mebs
|
|
« kdy: 23.08.2023, 19:01 » |
|
Je nutné použít instalační dutinku pro netřmenové upevnění hrubě slaněného vodiče CY 16 mm2 (H07V-R) do rozbočovací svorkovnice HLAK 25-1/6 pod dva šroubky? Názory výrobců jsou protichůdné, někdo tvrdí že musí, pro jiného zbytečné.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #1 kdy: 24.08.2023, 08:13 » |
|
Pokud výrobce dané svorkovnice řekne "musí"/"nemusí"/"doporučujeme", pak si to nechat dát písemně a chovat se zásadně dle jeho vyjádření. Nedovedu si představit, že by mi dva technici od jednoho výrobce trvdili rozdílné požadavky a kdyby už, tak bych chtěl, aby si spolu promluvili a vydali mi jasné písemné vyjádření.
Tento dotaz směřovat jedině na výrobce a ne na diskusní vlákna.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
mebs
|
|
« Odpověď #2 kdy: 24.08.2023, 10:46 » |
|
Hrubě slaněný vodič H07V-R je jejich výrobci často označován jako plný vodič. Namátkou katalogový list v příloze. Tedy je tvořen více plnými vodiči. Výrobce lisovacích dutinek odpoví, že dutinky jsou na slaněné vodiče. Tedy jak jemně, tak hrubě slaněné. A nebo ne, protože jde přeci o plný vodič podle výrobce vodiče, že?
Ale když na hrubě slaněný vodič nalisujeme dutinku, zdeformujeme vodič na tvar hrany nebo půlměsíce (podle toho jaké máme kleště). Po vložení do oné svorkovnice sice splníme řemeslnou kvalitu. Na druhou stranu je rozteč mezi šrouby na oné svorkovnici na hraně délky běžné prodávaných dutinek. Tedy takové řešení skoro na nic, aby se neřeklo.
Šlo mi postřehy z montáží, pokud někdo z kolegů elektrikářů narazil na stejný nebo podobný problém. Nechci hnidopišsky rozebírat jako román na pokračovaní, byť se může jednat o pro někoho zajímavé téma.
|
|
|
|
|
Karel Bělohlávek
|
|
« Odpověď #3 kdy: 24.08.2023, 14:06 » |
|
To, zda se použije dutinka nebo jiné opatření, nezáleží ani tak na tom, zda je vodič nějak slaněný, ale právě na té použité svorkovnici, jak již uvedl Pavel Horský. Do některých typů svorek můžete bez problémů instalovat i jemně slaněné vodiče bez dutinek.
Pro doplnění přikládám článek normy, který požaduje ochranu konců vodičů v elektrických instalacích:
ČSN 33 2000-5-52 ed.2 z roku 2012 526 Elektrické spoje 526.8 Spoje slaněných vodičů a vodičů složených z jemných a velmi jemných drátů 526.8.1 Aby se zabránilo oddělení nebo roztřepení jednotlivých drátků slaněných vodičů nebo vodičů složených z jemných a velmi jemných drátů, musí se použít vhodné připojovací svorky nebo konce vodičů musí být chráněny odpovídajícím způsobem.
Otázka tedy zní, zda u hrubě slaněného vodiče hrozí při vytváření spoje k „oddělení nebo roztřepení jednotlivých drátků“? Nebo třeba další potíže? Troufnu si tvrdit, že u této svorkovnice to zase tak problematické nebude.
|
Elektrikář
|
|
|
mebs
|
|
« Odpověď #4 kdy: 24.08.2023, 14:53 » |
|
Informace z katalogového listu výrobce svorkovnice v příloze. Každý výrobce má individuální požadavky na upevnění vodičů a nerozporuji předchozí dvě doporučení. Zajímala mne spíš praktická zkušenost z montáží ať už do té svorkovnice na fotce nebo třeba do kabelové spojky pro nastavení takového vodiče. Za jiný úhel pohledu a přeformulování dotazu jsem rád, je to poučné.
|
|
|
|
|
|
mebs
|
|
« Odpověď #7 kdy: 24.08.2023, 16:11 » |
|
Také jsem zkoušel pomocí klaští K....x 97 78 180 a 97 53 09 a výsledek na fotkách v příloze. Na oplátku za podělené zkušenosti. Osvědčila se mi jak varianta bez dutinek tak s jednou dutinkou.
|
|
|
|
Jan Bocek
|
|
« Odpověď #8 kdy: 24.08.2023, 19:19 » |
|
Pokud nepoužiji dutinku, je potřeba aby onen laněný vodič byl někde blízko pod max.kapacitou svorky, tj., šroubek by neměl většinu segmentů odehnout a přitahovat jen zbylé. Je to hodně o citu montéra. Já coby alibista používám krátkou dutinku jen pro první šroub (vodič zakončený dutinkou s límcem vypadá dobře), no a šroubu druhému již nabídnu vodiče jak je panbu stvořil.
