Autorský článek
|
 |
« kdy: 04.08.2017, 08:02 » |
|
Instalační krabice a jejich parametry do roku 1989 Co za konstrukční úpravu musely mít krabice těsné a venkovní a do vlhka? Jaký byl princip testování izolačního odporu? Podle kterých norem se používaly v krabicích šroubové a bezšroubové svorky? Jaká značka měla být u krabic určených pro hořlavý podklad čitelně a trvanlivě vyznačena? Kovové části krabic, jichž se šlo dotknout a na které by se při poruše izolace mohlo dostat nebezpečné dotykové napětí, musely být vodivě spojeny s částí, která byla opatřena ... Zdroj: zde... Jak byste reagovali na tuto související otázku vy? V čem spatřujete hlavní inovace v dnešních instalačních krabicích?
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 06.08.2017, 18:23 » |
|
S ohledem na pokračující tintěrizaci se zdroj pro LED bude moci umístit i do krabičky běžné.
To si tak úplně nemyslím. Ještě tak krabicím vrátit dřívější tuhost, novodobé začínají mnohdy připomínat komunistický sáček na mlíko s dvěma dirkama na šroubky  Kde to mám podepsat?  Rozhodně máme větší výběr krabic, pro různá určení s mnohými vlastnostmi. Přesto si troufám tvrdit, že většina nakonec používá tak 4-8 různých krabic, dle svého zaměření a zvyklostí.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 06.08.2017, 21:26 » |
|
Je to krabicemi, nebo šroubky, nebo už mě s postupujícím věkem ubývají síly?
U starších krabic se mi nejednou podařilo poškodit "předlisovanou dírku" nebo i urvat šroubek, ale už ani nevím, kdy se mi to stalo naposledy. Možná to souvisí s "pružností" materiálu, ale to také není ideální, viz příspěvky kolegů.
A asi nejhorší jsou mělké krabice, z pružného měkkého materiálu, s hladkým povrchem, na vypínač ano, ale na zásuvky je odmítám dávat.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 07.08.2017, 09:32 » |
|
Krabičky KO, KU, KP jsou různé provedením, buď jsou moc měkké, nebo moc křehké. Pravda jsou i docela dobré tzv. akorát. Záleží na jaké se zrovna natrefí. Asi se to nepodaří někdy dobře namíchat do lisu... Pak záleží na montážníkovi, co narve do dírek na upevnění strojku. Obyčejne používám průměr 3 mm, viděl jsem narvané 4; i 5mm o sádrošových šroubech ani nepíši... Stále se vyskytuji krabice s předlisovanými otvory na 13, 16 a metrické to jsou ty novější. Stupňový vrták to jistí, ale křehčí krabice praskají...
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 07.08.2017, 14:38 » |
|
V posledních domovních instalacích dost postrádám instalační krabice typu KO, KP, kde by bylo možné realizovat rozvod trubkami PE (husí krk) 23 mm. Stávající krabice mají vylamovací výlisek na 16mm , pokud chci tento otvor zvětšit výkružákem na 23 mm, tak většinou krabice praskne. Mám teď na mysli slaboproudé rozvody a zatažení kabelů s konektory anténní vstup, HDMI, atd.
U krabic KO, KPR apod. obvykle postačí vstupy do krabice trochu krabici nahřát, třeba zapalovačem.
|
|
|
Zaznamenáno
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 07.08.2017, 18:00 » |
|
U starších krabic se mi nejednou podařilo poškodit "předlisovanou dírku" nebo i urvat šroubek, ale už ani nevím, kdy se mi to stalo naposledy. Možná to souvisí s "pružností" materiálu, ale to také není ideální, viz příspěvky kolegů.
Jo, jo. Na to už jsem pomalu zapomněl  Když pominu plastové krabice KP a KO, tak oproti "plecháčům" s térákem uvnitř, je to znatelný pokrok. Občas krabice rezavěli, vylamovali se plíšky se závitem a víčka také mnoho nedržela. Nebýt měkoty nových plastových krabic, tak bych k nim neměl ani nějaké zásadnější připomínky. Máme i mnoho krabic určených do prachu, vlhka, nebo hořlavých materiálů. Stačí si jen vybrat. Osobně prozatím v instalacích ponejvíce využívám KU68, ale začíná pomalu ale jistě převažovat krabice KPR. Holt pořád je málo místa  Všechny otvory v krabicích umožňují použítí ohebné trubky prům.20, což je poměrně dostatečné. V posledních domovních instalacích dost postrádám instalační krabice typu KO, KP, kde by bylo možné realizovat rozvod trubkami PE (husí krk) 23 mm. Stávající krabice mají vylamovací výlisek na 16mm , pokud chci tento otvor zvětšit výkružákem na 23 mm, tak většinou krabice praskne. Mám teď na mysli slaboproudé rozvody a zatažení kabelů s konektory anténní vstup, HDMI, atd.
