, není správnou montáží. To není nedůvěra ve schopnosti Milana Hudce, ale prostě mám rád ve všem jasno.  Konce kabelů nejsou ve vodě ponořeny a jsou zaizolovány, tudy se tam voda nedostala. Slabé místo systému je právě boční tlak na memrány. Tento nastane ve většině aplikací, těžko si představit, že na stavbě si bude elektrikář hrát s kabely tak dlouho, až je naprosto vystředí. Zde se láme ona výhoda rychlé montáže ve prospěch šroubovacích průchodek.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 02.03.2022, 07:39 » |
|
Honzo, Milan nasimuloval reálný stav kabeláže, tzn. nikdy v reálu nevstupují kabely do krabice dokonale kolmo k membránové vývodce. A to je právě ten kámen úrazu a výrobce by s tím měl počítat. Můj názor je takový, že ještě nikdo nevymyslel nic lepšího než klasické kabelové vývodky. Vše ostatní je svým způsobem aušus. Koukám, že mě Milan předběhl 
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Peter Lovacký
Neverifikovaný uživatel @7

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 02.03.2022, 07:43 » |
|
Vo videu pán spomína dve IP podľa typu.. (0:42).. IPX7 – IPX8, = dočasné, - resp. trvalé ponorenie..a pre obidva IP sú čas a hĺbka ponorenia prvoradé,. Bez nich sa totiž nedá spraviť ani správny výber ani správna montáž EZ, a ľahko môže dôjsť k nesprávnej voľbe .. či výkladu..
Norma pre skúšku X7 nerieši periodicitu dočasného ponárania,. Ale to ani nemusí...to už musí brať do úvahy projektant keď vyberá podľa 5-51tky,.. To on predsa musí vedieť, že jak bude vyzerať prevádzka, a že jaké správne IP EZ do nej má vybrať,.. A to nielen s ohľadom na pomer IP - náklady.., on musí brať do úvahy aj vplyv normálnej prevádzky, predpísané skúšky, údržbu, opravy, životnosť..atď ... A kľudne aj značku keď mu to zákon nezakáže,..napr. ten o obstarávaní..
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 02.03.2022, 07:53 » |
|
Pokud se nepletu, tak s první krabicí s "dvojstřikem" jsem se setkal někdy v roce 1995-97. Od té doby se tento typ krabic instaluje, reviduje. Určitě zabezpečit kolmý výstup není tak snadné jako zpevňující vývodce. Pokud bych se měl na tento typ krabice pohlížet kriticky, pak především proto, že tam absentuje prvek proti vytržení. Na druhou stranu výběr a použití konkrétního typu záleží na posouzení odborníka k dané situaci a určitě jsou hojně zastoupeny případy, kdy tento typ je plně dostačující. Souhlasím s Milanem, ovšem bych to napsal tak, že pokud výrobce uvádí možnost instalace do exteriéru, pak za nějakých podmínek. Osobně bych do venkovního prostředí použil pro klid duše běžnou "acidurku" (krabici se závity) s dobře utaženými vývodkami. 
|
|
|
Zaznamenáno
|
S Elektrikou.cz už čtvrt století! 
|
|
|
|