Roman Sikora
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 08.08.2008, 16:35 » |
|
Mám udělat kamaradovi v pokoji nové zasuvky. V krabici jsem našel hlinikové vodiče je to dělano ješte podle TNC. Zajel jsem koupit nove vodiče samozdřejmě z mědi. Mám dvě otázky: 1 . mohu Al vodič propojit s Cu ve wagosvorce? Nejsem si jist jestli hlinik se při zahřáti nevyvlíkne nebo mám raději ho propojit v čokoládě s Cu a ten zavest do WAGO a odtamtud do zasuvek. viz obr.
2. Zasuvky mu mohu zapojit po staru ? PE+N propojit.
|
|
|
|
|
Roman Sikora
|
|
« Odpověď #2 kdy: 08.08.2008, 16:48 » |
|
Ok tak ve WOGOsvorce propojit A zapojit takhle: obr
|
|
|
|
|
|
Roman Sikora
|
|
« Odpověď #4 kdy: 08.08.2008, 17:40 » |
|
Na levé straně jste se "upsal". Patří L Ostuda ... za opravu
|
|
|
|
Jirka Š.
|
|
« Odpověď #5 kdy: 08.08.2008, 17:41 » |
|
Wagosvorka vyžaduje pro hliník speciální pastu, jestli se něco nezměnilo.
|
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #7 kdy: 08.08.2008, 22:20 » |
|
TO : Sikora. Takže použití svorek WAGO, včetně kontaktní pasty je dobré řešení. No a co se týká té staré stávající soustavy TN-C, tak ty nové zásuvky doporučuji kabelem CYKY 3J x 2,5mm2, modrý (N) vodič nezapojovat, a nové zásuvky zapojit také jako soustavu TN-C. ?? Jedna z podmínek pro soustavu TN-C-S, je, že v místě rozdělení vodiče PEN, na PE a N, je přizemnění vodiče PE. Jak chcete docílit přizemnění vodiče PE v té rozbočné krabici ? To asi nepřipadá v úvahu.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Roman Sikora
|
|
« Odpověď #8 kdy: 09.08.2008, 11:37 » |
|
TO : Sikora. Takže použití svorek WAGO, včetně kontaktní pasty je dobré řešení. No a co se týká té staré stávající soustavy TN-C, tak ty nové zásuvky doporučuji kabelem CYKY 3J x 2,5mm2, modrý (N) vodič nezapojovat, a nové zásuvky zapojit také jako soustavu TN-C. ?? Jedna z podmínek pro soustavu TN-C-S, je, že v místě rozdělení vodiče PEN, na PE a N, je přizemnění vodiče PE. Jak chcete docílit přizemnění vodiče PE v té rozbočné krabici ? To asi nepřipadá v úvahu. Co teda navrhujete?
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #9 kdy: 09.08.2008, 13:58 » |
|
To Sikora :
Ono tady není jediné správné řešení, dané jednoznačně normou ... Takže nelze jednoznačně tvrdit, že je jedno řešení správné a druhé špatné. Každé řešení má své úskalí. Osobně jsem spíše pro to, aby se stávající PEN rozdělil na samostatný N a PE a dále bylo pokračováno trojvodičově. Podle mého soudu se tím situace rozhodně nezhorší. Argument o přizemnění místa rozdělení PEN v mých očích příliš neobstojí, v síti TN-C je místem rozdělení PEN v podstatě každá zásuvka 230V. Podle mého soudu je tedy nesmysl použít třívodičový kabel a potom ho zapojit jen dvouvodičově. Tak či onak, vždy jde o nějaké "dočasné" řešení, "do doby celkové rekonstrukce". Když budu uvažovat tímto směrem, při rekonstrukci by v případě třívodičového zapojení zásuvek bylo nutné připojit pouze nový přívod a do další instalace nebude zapotřebí zasahovat. Pokud budou zásuvky zapojené pouze dvouvodičově, bude nutné všechny zásuvky rozpojit a znovu zapojit, tentokrát třívodičově (s modrým vodičem). Jediným argumentem proti třívodičovém zapojování nově instalovaných zásuvek 230V ve starých sítích TN-C je určitá nepřehlednost, někdo by mohl při letmém seznámení s instalací předpokládat, že je vše zapojeno třívodičově, tedy TN-S. Proti tomu se dá celkem úspěšně kontrovat tím, že ke každému elektrickému zařízení musí být dokumentace skutečného provedení, včetně provedených změn ...