Osobně považuji tyto krabice k tomuto účelu za velmi nevhodné, stejně jako trubku prům.23mm. Jsou i jiná, elegantnější řešení. Pokud bych něco zlepšil, tak jsou to obyčejná plastová víčka. Když už musím použít krabici s víčkem, tak mi tento kus plastu který se nezměnil snad 40 let, přijde jako hnus na zdi, navíc pokud má stěna i nějakou lepší povrchovou úpravu. Uvítal bych víčko které mohu sundat z krabice snadno a nebylo by moc nápadné. Toho by se nechalo docílit třeba tím, že by se nechalo přetáhnout štukem tak, aby s okolní stěnou splynulo.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 07.08.2017, 19:52 » |
|
Jen malá připomínka, teď to jsou krabice UK1, atd... Aspoň dle Koposu asi inovace. Vypadá to, že KU skončily. Vadí mi docela, že trny na víčku, jsou krátké a mohly být trochu delší. Nástavec není někdy možné použít a trn nahřát už moc nejde. Chybou asi je nízká plastičnost trnu, po nahřátí je poněkud gumový. Tem materiál není co býval.... 
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 07.08.2017, 20:34 » |
|
Jen malá připomínka, teď to jsou krabice UK1, atd... Aspoň dle Koposu asi inovace.
Dívám se do katalogu Koposu a UK1 nevidím, jen KU, KP, KPR... Asi jiní výrobci?
|
|
|
Zaznamenáno
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 07.08.2017, 20:59 » |
|
Vadí mi docela, že trny na víčku, jsou krátké a mohly být trochu delší. Nástavec není někdy možné použít a trn nahřát už moc nejde. Chybou asi je nízká plastičnost trnu, po nahřátí je poněkud gumový. Tem materiál není co býval....  Zrovna dnes jsem víčkoval několik krabic a jediným problémem bylo vylomení jedné ze spodních "čelistí" držejících standardní víčko. Nevšiml jsem si, že by trny víček neměli ostatečnou délku. Pokud se to přece jen stane, tak protože jsou krabice příliš utopené. Ale i na to existuje něco profesionálněj šího, než ničení trnů zapalovačem. Tak jsem to neřešil již několik roků. Naštěstí.  Ty nástavce trnů dělají i pro velikost 97. Osobně jsem byl z této drobnosti nadšený, obzvlášť když jsem zjistil, že i ten kousek plastu, který tyto trny drží, není k vyhození, ale funguje i jako dobrá pomůcka pro elektrikáře  A mimochodem. KOPOS dělá spoustu praktických drobností. Co se krabic týká, tak třeba nástavné rámečky 0.5 a 1 cm, k úpravě příliš utopených krabic.
|
|
|
|
Ludvík Kubík
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 07.08.2017, 21:34 » |
|
Osobně považuji tyto krabice k tomuto účelu za velmi nevhodné, stejně jako trubku prům.23mm. Jsou i jiná, elegantnější řešení.
Ale já jiné krabice nemám! Na zdi je pětirámeček, kde jsou elektrické, datové a televizní rozvody. Investor se doposud nerozhodl, jestli televizní přijímač umístí na nábytek, nebo upevní na stěnu. A tak z toho pětirámečku vyvedu krk 23mm do výšky, kde by měl být případně televizor, víčko je zapuštěné cca 5cm v omítce plus přívod 230V, a to vše je zmapováno, a případný vrt do krku a krabice celkem spolehlivě zakryje televizor, Vše ošetřené a připravené pro rozmary investora. Nikde žádné kabely, jenom spotřebiče a volně přístupné zásuvky. Myslím si, že takhle by měla vypadat elektroinstala ce slaboproudu a silnoproudu, ale bez krku 23mm to nedám. Jaké elegantnější řešení jste měl na mysli, rád se přiučím.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|