mnovotny
|
 |
« kdy: 01.11.2007, 19:31 » |
|
Potřebuji v elektroměrovém rozvaděči napojit dvě rozvodnice, jednu stávajicí RH - dílna a jednu novou RP1 - kanceláře. Jistič před elměrem 40/3/C, projektant navrhl pro RH CYKY 4x16 a pro RP CYKY 4x10, ale už nepopsal jakým způsobem to napojit v RE. Moje představa je osadit do RE dva jističe RH - 32/3/B a RP - 25/3/B a konstrukčně to přispůsobit tak aby tyto dva jističe nebyly pod plombou. Je tohle možné řešení? Nevím co na to energetika EON.
|
|
|
|
Pavel Zdeněk
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 01.11.2007, 19:48 » |
|
Nezaplombované jističe vám energetika nepřijme. Jedním z požadavků připojovacích podmínek bývá, aby z elektroměrovéh o rozvaděče odcházel jeden napájecí kabel. Řešením by asi bylo osadit na pilíř s elektroměrem další rozvodnici s propojením, případně jištěním odcházejících kabelů. V každém případě si myslím, že toto mělo být řešeno v PD. Požadoval bych po zpracovateli dokumentace doplnění a dořešení problému.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 01.11.2007, 20:25 » |
|
Podle mého soudu i zkušeností je rozvodným závodům srdečně jedno, kolik je z elektroměrovéh o rozvaděče odchozích kabelů ... Nicméně bude to zřejmě odlišné podle jednotlivých RZ. Nejlépe bude, informovat se přímo u "zdroje" ... Měl by si to vyřešit projektant, když to takhle navrhnul ... Osobně bych na vývod z elektroměru osadil dvojité svorky a do nich připojil oba kabely. Je samozřejmě nutné, aby byly oba kabely dimenzovány na těch 40A. Vznikne nám tím něco na způsob "horizontální stoupačky" Kabel CYKY 4x 10 by nemusel být dostatečný, dále také, vhodnější by byly oba kabely stejné, tedy CYKY 4Bx 16. Možné problémy bych viděl spíše při revizi, někteří kolegové toto "neberou"... Jiným řešením by byla podružná rozvodnice, osazená samostatně na nějakém vhodném místě, mimo elektroměrový rozvaděč. Bylo by to výhodnější hlavně z provozního hlediska. A nebo připojit přívod do jedné rozvodnice a z ní napojit druhou rozvodnici. Konečné řešení bude záležet na místních podmínkách a domluvě s RZ, projektantem popř. i s revizním technikem.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
Petr Mužík

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 01.11.2007, 21:04 » |
|
Já osobně jsem tenhle problém řešil již několikrát, ono se taky není co divit...větší domek...a např. 1. patro si přeje zvlášť měření (v majetku odběratele jen pro kontrolu). Řeším to stejně jak píše pan Hasala, na DIN lištu dám řadové svorky s propojkou a je vystaráno. U E.ON jižní morava v tom nevidí žádný problém....
|
Revizní technik E2A,E2B - Jihomoravský kraj - Břeclavsko tel.: +420605/473004 email: petr.muzik@atlas.cz
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 01.11.2007, 21:33 » |
|
Dobrý večer,
potřebuji v elektroměrovém rozvaděči napojit dvě rozvodnice, jednu stávajicí RH - dílna a jednu novou RP1 - kanceláře. Jistič před elměrem 40/3/C, projektant navrhl pro RH CYKY 4x16 a pro RP CYKY 4x10, ale už nepopsal jakým způsobem to napojit v RE. Moje představa je osadit do RE dva jističe RH - 32/3/B a RP - 25/3/B a konstrukčně to přispůsobit tak aby tyto dva jističe nebyly
pod plombou. Je tohle možné řešení? Nevím co na to energetika EON.
TO: mnovotny To to jste vymyslel, je naprosto správné a bezchybné. Lépe to vyřešit ani nejde.  To so uvádí kolega Hasala (dvojité svorky) je také možné a v souladu s normou. Má to ovšem jednu nevýhodu z praktického hlediska, a to když bude chtít vypnout pouze jednu část. 
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Hlávka
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 02.11.2007, 05:57 » |
|
Za RE bych osadil SPP se dvěma trojicemi pojistek a odtud vyvedl oba kabely. Pak je možné každý kabel zvlášť vypnout. Propojení mezi RE a SPP (CYKY 25) ať řeší projektant.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 02.11.2007, 06:33 » |
|
U nás se to řeší přesně tak, jak píše kolega Hasala. Do RE na DIN lištu řadové svorky RSA s propojkami. Důležité je, aby odchozí kabely byli dienzovány na předřazený jistič před elektroměrem.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Martin Novotný
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 02.11.2007, 09:35 » |
|
Takže jsem to konzultoval s technikem EON a v žádném případě nelze problém vyřešit RSA svorkami nebo dalšími jističi umístněnými v RE. Jeden přívod, jeden odvod z RE a tam už si s tím mohu dělat co chci.
|
|
|
|
|
Martin Novotný
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 02.11.2007, 11:22 » |
|
Asi to vyřeším tak, že z RE napojím tu RH CYKY 4x16 a odtud odjištěnou CYKY 4x10 do rozvodnice RP. Nehodlám se z EONem dohadovat sice nechápu o co jim jde RE je od renomovaného výrobce všechno by bylo pod plombou. A nebo to riskout a čekat co na to technik co to příjde zaplombovat.
|
|
|
|
|
Martin Novotný
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 02.11.2007, 16:32 » |
|
To Karvánek: ER je od firmy Elplast Rokycany typ PER2 a myslím, že tam není volné pole neplombované.
|
|
|
|
|
Petr Mužík

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 02.11.2007, 17:45 » |
|
Jak už jsem psal, řeším to přesně tímto způsobem...pod zaplombovanou částí, např. od fa Ello - rozvaděč 3ER1 ani jinou část nemá. A ještě se mi ani jednou nestalo, že by pracovnívi fa E.ON s tím měli problém....moh u se zeptat s kým a kde jste jednal? 
|
Revizní technik E2A,E2B - Jihomoravský kraj - Břeclavsko tel.: +420605/473004 email: petr.muzik@atlas.cz
|
|
|
|
Martin Novotný
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 02.11.2007, 19:59 » |
|
To Mužík: EON- pan Blažek To Karvánek: RE byl instalován už předemnou já pouze předělávám nevyhovující instalaci na kterou je připojen. Vyřeším to tak jak jsem napsal 4x16 do RH a 4x10 do RP. Bohužel se tím pádem ta 4x10 prodlouží asi o 20m, ale to snad není taková položka a investor to přežije. Já jsem jen zkusil kratší variantu.
|
|
|
|
Petr Mužík

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 03.11.2007, 13:07 » |
|
To: Karvánek Já nikde nepsal, že je to ideální řešení  Ale jsou "akce" kde by jiné nebo nové uspořádání bylo nad "síly" investora. Já spíše reagoval na p. Novotného, že pokud k tomuto stavu došlo tak jsem nikdy z pracovníky fa E.On neměl problémy.  ... ale od toho jsme tu, aby jsme řekli své názory...a to se mi líbí 
|
|
|
|
voltík
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 01.12.2007, 22:22 » |
|
jak chceš
|
|
|