Jirka Špaček
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 08.02.2017, 11:12 » |
|
Je možné umístit domovní rozvaděč RH za vnitřními dveřmi tak jak je načrtnuto na obrázku? Měl by být uložen pod omítkou. Při otevřených dveřích rozvaděče by nemělo dojít k zablokování dveří do místnosti a byly by opatřené klíčem pro možnost zamčení při práci na rozvaděči. Oproti původnímu projektu musí dojít právě k přeorganizován í ...
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 09.02.2017, 07:25 » |
|
Klíč nic neřeší. Jak už to všude bývá, za čas se z dveří vytratí a když ne, údržba rozvaděče ho zapomene použít a pak stačí jen shoda více náhod. Zajímavé je, že se v místnosti rozmístí vše možné, vše je upřednostněno před umístěním el. zařízení. Tak by to být nemělo.
Za mě určitě NE.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
|
Maroš Klein

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 09.02.2017, 08:08 » |
|
Ak sa bude niekto hrabať v odkrytovanom rozvádzači, hádam už len pôjde o osobu znalú, ktorá si vie zabezpečiť pracovisko. Ak nie, Darwin pripisuje. Pri obsluhe laikom a normálnom otvorení dverí by ten tiež nemal preletieť cez vnútorný kryt medzi ističe. Náhoda je isteže nevypočítateľn á, a je jasné, že rozvádzač za dverami predstavuje vyššie riziko ako s normálnym voľným priestorom na obsluhu a údržbu, takže v takých prípadoch primeranosť vyvolaných rizík vyhodnocuje navrhovateľ a užívateľ. To my tu nebudeme. Ešte tak poradiť, vyberáte už sám. Vyhodnocovanie rizík je inak zaujímavá disciplína, kde sa v detailoch ešte dvaja na 100% nezhodli, a kde napríklad teoreticky riskuje aj ten, čo dvere otvára.
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 09.02.2017, 08:25 » |
|
Je možné umístit domovní rozvaděč RH za vnitřními dveřmi tak jak je načrtnuto na obrázku?
Možné je všechno, ale..... hlavní vypínač a rozvaděč má být dobře přístupný. Jeho umístění ovlivňuje jak bezpečnostní hledisko, tak realizační hledisko. Do rozvaděče potřebujeme dostat mnoho kabelu. Často to jsou desítky kabelů....a rozvaděč umístěný v tenké příčce a na druhé straně ještě koupelna. V každém případě to projednejte s projektantem, ale také s realizační firmou. Ostatní o riziku takového řešení zde bylo již hodně popsáno.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 09.02.2017, 09:11 » |
|
Když tyto zoufalé pokusy, jak "zazdít" rozvaděč na nějaké absolutně nevhodné místo vždy vidím a slyším, tak si vždy jen vzpomenu na jednoho zákazníka, ten měl utkvělou představu o rozvaděči ve sklepě u RD, který měl tři patra. Nakonec jsem mu to naštěstí rozmluvil, pomohl argument o tom, jak se bude v noci v pyžamu šourat tři patra do sklepa nahodit jistič po prasklé žárovce na záchodě, na který šel. Kupodivu rozhodla tato blbůstka, technické důvody nebyly dostatečně pádné!
A jak se říká do roka a do dne. Dům byl dostavěn v létě, na podzim se nastěhovali, v zimě pohodička a na jaře velká pohroma, po jarním tání byly sklepy metr pod vodou. Dům byl postaven na kraji obce v nové ulici na bývalém poli. Při stavbě došlo k poškození a odstranění melioračních potrubí v místě výkopu a všechna voda z výše umístěného zbytku pole stékala do jejich sklepa. Místní dobrovolní hasiči dva dny čerpali, než to vzdali, protože vodu dokázali odpumpovat jen asi o 10 cm. Ta ve sklepě vydržela víc jak tři týdny. Až do další zimy řešil pán opravy a úpravy meliorace tak, aby neměl ve sklepě další potopy. A jak byl rád, že měl rozvaděč v přízemí a mohli alespoň používat elektriku, kotel ÚT byl vyřazen z provozu, takže topili všemi možnými el. kamínky ap.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jirka Špaček
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 10.02.2017, 06:53 » |
|
Jde o rodinný dům a příčka mezi koupelnou bude 20 cm. Zeď za rozvaděčem (pokud bude použit hlubší) zůstane 6 cm silná, takže normám pro koupelnu vyhoví. Vím, že jde postavit všechno. Firma mi to udělá podle mého přání, protože int. dveře budou osazovány až dlouho po revizi elektroinstala ce. Možná otočit dveře, ale to lze pouze levé za pravé, do chodby se otevírat nemohou. Ale na druhé straně jsou kamna do kterých se bude z tech. místnosti přikládat.
Ono místa v technické místnosti je už právě málo a na chodbě není kousek volné zdi, pokud nepočítám zeď za vestavěnou skříní nebo za posuvnými dveřmi (tam vidím riziko úrazu při práci mnohem vyšší). Do garáže se mi dávat nechce, prodloužilo by to délky kabelů a hrozilo by hledání po tmě. Pokud jsem vyhodnocoval rizika, tak do tohoto velkého rozvaděče se bude lézt ze všech nejméně. Vedle by se měl vejít ještě měnič na FV (ten se montuje na omítku) a její rozvaděč. A ten bude mít "plno displejů a tlačítek".
