|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 04.01.2022, 20:49 » |
|
Pokud se pro spojení použije dostatečně velká krabice, dají se použít i řadové svorky, na kousku DIN lišty.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 06.01.2022, 17:11 » |
|
Nechápu odvahu vzít hliník neznámé čistoty (na PEN se používal trochu jiný než na L) + neznámý kov (poniklovaná pružinová ocel??) a ošetřená mosaz?? a mezi cpát elektrolyt s přídavkem kovových částic opět neznámého kovu. Toto už je slušný gulášek, pokud ho dokořením neznámou velikostí DC složky proudu ve spoji, což situaci asi radikálně posune, tak už musím být v jedné osobě velice solidní chemik, fyzik, technolog a elektrikář, abych mohl říci ANO. Osobně takové vědomosti bohužel nemám.
Kontaktní pasta je slabě alkalická polotekutá směs jejíž funkcí je ochránit spoj před oxidací a vnějšími chemickými vlivy. V alkalickém prostředí kovy neoxidují. (Olej ve spalovacím motoru má také alkalickou reakci aby chránil motor před vnitřní korozí, která hrozí z kyselých produktů spalovacího procesu -oxidy dusíku a síry) Pokud mají vodiče v klecové svorce dobrý kontakt a to se děje v naporsté většině případů tak o nějaké DC složce nemůže být ani řeč. úbytek napětí na svorce je v řádu jednotek až desítek milivoltů a to nestačí na překonání elektrochemick ého potenciálu tak aby vznika nějaká nebezpečná reakce. Předpokládám že svorky, kde výrobce povoluje použití AL vodičů v kombinaci s kontaktní pastou mají tuhle chemii vyřešenou. Tam kde v katalogu tato možnost zmíněná není nemá cenu pokoušet pánaboha a experimentovat . Kdysi dávno jsem napojoval kabel AYKY 4x6mm2 na CYKY 4x6mm2 pomocí šroubovacích bokosvorek a na ochranu vodičů jsem použil tenkrát vazelínu AV4. Vedení je jištěné 3x20A nejdříve jsem měl tendenci to občas zkontrolovat ale posledních 20 let ukázalo že spoj je kvalitní. (jak o tom píšu tak se ze zvědavosti do té krabice někdy zas podívám) Dnes je na trhu dostatečný výběr materiálu, kde výrobci mají odzkoušená řešení tak, jak to nikdo v domácích podmínkách nedokáže.
|
|
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 07.01.2022, 17:15 » |
|
Nikde jsem nepsal o nějakém vyplňování svorky kontatní pastou stylem co se vejde. Ale Wago o tom píše. Nedělejte z toho kovbojku, ta pasta ničemu neublíží.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 07.01.2022, 18:31 » |
|
Ale Wago o tom píše. Nedělejte z toho kovbojku, ta pasta ničemu neublíží.
No, neublíží..... Kontaktní pasta obecně vede, sice špatně, ale vede. Zkusím změřit ještě orig.od waga.
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 07.01.2022, 19:27 » |
|
No, neublíží..... Kontaktní pasta obecně vede, sice špatně, ale vede. Zkusím změřit ještě orig.od waga.
Zkusil jsem dát kapku wagopasty mezi dva banánky a měřit odpor. Dokud se banánky nedotkly (včetně zašmrdlání s nimi), tak multimetr ukazoval >20 MΩ.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 07.01.2022, 22:34 » |
|
Zkusil jsem dát kapku wagopasty mezi dva banánky a měřit odpor. Dokud se banánky nedotkly (včetně zašmrdlání s nimi), tak multimetr ukazoval >20 MΩ.
Dostal jsem se k poloviční hodnotě, ale to není rozhodující... Tj.pasta wago působí spíše coby izolant... Není pak kontaktní ploška mezi vodičem a břitem klece příliš malá pro předpokládanou proudovou hustotu, předpokládám, že většina proudu při použití pasty prochází pružnou částí svorky? To už by vysvětlovalo dovolené použití pouze pro nástrčné, kde vodič přeci jen trochu ohladím do placata, zároveň by bylo takto možno odvodit i max průřez možného použití (poměr placatosti k menšímu kruhu bude nižší).
|
|
|
|