Potreboval by som vysvetlenie.
Som laik. Pri beznej kontrole skrutkovych spojov, ktore mam v rozvodnej krabici ( zasuvkove obvody, siet TN-C , vodice su uchytene pod skrutkou ), som dotahoval uvolnene skrutky, klasickou skusackou. ( Skrutkovac s diodou a odporom ). Elektricka rura bola spustena, manzelka piekla kolac. Vsimol som si, ze Nulovy vodic, vychadzajuci zo zasuvky, napojojucej elektricku ruku, ma trosku poskodenu izolaciu, a na malom mieste bolom mieste bolo vidno zilu vodica. Ked som sa jej dotkol skusackou, svietila. Nebolo mi na tom nic cudne. Fazovy prud vychadzal z lavej dierky zasuvky, cez elektricku spiralu v rure, a vracial sa nulovym vodicom k uzlu v transformatore
. Ale ked som sa dotkol skusackou zvodu PEN v krabici ( pod pojmom zvod myslim kovovu pasovinu s 4 skrutkami, pod ktorymi boli uchytene PEN vodice zo vsetkych zasuviek ) skusacka nesvietila.
Zaujimave na tom je to, ze zvod PEN nesvieti, ale kabel, ktory spaja pravu dierku zo zasuvkou, svieti. Neviem si to vysvetlit, pretoze ten zvod PEN nie je dodatocne uzemnovany.
Ak mate niekto nejake rozumne vysvetlenie, prosim o informaciu
V byte funguje vsetko OK, ide iba o moju sukromnu zvedavost.
#112#