Jde mi právě o váš názor a jak byste řešili toto vy, když dispozice jsou už víceméně dané. Přikládám větší výřez
|
|
|
|
Jirka Špaček
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 20.02.2017, 11:26 » |
|
Koukám že mnoho nápadů jak danou situaci řešit není. Mě jde právě o konstruktivní řešení, aby ani v budoucnu nebyl problém udělat revizi el.instalace. Původem problému je, že architekt, který byl obeznámen se všemi potřebami, tak si ulehčil práci a nevzal v potaz všechna zařízení. Teď problém zbyl na mě.
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 20.02.2017, 12:00 » |
|
Nějak mi uniklo, proč nejde umístit do místa podle původního plánu. Jestli opravdu není jiné vhodnější místo a je to ve vašem RD, asi bych to tak nechal. Není to nic moc, ale zase- jak často v RD otevíráte rozvaděč? A na jak dlouho? Takže pro mě je to průchodné, ale nadšený bych z toho nebyl.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 20.02.2017, 12:05 » |
|
To víte, že se již nikomu nechce na to odpovídat. V podstatě bylo vše řečeno. Jsou zde pořád dva pohledy:
1) Realizační možnosti provedení instalace. Píšete, že zeď pro zapuštěný rozvaděč bude 20 cm. Projednejte to s tím, kdo bude elektriku realizovat. Těch kabelu tam bude hodně a zvláště, když ještě bude i FV. Pro uložení kabelů platí také nějaké zásady a normy.
2) Bezpečnost je zde porušená. Riziko je vždy kombinace pravděpodobnos ti výskytu zranění a poškození zdraví. Provozovatel a uživatel je ochotný přijmout zbytkové riziko. Na druhé straně již zde bylo řečeno, že v případě uživatele jako soukromé fyzické osoby bych s tím při revizi se možná nějak vyrovnal. Pokud ale je RD postaven pro právnickou osobu, pro firmu, tak to se nedomluvíme. Proč bych měl jít do rizika? V každém případě je zde porušení proti projektu, proti zákonu, proti normám, proti zdravému rozumu.
PS Kolega David Hruda byl rychlejší, ale mám radost, že zpíváme stejnou píseň
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 20.02.2017, 13:28 » |
|
V RD je to legrace, i když to také nemám rád a neudělal bych to.
Nedávno jsem dostal dveřmi. přesněji řečeno jejich klikou do zad při kontrole a opravě v rozvaděči bytového domu. Dům postaven asi před 7 léty jedním z velkých developerů! Tedy žádná nepovedená rekonstrukce, ani zásah kutila, či elektrozedníka, ale projekt od jakoprojektant a.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jirka Špaček
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 20.02.2017, 15:07 » |
|
Více toho asi vymyslet nejde. Ale pro vysvětlení tedy ještě jednou. Do technické místnosti se musí ještě vměstnat rozvaděč FV (ten v projektu elektroinstala ce chybí). Pokud ho dáme pod měnič, tak již nezbude místo na případné další rozšíření. Kabelů hodně, proto mi přijde lepší rozprostřít vedle sebe, než to rovnat nad sebe. Spíše hledám někoho kdo má na věc stejný názor, ale asi je to hloupost. Takže RD a nad sebe měnič FV a rozvaděč FV.  tedy.
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 20.02.2017, 17:17 » |
|
Spíše hledám někoho kdo má na věc stejný názor, ale asi je to hloupost. Takže RD a nad sebe měnič FV a rozvaděč FV.
Osobně se revizemi FV nezabývám. Ale z hlediska zájmu jsem několik desítek prohlédl. Záleží zřejmě na velikosti....a le často jsem viděl rozvaděče, které by zaplnili celou vaší technickou místnost a ještě další místnost coby "baterkarna". A jednalo se také o RD. A byl jsem (ne) milé překvapený, že pro FV je více kabelů, než pro celou elektriku RD. Ještě horší situace nastane, když elektriku bude dělat jedná firma a elektriku pro FV zase jiná firma. Tak to je potom "mazec".....bez domluvy na místě s realizační firmou to nerozlousknete .
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 21.02.2017, 08:01 » |
|
A nepůjdou vyměnit dveře- směr otvírání?
V nejhoším případě jde vyrážecí tlačítko hl. jističe rozvaděče umístit na "přístupné" místo.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 21.02.2017, 08:22 » |
|
Myslím kolegové že běžný uživatel netráví život u rozvaděče.
Je to na hluboké zamyšlení..... .a jiný pohled. Někdy může být až profesní deformací "psáno jest". Pokud rozvaděč a celá elektrika je provedená způsobem "zabuduj a zapomeň", pak míra rizika v časové ose je přijatelná. Dávám si sám sobě otázku. Kdy jsem naposledy byl u svého rozvaděče? Dávno.... A nepůjdou vyměnit dveře- směr otvírání? V nejhoším případě jde vyrážecí tlačítko hl. jističe rozvaděče umístit na "přístupné" místo.
Na levé straně má krbová kamna přikládaná z technické místnosti. na pravé je rozvaděč. Do chodby moc nechce otvírat.... Vyrážecí tlačítko hlavního jističe v RD? Tak to jsem ještě neviděl. I když možné je všechno....
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 21.02.2017, 10:02 » |
|
Myslím kolegové že běžný uživatel netráví život u rozvaděče.
Do takového domovního rozvaděče jde majitel 1xza 2roky na 1 minutu!  Něco jiného v průmyslu, kde se chodí 10x denně.. Vyrážecí tlačítko hlavního jističe v RD? Tak to jsem ještě neviděl. I když možné je všechno.... To jsem měl na mysli jako poslední řešení, když bude rozvaděč za dvěřmi!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|