standa1
|
|
« kdy: 01.09.2012, 23:04 » |
|
Jakým způsobem je možné napojit měděný vodič k vodici z hliniku?
Jde mi o to, že chci zapojit novou zásuvkovou rozvodnici s jistici - přívod v mědi a je veden do krabice kde jsou staré hliníkové vodiče spojene těmito spojkami.
Vím, že když spojím měd s hlinikem vznika prechodový odpor -tedy jestli se nepletu.
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #1 kdy: 01.09.2012, 23:19 » |
|
... Vím, že když spojím měd s hlinikem vznika prechodový odpor -tedy jestli se nepletu.
Kolego, trochu se pletete... Když spojíte přímo hliník s mědí,především ve vlhku je problém s tím, že vznikne galvanický článek, který zvyšuje elektrochemick ou korozi Vy chcete z nějaké krabice, kde je hliníkový rozvod, vytáhnout přívod do nějaké nově udělané rozvodnice? Tam by se našlo hodně chybiček, spojení hliníku a mědi patří k těm "menším", horší je např. rozdělení PEN na N a PE (byla tu velká diskuse jak moc je nutné tento bod přizemnit), pravděpodobně bude malý průřez PEN,...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #2 kdy: 02.09.2012, 08:02 » |
|
Měď s hliníkem natvrdo-CUPAL plech mezi ně..... Jinak jsou svorky kde je povoleno zapojovat Cu i Al.....z jedné strany Al z druhé Cu...není problém... Nebo přes "třetí" kov....kadmium a pod. úpravy šroubů,podložek....
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
standa1
|
|
« Odpověď #8 kdy: 03.09.2012, 23:04 » |
|
tak pro upresneni jedna se o krabici kam je priveden trifazovy proud (ctyři hliníkové vodiče),odtud je vyvedena jedna třífázová zásuvka .V té krabici jsou spojeny takovymi šroubovicemi viz foto a do těch bych chtěl vecpat pravě ten měděný vodič. myslím ,že něco jako coupalové plechy jsem viděl ve staré trafosvářečce v místě kde jsou přivedeny kabely na trafo
|
|
|
|
standa1
|
|
« Odpověď #9 kdy: 03.09.2012, 23:46 » |
|
koukal jsem na wago svorky ,dobry nápad ,ale já budu spojovat dva odlisne průřezy ,hliníkový vodic je silnější než měděný a to mi wago neumožní pokud se nemýlím
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #11 kdy: 04.09.2012, 10:34 » |
|
koukal jsem na wago svorky ,dobry nápad ,ale já budu spojovat dva odlisne průřezy ,hliníkový vodic je silnější než měděný a to mi wago neumožní pokud se nemýlím
Mýlíte. Řada 222: 0,08 - 2,5 mm 2
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
Jozef BABJAK
|
|
« Odpověď #12 kdy: 04.09.2012, 12:40 » |
|
Jedním s dobrých řešení jsou svorky WAGO + kontaktní pasta na hliníkové vodiče
Mimochodom, páni, kde tú pastu kupujete? V hobby marketoch ju nedržia, v "elektre na rohu" netušia, že také niečo existuje, veľkosklady sa vyhovárajú "choďte k hentým, tí by to mohli mať". Reálne som na Slovensku tú pastu zohnal jedine u Conrada, a tuším som ju zazrel raz v ponuke SOS, ale to je všetko. A keď niekto na stavbe vidí v mojom kufri naplnenú striekacku, tak vyvaľuje oči, že čo to mám. Keď následne vysvetlím, o čo ide, čudujú sa, či také niečo je fakt treba.
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #13 kdy: 04.09.2012, 13:36 » |
|
Mimochodom, páni, kde tú pastu kupujete? Když si to dáte do internetu, vyhodí vám to hodně obchodů.... Tam jsem to koupil i já.... Jsou to takové lékařské stříkačky naplněné vazelínou....a si o velikosti 10 -15 ccm
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jozef BABJAK
|
|
« Odpověď #14 kdy: 04.09.2012, 13:46 » |
|
Jsou to takové lékařské stříkačky naplněné vazelínou.
Ale áno, ja viem úplne presne, ako vyzerajú. Pri tom množstve hliníka, ktorý sa inštaloval do nových panelákov ešte cca 15 rokov dozadu, ich používam oveľa častejšie, ako by som si prial.
|
|
|
|
|
|
|