|
Daniel Pastorek
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #19 kdy: 22.05.2023, 06:39 » |
|
, přes víkend jsem tu nebyl. Abych to shrnul neslyšel jsem to osobně ale slyšel jsem to od člověka co byl taktéž na semínáři OEZ jako pan Svejkovský. Tudíž vzhledem k tomu jsem se šel ptát.. Protože jednu věc řekne OEZ když jsem psal email do bonegy tak mi odepsali že dle norem se jejich chrániče montovat mohou. Tudíž si obě firmy protiřečí.. Proto si chci ověřit informace od nezásvilých zdrojů. Ale zřejmě v tom není tak jasno jak by mělo být.. Druhá věc je spolehlivost těchto chráníčů.. Já jsem je občas doporučoval jako dodatečnou ochranu když revizní technik požadal Proudový chránič na každý světelný okruh.. Děkuji vám. 
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
 |
« Odpověď #20 kdy: 22.05.2023, 06:48 » |
|
Pokud vím, tak instalační chrániče při ztrátě napětí nepadají, to dělají ty do zásuvky. Ale jistý si tím nejsem.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
|
|
Karel Bělohlávek

|
 |
« Odpověď #22 kdy: 22.05.2023, 15:07 » |
|
Trochu žasnu, že to tady ještě nezaznělo. Napěťově závislý chránič potřebuje napájecí síť ke správné ochranné funkci protože má elektroniku, která zajišťuje vypínání. Pokud se mu "ztratí" napájení, je vyřazen z funce a zůstává "natažen". To znamená, že použití takového přístroje jako ochranného je blbost...
To je však pouze váš názor. V normách je uvedeno něco jiného. Viz ČSN EN 61008-1 ed. 3, čl. 1 (rozsah platnosti): Tato mezinárodní norma platí pro proudové chrániče funkčně nezávislé nebo funkčně závislé na síťovém napětí, pro domovní a podobné použití, bez vestavěné nadproudové ochrany (dále jen RCCB), pro jmenovitá napětí do 440 V AC a jmenovité proudy do 125 A pro pevné instalace, určené zejména pro ochranu před úrazem elektrickým proudem.Ty závislé chrániče se obecně dělí na ty, které vypínají a na ty, které nevypínají, viz příloha. Výrobce poté musí chování chrániče v případě poruchy napájení uvést v průvodní dokumentaci.
|
Elektrikář
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #24 kdy: 23.05.2023, 06:05 » |
|
To je fakt, názor nenázor. Už jsem to tu psal zezačátku! Pokud se stane porucha na napětí pod 90V tak napěták nikdy nevypne, ale nezávislý vypne i v 55 V!!  A to co píše kolega Rozmahel!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
 |
« Odpověď #25 kdy: 23.05.2023, 08:19 » |
|
Pokud se dopustím vlastního názoru, tak si myslím, že zavislák není o moc horší, než nezávislák. Naopak elektronika (zesilovač) zajistí vypnutí i v případě, kdy nezávislák dávno "zatuhnul".
Pravděpodobnos t, že upadlo N v porovnání s pravděpodobnos tí zatuhnutí je jaká?
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
|
|
Karel Bělohlávek

|
 |
« Odpověď #28 kdy: 23.05.2023, 10:07 » |
|
Nic proti tomu, ale jedná se dle mého soudu o výrobkovou normu, která stanoví "požadavky na výrobu chráničů". Neřeší ochranu proti dotyku v té či oné zemi... U dvojpolového závislého chrániče se při ztrátě fáze nebo N nic neděje. U 4 vodičového chrániče to znamená jeho znecitlivění a riziko úrazu od zbývajích fází pod napětím. To je fakt, názor nenázor.
O to více je zarážející, že aktuálně platná norma pro instalace tyto chrániče „řeší“ pouze odkazem na ty výrobkové normy bez jakéhokoliv dalšího vysvětlení. Zvláště, když jsou ty normy tak podivně strukturované. Pro doplnění ještě přikládám několikrát zde zmiňovaný čl. 532.2.2 ze staré ČSN 33 2000-5-53 z r. 1994 (zrušena bez náhrady 2010), který tuto problematiku řešil.
|
Elektrikář
|
|
|
|
|
Rozmahel Vladimír
OSVČ

|
 |
« Odpověď #31 kdy: 23.05.2023, 17:19 » |
|
To sa nemôže nikdy stať , v 4 vodičovej sieti N nie je..... Pane kolego, bavíme se o proudových chráničích. To je ta 4 vodičová síť, kterou jsem měl na mysli, 3N. Fáze se vám může ztratit např. přerušením předřazené pojistky nn, proč hned vn? Co se týká té doplňkovosti ochrany. Velká část RD na JM běží stále historicky na TT, doplněnou proudovým chráničem. Tehdy se tomu říkalo ochrana proudovým chráničem. Jako fyzická osoba ručíte do výše svého majetku. Dále už je to věc osobní statečnosti. To sa nemôže nikdy stať , .../quote]
To si ve Fukušimě mysleli taky.
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #32 kdy: 23.05.2023, 17:27 » |
|
To sa nemôže nikdy stať , v 4 vodičovej sieti N nie je. Pri prerušení PEN je bod rozdelenia uzemnený a zareagujú obidva. Pokles napätia nie je možný ani pri výpadku jednej vn fázy a teda regagovať budú obidva. Je to naviac doplnková ochrana a muselo by dôjsť ku kombiácií porúch , ktoré teória prevdepodobnos ti nepripúšťa aby došlo k NDD. Súhlas s J. Svejkovským
A co když nebude bod rozdělení vodiče PEN, na PE a N uzemněn?
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
|
GDPR
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #34 kdy: 23.05.2023, 17:31 » |
|
Jako fyzická osoba ručíte do výše svého majetku.
Samá perla za druhou, tohle téma. Jediné smysluplnější, co mě k tématu zatím napadlo (a ještě to tu nepadlo), jestli ono omezení neměl normotvůrce na mysli tím, že dal do podmínky … musí proudové chrániče vyhovovat: – EN 61008-1 a EN 61008-2-1 pro RCCB; nebo … Jestli tam to “a” nestojí jako povinná podmínka? Akorát poznat to z ničeho nejde.
|
|
|
|
|