Slávek Patera

Revizní technik a příležitostně i projektant.
|
 |
« kdy: 05.09.2025, 08:02 » |
|
Proudové chrániče dle ČSN 33 2130 ed.4 na konferenci SOLID 2025 Není chránič jako chránič. Když je napěťově závislý a ztratí napájení nebo N před sebou, může v kritickém okamžiku neudělat nic. V praxi to není "detail", ale rozdíl mezi bezpečnou a nebezpečnou instalací. Moc nerozumím, proč se tento rozdíl přehlíží. Poslouchal jsem přednášku Petra Létala a hned se mi vybavily dvě situace z provozu. Související ... ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde! ... zdroj s podrobnostmi videoklipu zde! Jak byste reagovali na tuto související otázku vy? Jak se rozhodovat mezi nezávislým a závislým chráničem?
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Petr Matuška
Neprůstřelná revizní zpráva - nejlepší OOP revizního technika!

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 05.09.2025, 08:46 » |
|
A kombinace napěťově závislého chrániče s podpěťovou vyrážečkou je kočkopes, který by ale mohl, ale nutně nemusel, vyřešit některé nebezpečné stavy. Další kapitola sama pro sebe jsou chrániče, které při ztrátě napětí samy vybaví. Jeden takový mám v přívodu k nafukovací vířivce a je s ním pěkná otrava. Stačí aby za větru nebo bouřky "blikla" síť a je v háji topení, filtrace i WiFi. A cesta na konec pozemku, ruční nahození a zase zpátky. Ale bezpečnost je bezpečnost a riskovat, že mě ve vířivce "pokope elektrika", se mně nechce.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Petr Matuška, Zaměstnanec, dřív konstruktér jednoúčelových strojů, dnes RT EZ E2A
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #9 kdy: Včera v 16:13 » |
|
Lepší když ten FI zareaguje, než zatuhne.  To je sice pravda,ale kdybych takový FI dal třeba na lednici s inzulinem do lékárny a byl krátkodobý výpadek třeba v pátek večer,tak v pondělí ráno by byla škoda cca 120 000.-Kč....  Potom kdo to zaplatí? (Jen ukázka možné škody...)
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Kvita Ladislav

|
 |
« Odpověď #11 kdy: Dnes v 10:19 » |
|
To je sice pravda,ale kdybych takový FI dal třeba na lednici s inzulinem do lékárny a byl krátkodobý výpadek třeba v pátek večer,tak v pondělí ráno by byla škoda cca 120 000.-Kč....  Potom kdo to zaplatí? (Jen ukázka možné škody...) No kdo? Vy přece. Neměl jste "dát" chránič na zásuvku, která není zásuvkou pro obecné použití.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|