karel absolon
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 09.02.2010, 17:37 » |
|
Potřeboval bych zatáhnout do stávající "staré" papírové trubky uložené pod omítkou nový vodič CYKY 5x1,5mm2. Bohužel tento kabel do této trubky nedostanu. Je možné tento kabel "vykuchat" a použít z něho pouze samostané vodiče? Moderátor #105# nemá rád tazatele, který v pravé poledne píše dobrý večer. Asi nějaká mentální porucha!
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #1 kdy: 09.02.2010, 20:07 » |
|
Ne. Vodič 5x1,5 nevypadá jako přívod pro zásuvky v dětském pokoji. Pohybujete se pravděpodobně v průmyslovém prostředí (minimálně dílna). Udělejte to pořádně, nebo to nechte na někom, kdo to umí. Vodiče z kabelu CYKY odpovídají vodičům CY - základní izolace. Papírák to nevylepší.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
karel absolon
|
|
« Odpověď #2 kdy: 09.02.2010, 21:22 » |
|
Omlouvám se Adminovi #105# (zmátla mě tma venku v 17:37) To Jirka Š.Svejkovský: O průmysl, malou dílnu ani dětský pokoj se nejedná "i když k tomu dětskému pokoji by to šlo přirovnat". Jedná se o kuchyni, ve které k centrálnímu svítidlu (2x57W) potřebuji dotáhnout jednu fázi (svítidlo 60W). CYKY 5x1,5mm2 jsem chtěl využít z důvodu lehké dostupnosti. Stačí mi i 4 vodiče. Při celkové rekonstrukci domácnosti v roce 1978 (elektro, plyn, voda) je elektroinstala ce v tomto místě "udělána" právě tímto způsobem (do papírové trubky zataženy samostatné vodiče "předpokládám" AY 2,5mm2). Proto jsem dotaz položil. Doufám, že vás neurazím. Popřípadě zítra dodám foto. Za odpověď .
|
|
|
|
|
|
Tomáš Jarovec
|
|
« Odpověď #4 kdy: 10.02.2010, 21:01 » |
|
Kabel CYKY5x1,5 není zas tak silný, aby se nedal protáhnout trubkou. Už jsem to dělal, dře to, ale jde to. Konec kabelu dobře připevníte k hliníkovým vodičům a omotáte izolační páskou. Pak už stačí aby jeden člověk opatrně táhnul hliník ven a druhý strkal dovnitř měď. Nový kabel můžete natřít lubrikantem (např. mýdlo).
Samostatné vodiče z kabelu mají velmi slabou izolaci, na protahování to fakt není.
|
|
|
|
bartošek
|
|
« Odpověď #5 kdy: 10.02.2010, 22:21 » |
|
Vodiče, které jsou použity v kabelu mají naprosto stejnou izolaci jako ty, co si koupíte jako CY.
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
|
|
« Odpověď #7 kdy: 11.02.2010, 07:01 » |
|
CYA ( H07V-U) 1,5
H07V-U = CY (plný vodič) H07V-K = CYA (slaněný vodič - ten bych tam radši nedával).
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #8 kdy: 11.02.2010, 07:14 » |
|
Vodiče, které jsou použity v kabelu mají naprosto stejnou izolaci jako ty, co si koupíte jako CY.
TO absalon Kolega bartošek má naprostou pravdu. Pokud se část vedení skládá z kabelu CYKY a dále je nutné pokračovat pouze vodiči, které budou uložené do stávající trubky, protože se kabel s vrchní izolací nevejde do trubky, je možné odizolovat vrchní izolaci kabelu a pokračovat pouze izolovanými vodiči. Je to naprosto standardní způsob používaný při rekonstrukcích starých instalací. Neznám normu, které by tento způsob uložení vedení odporoval.
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
karel absolon
|
|
« Odpověď #9 kdy: 11.02.2010, 09:46 » |
|
za odpovědi (pro mě potěšující). Fota příkládám
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #10 kdy: 11.02.2010, 18:21 » |
|
za odpovědi (pro mě potěšující). Fota příkládám Jen doufám, že to v tomto stavu nechcete zasádrovat. Poškozenou trubku musíte náležitě opravit.
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
|
|
« Odpověď #13 kdy: 13.02.2010, 13:54 » |
|
Môžete mi vysvetliť aký rozdiel je medzi vodičom vybratým s kábla CYKY a vodičom CY? V podstatě žádný. Jenom ve způsobu použití, který výrobce uvádí ve své dokumentaci. PS: Pane Koleso, zkuste nejdřív přemýšlet a pak odpovídat. Nestane se vám, že plácnete blbost na kterou se nikdo neptal.
|
|
|
|
|
Jaromír Urbanec
Neverifikovaný uživatel @2
|
|
« Odpověď #15 kdy: 17.02.2010, 16:24 » |
|
Je moc velký problém miesto tej papierovej trubky dat pod omietku rovno ten kábel CYKY-J 5x1,5, 4 žilový radšej nebrať nech už máte v tomto okruhu hneď sieť TN-S. A ked už tak chcete ťahať tie vodiče radšej si kúpte CY 1,5 mm
Problém je jistě v sekání, když manželce v kuchyni rozmlátí strop, tak možná zaslechne i hlasité slovo a také kačeny se asi několik dní nedočká.
|
|
|
|
Miroslav Jakl
|
|
« Odpověď #16 kdy: 20.02.2010, 20:13 » |
|
Problém je jistě v sekání, když manželce v kuchyni rozmlátí strop, tak možná zaslechne i hlasité slovo a také kačeny se asi několik dní nedočká.
Jakou "kačenu" máte na mysli? Tu pečenou s knedlíkem a zelím?.....
|
|
|
|
Jaromír Urbanec
Neverifikovaný uživatel @2
|
|
« Odpověď #17 kdy: 15.03.2010, 22:01 » |
|
Jakou "kačenu" máte na mysli? Tu pečenou s knedlíkem a zelím?.....
Samozřejmě obě :O)
|
|
|
|