Taky jsem dlouho žil v tom, že dutinka do Wagovky je no-go zóna. Ale dneska jsem pročítal dokumentaci výrobce a nestačim se divit co se dozvídám. Proto jsem taky narazil na toto postarší téma, když jsem se snažil dohledat co se o tom píše v místních kruzích.
Takže co říká výrobce v dokumentu "Handling and safety instructions" (který je společný pro většinu Wago svorek), jenž je k nalezení například na produktové stránce Wago 221 v záložce Downloads
https://www.wago.com/us/wire-splicing-connectors/compact-splicing-connector/p/221-415#downloads (dokument datovaný cca. 3/4 roku po posledním příspěvku v tomto tématu):
- Na straně 6 jsou pro páčkové svorky (221, 222 a 224) kromě pevných, laněných a jemně laněných vodičů, povoleny také jemně laněné vodiče s dutinkou
- Na straně 21 je upřesněno za jakých podmínek je po možné: Dutinka musí být cínovaná DIN46228 zalisovaná do čtvercového průřezu a musí mít správnou délku (dle konkrétní svorky).
- Na straně 9 (a to mě asi překvapilo nejvíc, byť je to trochu off-topic) se dále píše o PushWire svorce 2773, kterážto z venku vypadá skoro stejně jako klasická 2273, ale umožňuje použít laněný (nikoli však jemně laněný) vodič bez dutinky - byť s omezením, že už jej nelze nikdy vyndat. Návod jak to udělat správně je pak v datovém listu, nebo u té které svorky v záložce "Knowledge/FAQ" - "Conductor termination".
Hledal jsem dál, a našel jsem další dokument -
https://www.wago.com/global/industries/building-technology/electrical-installers/helpful-tips/ferrules - který podrobně popisuje jak používat dutinky s Wagovkami:
- Povoleny jsou pouze měděné pocínované dutinky izolované i neizolované (DIN 46228-1 and -4) - takže ŽÁDNÁ MOSAZ ani nic podobného
- Musí být stejně dlouhé, jako požadovaná délka odizolování vodiče pro použití ve svorce
- Není možné využít plnou kapacitu svorky, dostupný průřez je nižší než bez dutinky (logicky...)
- Dutinka musí být vzduchotěsně zalisována do tvaru čtverce (takže kvalitní kleště podmínkou) a čtverec musí být do svorky zasunut ve správné orientaci
- Součástí je tabulka, ze které vyplývá (pro mě další překvápko), že dutinky jsou povoleny prakticky pro všechny svorky včetně klasických 2273, a to v rozsahu nejméně 0.75-1.5 mm2 (u páčkových pak ještě více)
- Výše uvedené skutečnosti o dutinkách už se mi ale nepodařilo dohledat na stránkách konkrétních svorek ani v datových listech.