|
Pavel Ryšavý

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 17.03.2021, 16:14 » |
|
Co praví návod výrobce svorkovnice? U EPS-4A z Bečova je v návodu 1 šroub jeden vodič. Tak pravil výrobce, netřeba se odvolávat na normy. (návod je dokument vyšší síly než norma)
|
Smysl pro humor - znak ducha bystrého .45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 17.03.2021, 16:16 » |
|
ÁÁÁ, Pavel mě předběhl. Já bych v prvé řadě, zjistil výrobce té svorkovnice. Protože pouze výrobce určuje, jaké vodiče, a jakém množství lze připojit do jednoho otvoru.  Todle ale není EPS-4A. Z mého pohledu takto ne.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
|
Pavel Ryšavý

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 17.03.2021, 16:27 » |
|
Jo a kromě toho 7-děrový je 20 Kč a 12-děrový za 27 Kč, bez slev ceníková cena. Jen kdyby se chtěl někdo hádat, že je to moc drahý. Jane, máš samozřejmě pravdu, EPS-4A vypadá jinak, ale vzal jsem co mám otevřený na stole, uchycení vodičů je tam v podstatě totožné. Tady bude možná problém zjistit výrobce, takových no-name kousků už jsem pár viděl, loga výrobce se nedohledáš. (tím netvrdím, že tohle z fotky je cosi z Bau... bez jména a dokumentace)
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 17.03.2021, 17:14 » |
|
A dovoluje u těchto svorkovnic nějaký výrobce do jedné díry dva vodiče? Já o tomto typu výrobku nevím!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 17.03.2021, 19:31 » |
|
Kdyby se dva vodiče vložily do dbojdutinky, už by to bylo v pořádku?
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 18.03.2021, 01:47 » |
|
Kdyby se dva vodiče vložily do dbojdutinky, už by to bylo v pořádku?
Ano, bylo. Ale předpokládám že to víš a snažíš se jen napovědět 
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Pavel Ryšavý

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 18.03.2021, 07:13 » |
|
Tak už jsem to doporučení výrobce do té RZ napsal a děj se vůle Páně.
Teď budu slovíčkařit, (obecně nezávazná) norma doporučuje, výrobce (návodem) stanoví. Cítíte taky jako já drobný významový rozdíl?
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 18.03.2021, 08:23 » |
|
... ale ten můstek není ani na stroji ani v rozvaděči ale upevněný je na konstrukci linky. Viz obrázek. Můžete se podělit o řešení, co napsat do závad RZ instalace na výrobní lince?
Je ale součásti elektrického zařízení strojního zařízení. Ta svorkovnice nemusí být isolovaná od kostry. Zřejmě je doděláváno dodatečně. Schází tomu řemeslná elegance. Na příklad označení příslušnosti vodičů, zakrytí svorkovnice, soulad s dokumentaci. To vše je věcí kontroly při výchozí revizi. Jeden vodič, jedno očko pod jeden šroubek v oblasti ochranných vodičů, tak za to nás "buzerovali" revizní technici již v roce 1960 na montážích. Je vidět, že šlendrián se pěstuje i nadále.....to není folklor ale bastl. Anebo zrcadlo vedoucího elektroúdržby ( osoby odpovědné za elektrické zařízení a také za ten bastl). Ale viděl jsem i daleko horší řešení s pospojováním.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 18.03.2021, 10:30 » |
|
Měl jsem telefonát s technickou podporou OEZ, kde technik prohlásil, že do tohoto typu svorky, lze připojit několik plných vodičů, (neřekl kolik), a u slaněných vodičů, vždy dvojdutinku, do jednoho otvoru. Čekám na e-mail s potvrzením tohoto. Čert aby se v tom vyznal. 
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 19.03.2021, 10:36 » |
|
Měl jsem telefonát s technickou podporou OEZ, kde technik prohlásil, že do tohoto typu svorky, lze připojit několik plných vodičů, (neřekl kolik), a u slaněných vodičů, vždy dvojdutinku, do jednoho otvoru. Čekám na e-mail s potvrzením tohoto. Čert aby se v tom vyznal.  Na druhou stranu mohu potvrdit, pokud jsou v takové svorce až 3 vodiče stejného průměru (třeba 1,5 Cu pevný) a šroub je pevně v závitech (nemá vůli) tak utažení je maximálně pevné a trvanlivé! U takového dotažení je spoj stabilní roky...! (Ale neschvaluji to!) 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 19.03.2021, 14:03 » |
|
Být osobou odpovědnou za údržbu toho stroje, nechám to okamžitě předělat. Když pominu více vodičů ve svorce, kdy se můžeme dohadovat nad tím jestli tam může být pouze jeden vodič, nebo dva, tak vidím další problémy. V případě potřeby odpojení jednoho z vodičů, třeba pro potřeby měření, opravy a podobně, musíte nechtíc odpojit vodiče dva a to může být rizikové z pohledu úrazu pracovníků na tom zařízení, el. proudem. Také postačí spojení do dvojdutinky. Zbytečná rizika u drobnosti za 20 korun. Dále se mi velmi nelíbí způsob přidělání té svorkovnice na konstrukci, včetně použitého materiálu. Jednak tento způsob upevnění této svorkovnice není pravděpodobně v souladu s návodem výrobce a pak použité pásky nejsou ani UV odolné a pokud se na ně dostane více světla ze slunce, mastnota, tuk a podobně, tak velmi rychle degradují. Na to bych se zeptal dodavatele, zda má k tomu vypracovaný nějaký technologický postup. Taky mě napadají vibrace, ale z fotky to samozřejmě není poznat.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 19.03.2021, 15:29 » |
|
Dále se mi velmi nelíbí způsob přidělání té svorkovnice na konstrukci, včetně použitého materiálu. Jednak tento způsob upevnění této svorkovnice není pravděpodobně v souladu s návodem výrobce a pak použité pásky nejsou ani UV odolné a pokud se na ně dostane více světla ze slunce, mastnota, tuk a podobně, tak velmi rychle degradují.
Souhlasím, tohle je podle mě (možná větší) problém.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|