Tibor Szeles
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 07.05.2010, 19:51 » |
|
Čo môže spôsobiť výbuch rozvodnej skrini? Na mail somreporter@markiza.sk nám poslala zábery naša čitateľka z Petržalky. Približne o 4.40 h otriasol bytovkou novostavby na Vyšehradskej silný výbuch. Na miesto okamžite dorazili hasiči, požiar našťastie nevznikol. Výbuch elektroskrine v Petržalke - február 2010 Podobný výbuch otriasol bytovkou už vo februári. Aj vtedy vybuchla rozvodná skriňa. (Foto: Som reportér) Vraj nejde o prvý výbuch. Podobnú situáciu zažili obyvatelia vo februári, kedy výbuch rozvodnej skrine poškodil fasádu aj autá. Ako píše v maili naša čitateľka: "Pravdepodobne ide opakovane o chybu ZSE. Obyvateľov zaujíma kde je problém, dokedy sa to bude opakovať, nehovoriac o tom, k akému tragickému nešťastiu by prišlo, ak by sa nieko nachádzal v blízkosti miesta výbuchu, keďže kusy skrine su rozmetane na desiatky metrov?" #105#
|
718/2002 z.z. §22 elektrotechnik STU FEI v Bratislave 1 ročník odbor: elektrotechnik a
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 08.05.2010, 13:00 » |
|
Ta fotka je dost špatná, ale zdá se mi, že nejvíc ohořelý je prostor okolo přípojnic nad deionem. Možná zkrat a následná devastace rozvaděče. Stačí špatně navržená zkratová odolnost a malér je na světě. Otázkou zůstává, co bylo příčinou zkratu. Ten nacouvaný náklaďák by vysvětloval to zničení částí, které s rozvaděčem přímo nesouvisí.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
Miloslav Dunda
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 08.05.2010, 18:06 » |
|
A nemohl by toto způsobit velký zkratový proud? přijde mi to jako by nad tím jističem doško k třífázovému nebo dvoufázovému zkratu.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 09.05.2010, 06:02 » |
|
Jak píší kolegové, velký zkratový proud je tam dost napojených kabelů /5/...podle PEN vodičů snad 240 mm2..jde to špatně vidět...mohl tam jít celkem velký proud na tolik kabelů ? Páčka deionu je v prostřední poloze, zkrat.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Lubomír Jindra
Revizní technik E2B

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 09.05.2010, 07:34 » |
|
Si vzpomínám, že když vedly z deionu takové silné šíny, bývávaly hned za deionem tvarovány do jakéhosi "W", takže se mezi nimi zvětšila vzdálenost. Tyto pásoviny vedou souběžně. Podle jejich síly bych si typnul, že do svorek budou ještě zbroušené, aby se výbec daly zapojit.
Na horizontálních šínách se mi zdá že vidím měřící trafa, která jsou na sobě také dost naládovaná. Pak stačí nečistoty, vlhkost, přeskok = oblouk mezi třemi šínami. Vzhledem k napájení dvěma paralelníma kabelema, asi 240... tam zkratový proud jen nějakých 500A asi nebude...
|
|
|
|
|
|
Miloslav Dunda
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 09.05.2010, 20:26 » |
|
Těch proudových transformátorů jsem si nevšiml. Pokud tam jsou mohl bouchnout proudový transformátor, pokud to bylo nepřímé měření.
|
|
|
|
dolacko
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 10.05.2010, 21:25 » |
|
Prihováram sa za názor p. Otakara Dosbabu. Skrat to nebude, skôr plyn. Videl som už aj tvrdšie nn skraty, ale skriňu to neroznieslo. vn skrat je už niečo úplne iné, tam to môže vybuchovať. Videl som skraty vn meničov, kedy výbuch roztrhal menič a skriňa bola taktiež poškodená, ale iba od úlomkov z meniča. Toto však vyzerá ako po výbuchu. Naviac vôbec nevidím, že by tam bol zničený nejaký prvok sietí.
Celkom by som nevylučoval ani sabotáž, resp. vandalstvo.
|
|
|
|
Oldak Morávek
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 11.05.2010, 05:45 » |
|
Pokud se dobře koukám, tak cívky nepřímého měření nad deionem jsou dost opálené. Skoro bych si tipnul, že ta nejnižší byla špatně zapojená, přehřála se a výsledek je na fotce. Nepřipojené cívky, které skončily svou činnost až natavením pouzdra jsem už viděl a v tak malém prostoru těsně nad deionem, kde splodiny hoření jdou na další dvě šíny jsou dobrý začátek cesty do pekla. Sám jsem si podobný výbuch v menším způsobil rozvířením prachu přes šíny. (mladej a blbej, chybami se člověk učí). Měl jsem tam jen 40A ale rozvaděč byl na výměnu i s výzbrojí. Já to odnes jen spálenýma rukávama na blůze a spostou sazí
|
|
|
|
Otakar Dosbaba

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 11.05.2010, 08:59 » |
|
Nevím, mě se nezdá moc reálné, aby tu skříň takto rozmetal jen uvnitř zahřátý vzduch. Je to rozvaděč nn, kdyby došlo ke zkratu mezi sběrnicemi díky MTP (po ránu, kdy byl pravděpodobně rozvaděč téměř nezatížen, zkondenzuje mlha na MTP a sběrnicích, nečistoty, pavučiny, prach jsou v tu chvíli vodivější...), pak by spíše bylo vše očouzené, rozvaděč deformován mírněji, vodiče více ohnuté od sebe. Na to, aby objem vzduchu v rozvaděči toto po zahřátí dokázal, by asi co do velikosti relativně malý el. oblouk nemohl docílit. Co ta zeď za rozvaděčem? Očouzení sazemi vypovídá spíše o ohnivém oblaku.
|
|
|
|
|