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Záhyna Lubomír
|
|
« Odpověď #10 kdy: 09.08.2008, 15:17 » |
|
Bod rozdělení PEN - ani ČSN 33 2000-4-41 či ČSN 33 2000-5-54 přizemnění uvedeného bodu nebo jeho spojení s ochranným pospojováním přímo nepředepisují, je však doporučeno v zájmu bezpečnosti toto přizemnění nebo spojení provést - viz zakreslení v ČSN 33 2000-3(1995) v příloze nn na str. 46.
|
od 05/2014 emeritní revizní technik - E2/B
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #11 kdy: 09.08.2008, 21:10 » |
|
Jen poznámka. Nemám rád použití vago svorek i s pastou na hliníkových vodičích. Dost často to nedělá dobrotu (naposledy oprava v úterý- napojení vodiče v rozvaděči- Dokonce bez pasty.) Výsledkem bývá vyhořelý spoj. V těchto případech raději používám šroubkové spojení (čokoládu). To bývá jistota.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
POMOJET
|
|
« Odpověď #12 kdy: 10.08.2008, 08:03 » |
|
V těchto případech raději používám šroubkové spojení (čokoládu). TO FRANEK Jakou používáte čokoládu mléčnou nebo hořkou nebo s oříšky. POMOJET-elektrotechnik
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #13 kdy: 10.08.2008, 09:29 » |
|
Všem oponentům.
Pokud rozšiřuji starou stávající elektroinstala ci, (dělanou v cca 1968 – 1980), v tomto případě, TN-C, provedenou dvouvodičově, nevidím nejmenší důvod, provést přidané zásuvky, které budou napojeny z tohoto stávajícího okruhu, trojvodičově. Považuji rozdělení vodiče PEN na PE a N, kdekoliv v instalaci za blbost. Rozdělení PEN na PE a N, dělám vždy v rozvaděči, ať už domovním, nebo bytovém, a nebo v elektroměrovém rozvaděči, (což považuji za nejlepší řešení pro místo rozdělení PEN na PE a N) Uvědomte si že rozšiřujete starou stávající elektroinstala ci. Jo pokud bych dělal nový zásuvkový vývod včetně jištění, to je jiný kafe. Tak to udělám trojvodičově.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #14 kdy: 10.08.2008, 10:39 » |
|
To Miroš : A jak se vyrovnáváte s faktem, že v sítích TN - C je místem rozdělení PEN v podstatě každá zásuvka 230V ? Já osobně zase považuji za blbost pokračovat kdekoliv v TN-C a nevidím nejmenší důvod, proč přidané zásuvky nenapojit třívodičově. Sítě TN-C (ve vnitřních instalacích) vůbec považuji za slepou cestu, neblahé dědictví doby nedávno minulé, vynucenou snahou o úsporu stategického materiálu ... A jak jsem psal dříve, situaci tím rozhodně nezhorším. Nebo zkuste vyslovit nějaký argument, proč je nebezpečné pokračovat v TN-S místo v TN-C. Ať už má kdokoliv jakýkoliv názor, vždy je nutné si uvědomit, že na tyto situace není žádné "správné" řešení, dané normou ČSN. Setkal jsem se s celou řadou instalací, kde byly použité třívodičové (čtyřvodičové) kabely a přitom byly zapojené jako TN-C. Modrý vodič byl úhledně smotaný na dně přístrojových nebo odbočných krabic, popř. byl vystřižený z kabelu. A to hlavně z důvodu, že "tak je to správně, tak to má být ... " To mi hlava nebere ...
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
anonymní_anonym
|
|
« Odpověď #15 kdy: 10.08.2008, 10:47 » |
|
Všem oponentům. Pokud rozšiřuji starou stávající elektroinstala ci, (dělanou v cca 1968 – 1980), v tomto případě, TN-C, provedenou dvouvodičově, nevidím nejmenší důvod, provést přidané zásuvky, které budou napojeny z tohoto stávajícího okruhu, trojvodičově. Považuji rozdělení vodiče PEN na PE a N, kdekoliv v instalaci za blbost. Rozdělení PEN na PE a N, dělám vždy v rozvaděči, ať už domovním, nebo bytovém, a nebo v elektroměrovém rozvaděči, (což považuji za nejlepší řešení pro místo rozdělení PEN na PE a N) Uvědomte si že rozšiřujete starou stávající elektroinstala ci. Jo pokud bych dělal nový zásuvkový vývod včetně jištění, to je jiný kafe. Tak to udělám trojvodičově.
Dobrá, seznámil jste nás znovu se svým názorem, že se v tom doplněném rozvodu má modrý vodič nechat ladem. To už víme. Požádal jsem vás ale o informaci, proč to považujete za správné - zda je to z nějakého důvodu bezpečnější. Žiji totiž stále zřejmě v bludu, že - udělat to (= nastavení TNC zásuvkového vývodu) třívodičově je bezpečnější - argument, že by to mohlo někoho (kvalifikovanéh o elektrikáře) uvést v omyl, že celá soustava je TNS, těžko obstojí - stačí otevřít rozvaděč a když tam najdete jen PEN můstek, tak je jasno, nemluvě o dokumentaci skutečného provedení.
|
|
|
|
|
|