|
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 05.03.2021, 03:42 » |
|
...všechny jističe jsou 2. pólové. Přidaný jistič pro zásuvku klímy je ale 1. pólový a podle schéma zapojení bez PE. (No, schází tam ve schématu ta čárka na PE.... Vím, že to ničemu neodporuje, ale není to zcela "perfecto"....
Ještě jsem se s takovým řešením nesetkal, ale tím neříkám, že je to špatně. Osobně bych navrhoval rozvaděč blízko dveří. Ale je to otázka vnitřního uspořádaní. Elektrika v TNS a jističe 2. pólové je lepší standard....
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 05.03.2021, 07:07 » |
|
Instalace na stropu opravdu není standardním řešením a docela by mě zajímalo, proč tomu tak je. Při mé výšce, které je bezmála 2m je pro moji osobu takový rozvaděč nebezpečnou záležitostí, kde hrozí nepěkné poranění hlavy. Dále si myslím, že jsou DIN lišty i jističe certifikovány a zkoušeny jen při jejich svislé instalaci. Na to však dokáže závazně odpovědět jen výrobce. Zde se můžeme bavit i o poranění očí při práci v takovém rozvaděči (jistěěěěě, je tu povinnost pracovních ochranných pomůcek). No, opravdu se mi to nelíbí.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Rozmahel Vladimír
OSVČ

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 05.03.2021, 07:15 » |
|
Takové umístění považuji za chybu. Pracovník, který bude provádět montáž, údržbu, atd... bude mít ruce nad hlavou jako fakír. Pokud bude stát např. na schůdku, tak při nutném úkroku stranou nebo úleku, spadne dolů. Stejně tak, hrozí pád kleští, šroubováku, kousku odcviknutého drátu, apod... do obličeje. U nějaké provizorky na omezenou dobu snad. Stejně tak je možno přibít vedle na strop hřebíkem řízek a při práci ho okusovat zespodu. 
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 05.03.2021, 07:30 » |
|
Také to nepovažuji za dobré řešení.
Se svojí výškou jsem spokojen, rozhodně nejsem malý, přesto nemám rád rozvaděče nade dveřmi a podobné speciality jako tato.
Z hlediska bezpečnosti je důležité, aby byly ovládací prvky dobře přístupné a to není splněno! Kdokoliv menší, děti, ženy v okamžiku, kdy bude nutné rozvod, nebo jeho část rychle vypnout, budou hledat na co vylezou, aby se tam dostali. To bude zdržení, které může způsobit značnou škodu nebo zranění a smrt.
Nejsem si jist, zda jsou všechny jističe skutečně tak konstruované, aby jim nezvyklá poloha nezměnila vlastnosti. Pamatuji jakési zařízení, ve kterém byly použity dva jističe na ležato. Jejich funkce nebyla dobrá, zhoršila se citlivost a rychlost reakce, což se potvrdilo pokusem s montáží dalších stejných jističů ve správné poloze (na stojato) do serie. Nakonec došlo k výměně za pojistky, protože úprava pootočením jističů nebyla z konstrukčních důvodů možná a problém se vyřešil.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 05.03.2021, 08:37 » |
|
Připojím se ke kolegům.
Toto se mi také nelíbí a mám k tomu plno výhrad, stejně jako ostatní kolegové. Nicméně když jsem na to během revize narazil poprvé, nenašel jsem prakticky nic, o co bych se mohl v revizi opřít tak silně, abych to mohl napsat mezi vážné závady. Mezitím se některé z norem změnily a já to prozatím v poslední době řešit nemusel, tak nevím jak je tomu dnes. Zrovna tak mám mnoho výhrad k použitým přístrojům, ale jen jako elektrikář s praxí, ne z pozice RT.
Ale jak psal Jirka, v mých doporučeních bylo doplnit rozvaděč popisem, který by určoval polohu zap. a vyp. u jističů a především hlavního vypínače, kterým byly buňky v mém případě vybaveny. Stejně tak se mi líbí faktická poznámka o použití jednopólového jističe, když všechny ostatní jsou dvoupólové, jak si všiml Honza Boček. To bych jistě doporučil vyměnit.
Ještě otázka, dostal jste do ruky nějaké podlady? Ať už předchozí revizi, nebo návod výrobce a podobně? Mnohé by to mohlo napovědět.
Nejsem si nyní jist normou (pravděpodobně to bude OK a je to běžně k vidění) ale je jasné, že to odporuje zdravému rozumu
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 05.03.2021, 10:24 » |
|
Hlavně to odporuje zdavému rozumu.  Nehledal bych v tom až takový problém. Napasoval bych na to vyhl. Č. 48/82 Sb.  §194 (5) Elektrická zařízení musí být upravena tak, aby je bylo možno podle potřeby vypnout.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 05.03.2021, 11:10 » |
|
Na jednom montovaném objektu lékárny je rozvaděč střed 280 cm!! TIČR provedl kontrolu před uvedením do provozu dle vyhl.73 a OK!!  Jen umístili CENTRAL STOP do výše 150cm střed pod rozvaděčem ,protože při požáru by tam žádný nevylezl!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 05.03.2021, 13:19 » |
|
ČSN 33 2130 ed.3 čl.5.1.9 - Rozvaděče a rozvodnice se osazují ve svislé poloze na místě přístupném podle provozních a bezpečnostních podmínek.
No jo, ale zde se jedná o mobilní buňku na níž se vámi uvedené ČSN nevztahuje.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 05.03.2021, 13:40 » |
|
Rozvodnici na stropě už jsem u mobilních buněk párkrát viděl a bylo to řešení výrobce. Už jsem potkal skříňku v paneláku, co byla stejně vysoko (u stropu). Já jsem vysoký dost, ale musel jsem si vzít židli.
Proti tomuto řešení může hovořit zhoršený odvod tepla, horší přístup bez židle a nejasnost ve směru zapnutí/vypnutí jističe (není tam náhodou chránič?).
Jinak mě nenapadá předpis, který to zakazuje.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 05.03.2021, 21:08 » |
|
Možná by nebylo od věci vyměnit onen jednopölový jistič za dvojpólový, aby to bylo jednotné a navíc u mobilních zařízení je to vhodné i z dalších důvodů - pokud je připojení celé buňkly jednofázové je to správnější s ohledem na možnost komutace L a N v přívodu.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|