Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #54 kdy: 08.12.2019, 22:11 » |
|
Světelný okruh se dimenzuje dle příkonu svítidel, a to jak vypínač tak vedení, jistič je pak omezen max25A.
To je jen část pravdy se kterou si hraješ. Jsou pak další normy a pravidla na to jak se dimenzují vedení a jak se to vedení chrání. Vytrháváš si jen to co se ti zrovna hodí. Dle mého se snažíš spíš provokovat. Přitom si troufnu tvrdit že sám by jsi to takto nezprasil, jen provokouješ. Dle mého to pak má dvojí efekt. Jeden pozitvní, kdy se otevře trochu jinej pohled na tu problematiku a druhej negativní, kdy se jako zde spíš vlákno plevelí nic pozitvního nepřináší. Jen Zmatek.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #57 kdy: 09.12.2019, 04:55 » |
|
- jak změřím impedanci té pergoly (bez spešl přístroje), pokud lze?
Změřit to jde i bez revizního přístroje, ale měřící přístroj nestačí z výprodeje za 39,- Musí umět změřit střídavé napětí sítě a střídavý proud do 10 - 15 A s nějakou definovanou přesností. Z naměřených hodnot se musí impedance vypočítat a hlavně je třeba vědět, co takto vzniklá hodnota znamená. Bez správného vyhodnocení je vám výsledek k ničemu.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #58 kdy: 09.12.2019, 05:56 » |
|
To jako dáváš k lampičce na stolek 2,5 přívod a 16vypínač, když je napájená ze zásuvky? Honzo mýlíš se.
To sem pleteš zase něco jiného. Nepodsouvej mi prosím tyto věci. Lampička napájená ze zásuvky je úplně jiný případ než pevný rozvod po dřevěné konstrukci a navíc ve venkovním prostředí, buhví jaké délky od ochran a kdoví jak uložený. Tobě snad nemusím ten rozdíl vysvětlovat. Ale čekal jsem opravdu normoargumenty nad kterými můžeme diskutovat. Ne kavárenské plácání. Na to nemám náladu a čas Milane.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #61 kdy: 09.12.2019, 08:02 » |
|
Čelem Radime.
V případě že půjde o jeden zásuvkový okruh je to banalita. Několikrát jsem po odpojení akukamen do krabice vložil zásuvku a zprovoznil ji.
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #63 kdy: 09.12.2019, 14:01 » |
|
To sem pleteš zase něco jiného. Nepodsouvej mi prosím tyto věci. Lampička napájená ze zásuvky je úplně jiný případ
Právě že není, proudu a rizikům je jedno jestli se jedná o instalaci či připojený spotřebič. Jde o to, zdali může v obvodu vzniknout nadproud hodnoty vyšší nežli má vodič a vypínač.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #65 kdy: 09.12.2019, 14:31 » |
|
Já o voze a ty o koze Milane. Není to prostě pravda. Když jistím zásuvku, vůbec neřeším co se do ní pak zapojí. Řeším pouze ochranu vedení i zásuvky proti přetížení, zkratu a tak podobně. Pomocí doplňkové ochrany se ochrana ještě zlepší, včetně ochrany z té zásuvky připojených spotřebičů. Ale dimenzování kabelu a vypínače u lampičky kam mohu dát maximálně 40W žárovku je úplně jiná záležitost. Třeba i v tom že tu lampičku řešíš pomocí úplně jiných norem a předpisů. Nebo chceš tvrdit něco jiného? Ale ano, napětí a proud se budou chovat stejně v kterékoliv části instalace, včetně připojených spotřebičů, což neznamená z hlediska nastavení ochrany pevné instalace prakticky vůbec nic.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #67 kdy: 10.12.2019, 07:55 » |
|
Ale vedení nechráníme jen proti přetížení, ale například taky proti zkratu a všeho co je s tím spojené.
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #68 kdy: 10.12.2019, 08:21 » |
|
Ale vedení nechráníme jen proti přetížení, ale například taky proti zkratu a všeho co je s tím spojené.
Proti zkratu je samoz.chráněno oním 16A jističem, v podstatě se dá tvrdit, že jištění proti zkratu nemá co dělat s velikostí In běžných jističů.
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #69 kdy: 10.12.2019, 09:03 » |
|
Mějme zásuvkový okruh jištěný 16A (za chráničem) realizovaný kabelem CYKY 3x2,5 pod omítkou. Je možno z tohoto odbočit kabelem 3x1,5 k vypínači 10A a svítidlu? Kabel bude uložen v tepelně izolační stěně, takže jeho dovolený proud bude dejme tomu 12A. Jak by se mohl po cestě od krabice třebas i k lustru 1000W přetížit?
Dobrá. Osobně bych s tím měl během revize problém. Ty evidentně ne. Klidně odjistíš 3f 16A CYKY J 5x2,5, napojíš z toho tři zásuvkové okruhy a z jedné zásuvky uděláš odbočku ke světlu. asi se neshodneme. Nevidím další důvod plevelit tuto diskusi svým pohledem na tuto problematiku. Můj názor je prozatím neměnný, protože mi nikdo nepředložil konkrétní články norem, které to povolují za těchto okolností.
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #71 kdy: 10.12.2019, 15:56 » |
|
Coby laik nechápu, že šnůra průřezu 0,5 od lampičky se šedesátkou žárovkou se může válet na koberci a bude jištěná 16A zás.okruhu, a svítidlo s tou samou žárovkou s kabelem 1,5 normově uloženým jištěné 16A být nemůže. Buďto tedy máme strašně nebezpečné výrobky, nebo naopak strašně nadsazené požadavky na pevný rozvod. Normově můj názor obhajitelný samozřejmě není, viz 332130 světelné obvody s představou autorů, že kde kdo používá objímkovou zlodějku a z ní krmí přímotop. Vynechání jištění jinak celkem hezky popisuje 4-43 i s příklady. Akorát jsem furt čekal kdo mě normově sestřelí s tou 332130, a ono nic
|
|
|
|