|
|
Lubomír Jindra
Revizní technik E2B

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 01.10.2011, 07:56 » |
|
Tato norma a příslušné zkoušky se nevztahují a nebo vztahují ...
Samozřejmě že vztahují. Vztahují se také na "toto" viz. příloha. Jedná se o jedno až čtyř modulový rozvaděč, obvykle používaný pro hlavní jistič před elektroměrem. Je tak křehký že díru do něj lze udělat plivancem a propálit ho lze cigaretou. Docela by mě zajímaly jak vyhovuje zkouškám ... no vlastně asi nijak, soudě podle toho že jsem na něm nikdy neviděl výrobní štítek, tak se asi nikdy žádné typové a kusové zkoužky tohoto velice často používaného rozvaděče neprováděly. Po republice je jich možná stovky tisíc, bez štítku = všechno špatně. Nebo že by bylo něco špatně v systému hodnocení rozvaděčů? 
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 01.10.2011, 11:51 » |
|
Zdá se, že byste byl ochoten jít cestou, kdy na "ploše rozptýlíte" jednotlivé jističe a chrániče, v krytech, po jednom kuse, úplně jinam dáte nějakou krabičku s N sběrnicí, kousek vedle PE sběrnici,, , Pak by to nebyl "rozvaděč" podle definice v normě.
Pokud mám v rozváděčové skříňce nejen jistič, chránič,... ale ji PE nebo PEN sběrnici, už je to z jistého pohledu ochranný prvek, už by se to mělo jako rozvaděč posuzovat...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 01.10.2011, 12:46 » |
|
Jak píše kolega Jindra.... U těchto krytů jističů je slabá síla plastu....Ale jiné je IP a jiné je IK..pro rozvaděče....a to neřeší ani RT!!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 01.10.2011, 14:18 » |
|
V definici ČSN EN 60 439-1 ed.2 je rozvaděč definován jako kombinace jednoho nebo více spínacích přístrojů nízkého napětí s přidruženým řídícím, měřícím, signalizačním, ochraným obvodem, regulačním zařízením. Tato norma a příslušné zkoušky se nevztahují a nebo vztahují například na rozvodnici osazenou hlavním jističem 20A/3 osazenou jističi a proudovými chrániči do 36 modulů? Nebo rozvodnici osazenou hlavním chráničem s kombinací proudových chráničů a jističů bez další kombinace?
Naprostý souhlas, také tvrdím, že definice rozvaděče je taková divná, ale zřejmě si normotvůrce trvá na svém, protože stejná definice byla již v normě původní.
|
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 01.10.2011, 15:18 » |
|
Tato norma a příslušné zkoušky se nevztahují a nebo vztahují například na rozvodnici osazenou hlavním jističem 20A/3 osazenou jističi a proudovými chrániči do 36 modulů? Nebo rozvodnici osazenou hlavním chráničem s kombinací proudových chráničů a jističů bez další kombinace?
Ptáte se na rozvodnici. Proto zkuste odpověď hledat v ČSN EN 60439-3, čl. 2.1.10. Bude to úplně jasné. 
|
|
|
|
|
|
Robert Jedek

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 14.06.2012, 10:32 » |
|
U známého ve firmě kde vyrábějí mimo jiné rozvaděče proběhla ohlášená technická kontrola ČOIky. Podle nich žádné zkoušky rozvaděčů z akreditované zkušebny mít nemusejí, tato povinnost prý po posledních úpravách legislativy vypadla, vše si může výrobce dělat sám, pokud je toho schopen. Samozřejmě k rozvaděči je nutné přiložit všechny potřebné dokumenty. Vzhledem k tomu že stanovisko ČOI je zásadně rozdílné od obecně uznávaného principu uvádění vyrobených rozvaděčů na trh na tomto fóru, přišlo mi to docela zajímavé  Tyto zkoušky (TTA, PTTA, nově ověřování), si může sice každý výrobce provést sám, ale za stanovených podmínek, takže potřebné vybavení k těmto zkouškám se prodraží.
|
|
|
|
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 26.06.2012, 21:50 » |
|
Přiznám se, že po přečtení 60439 jsem zmatený. Nejsem s to pochopit, co je rozvodnice a co rozvaděč, kde je rozdíl? Můžete mi někdo napovědět?
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Robert Jedek

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 26.06.2012, 21:55 » |
|
Přiznám se, že po přečtení 60439 jsem zmatený. Nejsem s to pochopit, co je rozvodnice a co rozvaděč, kde je rozdíl? Můžete mi někdo napovědět?
Rozvodnice je zabudovaná ve zdi, nebo na ní, rozvaděč stojí na zemi.
|
|
|
|