Je to v podstatě fyzika, kdy přechodový odpor je závislý na ploše a tlaku. Pokud je velká díra ve svorce a strkáme tam daleko menší průměr drátu, tak bude vždy "problém". Ten cit montéra vidím v tom, že má tabulku normativních průřezu v mm 2a k tomu má přiřazené maximální průměry z normativního průřezu, tak i minimální průřezy pro 100% vodivost dle IACS. K tomu přiřadit průměry pro hrubé slaněné vodiče a pro jemné slaněné vodiče. Ten rozdíl je na příklad u HO7V až 2 mm. A tak montéři chtějí narvat do svorky 16 určené pro plný drát hrubě slaněný vodič 16 a vyštípnou pár drátku, aby to tam dostali. A přitom při použití svorky na průřez 25 se ten problém vyřeší. Vědět jen, že slaněné vodiče mají z fyzikální podstaty větší průměry.Myslím, že pro každý typ svorky je nutné používat jiné krimpovací kleště. Pro kulaté díry je vhodnější HEX, než "kvadrát". Někdy je lepší vůbec nekrimpovat, pokud dutinka jde nasadit ztuha na vodič a vyplní mezeru mezi vodičem a tělem svorky. Zabrání se tak vysmeknutí drátku se sevření šroubem. Dutinka je ve funkcí třmenu... P.S. K fotkám. Je vhodné používat štípačky na kolmé štípání, na příklad WM KT8. Jinak k postesknutí, že výrobci svorek neuvádějí vždy průměry svorek. A výrobce kabelů zase neuvádějí počet lanek a jejich průměry. Kde je hranice mezi hrubě a jemně slaněným vodičem? Je nutné použít na hrubě slaněný vodič lisovací dutinku? Pokud bude průměr díry ve svorce pro kabel HO7V-R16 s hrubě slaněným vodičem 8 mm a šroubek M6, tak nedojde k roztřepení a dutinku není nutné používat. Ale pokud chceme mít estetické "limce" na vodičích, tak ji tam dostaneme. Vodič má průměr 7,8 a dutinka má stěnu 0,2 mm, tak do díry o průměru 8 mm to dostaneme. A pokud to dotáhneme předepsaným momentem, tak spoj bude kvalitní.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
mebs
|
|
« Odpověď #9 kdy: 25.08.2023, 10:34 » |
|
Vyčerpávající odpověď PS: Ve vodiči H07V-R je 7 žil, každá má průměr ca 1,7 - 1,8 mm. Na žílu jde nasunout dutinka DN 1,5. Dutinka DN 2,5 už "plave" na volno.
|
|
|
|
|
Kvita Ladislav
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #11 kdy: 25.08.2023, 11:29 » |
|
Je nutné použít na hrubě slaněný vodič lisovací dutinku? Pokud bude průměr díry ve svorce pro kabel HO7V-R16 s hrubě slaněným vodičem 8 mm a šroubek M6, tak nedojde k roztřepení a dutinku není nutné používat. Ale pokud chceme mít estetické "limce" na vodičích, tak ji tam dostaneme. Vodič má průměr 7,8 a dutinka má stěnu 0,2 mm, tak do díry o průměru 8 mm to dostaneme. A pokud to dotáhneme předepsaným momentem, tak spoj bude kvalitní.
Pane Bocku, při vší úctě k Vašim znalostem a Vaší praxi, nepřepsal jste se trochu s těmi 7,8mm průměru pro vodič s průřezem 16mm2? Snad jako průměr i s izolací by to mohlo být, ale tak jste to asi nemyslel. Jinak pro zájemce o problematiku jader izolovaných kabelů doporučuji ČSN EN 60228. Norma sice neřeší, zda dutinky ano, či ne, ale dá se tam dočíst něco málo o klasifikaci, materiálech, provedení atp.
|
|
|
|
Miroslav Revús
RTEZ E1 A, B
|
|
« Odpověď #12 kdy: 25.08.2023, 12:27 » |
|
Pane Bocku, při vší úctě k Vašim znalostem a Vaší praxi, nepřepsal jste se trochu s těmi 7,8mm průměru pro vodič s průřezem 16mm2? Snad jako průměr i s izolací by to mohlo být, ale tak jste to asi nemyslel.
Nebudem sa škriepiť, ale pri lanovanom vodiči (7 drôtov) je to reálny priemer.
|
You don´t have to be old to be wise. (Judas Priest) But I am :-)
|
|
|
mebs
|
|
« Odpověď #13 kdy: 25.08.2023, 12:39 » |
|
Kolmý pohled okem mi ukazuje 7,2 mm s izolací a 5,2 mm bez izolace.
|
|
|
|
|
mebs
|
|
« Odpověď #15 kdy: 25.08.2023, 13:46 » |
|
Trochu jsem váhal, zda toto vlákno založit, ale reakce mne mile potěšili. všem diskutujícím. Za mne možné uzavřít, ale asi bych ještě chvíli počkal na reakce.
|
|
|
|
Jan Bocek
|
|
« Odpověď #16 kdy: 25.08.2023, 15:12 » |
|
1. Opravdu jsem se přepsal. Zašel jsem do dílny a uštípnul jsem 5 kousku lana 16 kvadrat různého provedení. Chtěl jsem si jen ověřit, že pevný vodič má menší průměr, než slaněný.
2. Co výrobce, to jiný počet drátků a jen někteří výrobci uvádějí jejich počet a průřez nebo průměr. Na příklad 10AWG má průřez 5,2 a drátky 105/0,25. ( to jen pro ilustraci, protože na svazku visel štítek s údaji)
3. Znal jsem starou normu na vodiče 34 7201 a již ji v archivu nemám. Proto mne potěšila ČSN EN 60228. Není nad "psáno jest". Přesto jsem naměřil podle třídy slanění průměry 5,8-6,8 mm
4. Nepochopil jsem pane Ebs vaši presentaci s dutinkami na jednotlivé žily. Rovněž měření kabelu šuplerou v podélném směru. Průměr na drátech měřím vždy se šuplerou kolmo....
5. 7 mi lánkový vodič jsme nikdy nepoužívali, jen vícelánkové
6. Ze všeho plyne, že každý vodič vyžaduje svoje svorky. A zvláště slaněné vodiče. Pokud je vodič ve svorce příliš volný, tak dutinka je řešením. A to je ten zvláštní cit a kvalifikace montéra.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|